Ухвала
від 13.02.2024 по справі 621/444/24
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

621/444/24

1-кс/621/124/24

У Х В А Л А

іменем України

13 лютого 2024 року м. Зміїв

Слідчий суддяЗміївського районногосуду Харківськоїобласті ОСОБА_1

за участі: секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Зміївського відділу Чугуївської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , протимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

у с т а н о в и в :

12.02.2024 слідчий СВ відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ОСОБА_3 , упровадженні якого знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024221260000083 від 07.02.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України, звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в яких міститься охоронювана законом таємниця, що знаходиться у володінні ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за адресою: АДРЕСА_1 , а саме щодо інформації про вхідні та вихідні телефонні зв`язки, їх тривалість, зміст, маршрути передання з прив`язкою до базових станцій оператора, які здійснювались з абонентських номерів сім-карток оператора рухомого (мобільного) зв`язку, та серійних номерів IМЕI: ("Датагруп") НОМЕР_1 , в період часу з 08:00 години 01.11.2023 по момент винесення ухвали.

На обґрунтування клопотання зазначено, що 06.02.2024 до ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення від ОСОБА_5 щодо заволодіння його грошовими коштами.

Під час допиту потерпілий ОСОБА_5 зазначив, що є клієнтом АТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", де в нього відкритий рахунок НОМЕР_2 . 05.02.2024 йому зателефонував невідомий чоловік з номеру НОМЕР_1 та представившись працівником банку попросив назвати цифри, що надійшли йому у повідомленні, він їх назвав, після чого з його банківського рахунку НОМЕР_2 було списано 8 600 грн 00 коп.

У зв`язку із цим виникла необхідність вилучити: інформацію про вхідні та вихідні телефонні зв`язки, їх тривалість, зміст, маршрути передання з прив`язкою до базових станцій оператора, які здійснювались з абонентських номерів сім-карток оператора рухомого (мобільного) зв`язку: " ІНФОРМАЦІЯ_1 " НОМЕР_1 , що знаходиться у володінні ПрАТ" ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

На думку слідчого, в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, у клопотанні просив провести судовий розгляд за його відсутності.

Прокурор ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, на задоволенні клопотання наполягав.

Представник викликаної особи, у володінні якої знаходиться зазначена інформація, всудове засідання не з`явився, відповідно до частини 4 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України його неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши доводи клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, дійшов наступного:

На підтвердження доводів клопотання надано: копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження № 12024221260000083 від 07.02.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України; копію рапорту чергового ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області від 06.02.2024 щодо отримання повідомлення про шахрайство; копію протоколу прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення від 06.02.2024; копію протоколу допиту потерпілого від 07.02.2024; копію зображення щодо здійснення телефонних дзвінків; копії виписки по банківському рахунку НОМЕР_2 .

Відповідно до статті 159 Кримінального процесуального кодексу України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною 1 статті 160 Кримінального процесуального кодексу України сторонам кримінального провадження надано право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно частин 4-6 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи у володінні якого знаходяться речі і документи, крім випадків передбачених частиною другої цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку передбаченому законом. Доступ до речей і документів, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно пункту 7 частини 1 статті 162 Кримінального процесуального кодексу України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: 7)інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Згідно до частин 1-3 статті 21 Закону України "Про інформацію" інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб`єктів владних повноважень. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

Відносини, пов`язані з правовим режимом конфіденційної інформації, регулюються законом.

Відповідно до пункту 10 частини 2 статті 18 Закону України "Про електронні комунікації" на господарську діяльність з надання електронних комунікаційних послуг та доступу до електронних комунікаційних мереж поширюються лише надавати доступ до своїх електронних комунікаційних мереж уповноваженим законом органам державної влади (їх посадовим особам) для правомірного зняття інформації в електронних комунікаційних мережах у випадках та порядку, встановлених законом.

Слідчий ОСОБА_3 та прокурор ОСОБА_4 у клопотанні довели наступні обставини: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого; єпідстави вважати, що зазначені у клопотанні речі і документи перебувають у володінні вказаної юридичної особи - оператора мобільного зв`язку; відомості, що містяться в зазначених речах і документах, самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; існує можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначеній інформації, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих відомостей.

За таких обставин, клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає задоволенню у повному обсязі, шляхом надання доступу до речей і документів слідчим, повноваження яких підтверджуються відомостями витягу з ЄРДР.

На підставі викладеного і керуючись статтями 159-166 Кримінального процесуального кодексу України,

п о с т а н о в и в :

1. Клопотання задовольнити.

2. Надати слідчому СВ відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 , тимчасовийдоступ, який полягає у можливості ознайомитися та зробити копії речей і документів, які перебувають у володінні ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за адресою: АДРЕСА_1 , асаме щодо інформації про вхідні та вихідні телефонні зв`язки, їх тривалість, зміст, маршрути передання з прив`язкою до базових станцій оператора, які здійснювались з абонентських номерів сім-карток оператора рухомого (мобільного) зв`язку, та серійних номерів IМЕI: ("Датагруп") НОМЕР_1 , в період часу з 08:00 години 01.11.2023 до 13.02.2024.

3. Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення речей і документів із зазначеною інформацією.

4. Строк дії ухвали встановити до 13.04.2024.

5. Відповідно до вимог частини 2 статті 165 Кримінального процесуального кодексу України, оригінал ухвали та її копія надані слідчому для пред`явлення та вручення володільцю речей і документів.

6. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116948931
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —621/444/24

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Овдієнко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні