Рішення
від 12.02.2024 по справі 285/5437/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 285/5437/23

провадження у справі № 2/0285/249/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

12 лютого 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Коцюби О.М.,

за участю секретаря Голяки Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадженні у залі Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області цивільну справу за позовною заявою Об`єднання співвласниківбагатоквартирних будинків Колорит до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках на утримання будинку та прибудинкової території,

ВСТАНОВИВ:

31.08.2023року головаправління Об`єднанняспіввласників багатоквартирнихбудинків «Колорит»(даліОСББ «Колорит»)звернувся досуду зпозовом довідповідача,в якомупросив стягнутиз неїзаборгованість повнесках таплатежах наутримання будинкута прибудинковоїтериторії всумі 4065,85грн.

В обґрунтування позову ОСББ «Колорит» посилається на те, що забезпечує утримання багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 зареєстрована в квартирі АДРЕСА_2 вищевказаного багатоквартирного будинку, проживає там і користується приміщеннями вказаного будинку, проте оплату за щомісячні внески та платежі за обслуговування будинку не вносить, у зв`язку із чим утворилась заборгованість за період з березня 2022 року по червень 2023 року.

Оскільки ОСОБА_1 не здійснює оплату за щомісячні внески та платежі за утримання будинку та прибудинкової території, ОСББ «Колорит» просить суд стягнути на його користь з ОСОБА_1 4065,85 грн. аборгованості.

Представник позивача в судове засідання не з`явився. В матеріалах справи знаходиться його заява про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явилась, причини неявки суду не повідомила.

В зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, фіксація судового процесу на підставі ч.2 ст. 247 ЦПК України за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З огляду на вказане, суд з урахуванням положень ч. 1 ст. 280, ст. 281 ЦПК України, вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши у судовому засіданні матеріали справи та подані докази, з`ясувавши всі обставини справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст. 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненнями особи, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрована та проживає в квартирі АДРЕСА_3 (а.с. 19).

Згідно Договору купівлі-продажу квартири ОСОБА_1 є власником квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 (а.с. 11-12).

Протоколом загальних зборів ОСББ «Колорит» від 18.01.2020 року затверджено розмір обов`язкових щомісячних внесків співвласників будинку на утримання будинку та прибудинкової території, який в подальшому було змінено протоколами загальних зборів ОСББ «Колорит» від 22.01.2022 року (а.с. 6, 7).

Згідно розрахунку заборгованості, ОСОБА_1 періодично сплачувала грошові кошти, однак не в повному обсязі, у зв`язку з чим утворилась заборгованість перед ОСББ «Колорит» зі сплати внесків на утриманнябудинку таприбудинкової території за період з березня 2022 року по червень 2023 року в сумі 4065,85 грн. (а.с.10).

Згідно з положенням ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно із ст. ст. 67, 68 Житлового кодексу України встановлено, що плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Відносини, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов`язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку регулюються Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ст. 11 Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за рішенням зборів співвласників (загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку) і згодою управителя та зазначається у договорі з управителем.

Згідно з ст. 12 Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку витрати на управління багатоквартирним будинком включають: 1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; 2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку; 2-1) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності; 3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення; 4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Враховуючи, що ОСОБА_1 сплачувала щомісячні внески за обслуговування багатоквартирного будинку, однак не в повному обсязі, суд дійшов до висновку про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСББ «Колорит» 4065,85 грн. заборгованості зі сплати внесків на утриманнябудинку таприбудинкової території за період з березня 2022 року по червень 2023 року року згідно з наведеним позивачем розрахунком.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись статтями 12, 13, 76-83, 141, 258, 259, 264-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги Об`єднання співвласниківбагатоквартирних будинків«Колорит» до ОСОБА_1 простягнення заборгованостіпо внескахна утриманнябудинку таприбудинкової території - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 ,зареєстрованої заадресою: АДРЕСА_5 , на користь Об`єднання співвласниківбагатоквартирних будинків«Колорит» (вул. Шевченка, 31, м. Звягель, Житомирської області, код ЄДРПОУ 26479193, р/р № НОМЕР_2 в АТ КБ «ПриватБанк») заборгованість по внесках на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 4065 (чотири тисячі шістдесят п`ять) грн. 85 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирних будинків «Колорит» судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Головуючий О.М. Коцюба

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116946941
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по внесках на утримання будинку та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —285/5437/23

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні