Рішення
від 05.02.2024 по справі 182/4453/22
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/4453/22

Провадження № 2-о/0182/67/2024

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

05.02.2024 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:головуючого - суддіРунчевої О.В., секретаряВласенко Ю.В., за участю: заявника ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Нікополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новопокровська селищна рада про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник 18.11.2022 року звернулася до суду в порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, мотивуючи її наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Новопокровка Солонянського району Дніпропетровської області помер колишній чоловік заявника - ОСОБА_3 .

Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складається із житлового будинку, розташованого в АДРЕСА_1 , доказом про що є договір дарування від 10.05.1989 року та транспортного засобу марки OPEL OMEGA легковий седан, 1990 року випуску, що підтверджується свідоцтвом.

За життя 05.05.2014 року у Новопокровській селищній раді Солонянського району Дніпропетровської області ОСОБА_3 склав заповіт, яким заповідав заявнику усе належне йому на час посвідчення заповіту майно.

19.10.2022 року заявник звернулася із заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Супруненко А.М., однак, отримала відмову у вчиненні нотаріальної дії в зв`язку з тим, що вона не проживала із спадкодавцем на час відкриття спадщини та пропустила строк звернення із такою заявою до нотаріальної контори.

Заявник зазначає, не дивлячись на те, що вона була і є зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , вона фактично постійно з 1989 року проживала з ОСОБА_3 , в тому числі і на момент його смерті в АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою від 21.10.2022 року № 257.

Встановлення даного факту необхідно заявнику для реалізації своїх прав щодо спадкування майна померлого.

Тому, просить суд встановити факт її постійного проживання на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 разом із ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області А.Г. Багровою від 22.11.2022 року вказану заяву прийнято до розгляду в порядку окремого провадження, відкрито провадження по даній справі (а.с.36).

Рішенням Вищої ради правосуддя № 527/0/15-23 від 25.05.2023 року суддю ОСОБА_4 було звільнено з посади у зв`язку з поданням нею заяви про відставку.

На підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями Нікопольського міськрайонного суду від 30.06.2023 року справу передано судді Рунчевій О.В. (а.с.80-81).

Ухвалою судді від 11.12.2023 року заяву прийнято до свого провадження, продовжено розгляд справи в порядку окремого провадження, призначено справу до розгляду (а.с. 82).

Заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали, просили їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи наявна заява, яка надійшла від Селищного голови Новопокровської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області Людмили Муркович, в якій просили розгляд справи провести у відсутність представника Новопокровської селищної ради, у задоволенні вимог не заперечують (а.с.84-86).

Вислухавши сторони, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.1ст. 4 ЦПК України,кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання чи оспорювання.

Згідно з ч.1ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер колишній чоловік заявника ОСОБА_3 (а.с.8,9,10).

Після смерті ОСОБА_3 залишилося спадкове майно, яке складається із житлового будинку, розташованого в АДРЕСА_1 , доказом про що є договір дарування від 10.05.1989 року та транспортного засобу марки OPEL OMEGA легковий седан, 1990 року випуску, що підтверджується свідоцтвом (а.с.12-13,17-18).

05.05.2014 року ОСОБА_3 склав заповіт, відповідно до якого усе належне йому майно, де б воно не знаходилось та з чого б воно не складалось, усі майнові права та обов`язки, які належали йому на час посвідчення заповіту, а також ті майнові права та обов`язки, які належатимуть йому на день смерті і на що за законом буде мати право, померлий заповів заявнику ОСОБА_1 . Даний заповіт було посвідчено секретарем Новопокровської селищної ради Т.С. Головатою, та зареєстровано в реєстрі за № 14 (а.с.11).

Судом також встановлено, що заявник зверталася до приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Супруненко А.М. з приводу прийняття спадщини. Згідно копії спадкової справи № 296/2022, заведеної після смерті ОСОБА_3 , та наданої на запит суду 23.12.2022 року дана спадкова справа заведена на підставі заяви ОСОБА_1 від 19.10.2022 року про прийняття спадщини (а.с. 45-62).

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 19.10.2022 року, винесеною приватним нотаріусом Дніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Супруненко А.М. було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , у зв`язку з пропуском строку подачі заяви про прийняття спадщини, в зв`язку з не проживанням із спадкодавцем на час відкриття спадщини (а.с.19-20).

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначала, що фактично постійно з 1989 року проживала з ОСОБА_3 , в тому числі і на момент його смерті.

Відповідно до довідки від 21.10.2022 року № 257, виданої виконкомом Новопокровської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області вбачається, що ОСОБА_1 станом на 21.10.2022 року зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , але фактично з 1989 року постійно поживає за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 проживав громадянин ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з яким вони вели спільне господарство. Після його смерті ОСОБА_1 продовжує проживати у вказаному помешканні (а.с.22).

В судовому засіданні були допитані свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які своїми показами підтвердили той факт, що знали родину ОСОБА_7 та те, що заявник дійсно проживала з ОСОБА_3 однією сім`єю з 1989 року в будинку АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні представником заявника ОСОБА_2 до матеріалів справи було долучено додаткові документи, а саме: копію технічного паспорту, фотознімки, медичні документи, а також письмові пояснення, якими також було підтверджено факт постійного спільного проживання заявника однією родиною з ОСОБА_3 .

З матеріалів справи вбачається, що встановлення даного факту необхідно ОСОБА_1 для реалізації своїх прав щодо спадкування майна померлого ОСОБА_3 .

Відповідно до ст.6 Конвенції „Про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до п.5 ч.2ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення факту, що має юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, заміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно зі ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права або обмежений в його здійсненні.

Згідно зі ст. 1217 ЦК України встановлено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Стаття 1220 ЦК України передбачає, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець має право прийняти спадщину або не прийняти її. Вважається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Таким чином, у суду не викликає сумніву, що заявник проживала разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, оскільки в судовому засіданні досліджено всі письмові документи, допитано свідків, в матеріалах справи наявні всі докази, які підтверджують вказаний факт, а тому, суд вважає за необхідне заяву задовольнити.

Керуючись ст. ст.ст.ст. 4,12,13,76,77,81,259,263-265,268,293,315 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новопокровська селищна рада про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 разом із ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: О. В. Рунчева

СудНікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116946296
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —182/4453/22

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 20.12.2022

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні