Ухвала
від 12.02.2024 по справі 905/1687/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

12.02.2024 Справа №905/1687/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Чернової О.В., розглянувши заяву Комунального підприємства «Комунальник», м. Маріуполь Донецької області б/н від 09.02.2023 про скасування судового наказу №905/1687/23 від 27.12.2023 та клопотання б/н від 09.02.2023 про поновлення строку на оскарження судового наказу,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд», м. Івано-Франківськ звернулось до Господарського суду Донецької області з заявою про видачу судового наказу про стягнення з боржника Комунального підприємства «Комунальник», м.Маріуполь Донецької області заборгованості за договором №2021/1 від 01.01.2022 про постачання електричної енергії споживачу в розмірі 6383,90грн.

27.12.2023 Господарським судом Донецької області видано судовий наказ у справі №905/1687/23 про стягнення з Комунального підприємства «Комунальник» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд» заборгованості за договором №2021/1 від 01.01.2022 про постачання електричної енергії споживачу в розмірі 6383,90грн та судового збору у розмірі 268,40грн.

Враховуючи, що місце реєстрації боржника є м. Маріуполь Донецької області, яке згідно з Переліком, затвердженим Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309, є окупованою Російською Федерацією територією України, копія судового наказу з матеріалами заяви направлялась на електронну пошту боржника (komun_tender@ukr.net), яка вказана останнім у заяві-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу.

Відповідно до довідки Господарського суду Донецької області судовий наказ від 27.12.2023 доставлено до електронної скриньки боржника 27.12.2023.

Судовий наказ №905/1687/23 від 27.12.2023 оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень 29.12.2023.

22.01.2024 судовий наказ набрав законної сили та був направлений стягувачу.

09.02.2024 через підсистему «Електронний суд» від Комунального підприємства «Комунальник», м. Маріуполь Донецької області надійшли заява про скасування судового наказу №905/1687/23 від 27.12.2023 та клопотання про поновлення строку на оскарження судового наказу.

Розглянувши подані документи, суд зазначає про таке.

Статтею 157 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі. Заява про скасування судового наказу має містити: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2)повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника для фізичних осіб громадян України; 3) ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) представника боржника, якщо заява подається представником, його місце проживання або місцезнаходження; 4) наказ, що оспорюється; 5) зазначення про повну або часткову необґрунтованість вимог стягувача. Заява підписується боржником або його представником. До заяви про скасування судового наказу додаються: 1) документ, що підтверджує сплату судового збору; 2) документ, що підтверджує повноваження представника боржника, якщо заява подається таким представником; 3) клопотання про поновлення пропущеного строку, якщо заява подається після спливу строку, передбаченого частиною першою цієї статті. У разі подання неналежно оформленої заяви про скасування судового наказу суддя постановляє ухвалу про її повернення не пізніше двох днів з дня її надходження до суду.

Згідно ч. 2 ст. 158 Господарського процесуального кодексу України заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого частиною першою статті 157 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви.

Відповідно до статті 118 Господарського процесуального кодексу України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з частиною першою статті 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Судом встановлено, що станом на дату винесення судового наказу боржник електронний кабінет в підсистемі «Електронний суд» не зареєстрував.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, територія місця реєстрації боржника є м.Маріуполь Донецької області, територія якого є тимчасово окупованою.

Боржник вказує, що через ведення воєнних дій на території міста Маріуполя, останнім втрачено значну частину документації підприємства, а також доступ до електронної поштової скриньки komun_tender@ukr.net. Також боржник посилається на знищення інфраструктури підприємства, втрату кваліфікованого персоналу, що значно ускладнює діяльність підприємства.

Дослідивши підстави, викладені у клопотанні боржника про поновлення строку для подання заяви про скасування судового наказу, враховуючи місце реєстрації боржника, яке на теперішній час є окупованою територією, з огляду на введення в Україні воєнного стану, у зв`язку з неможливістю станом на дату винесення судового наказу направити боржнику судовий наказ з копією заяви у передбачений Господарським процесуальним кодексом України порядок, що позбавило боржника можливості вчасно ознайомитися з матеріалами заяви, суд дійшов висновку про поважність причин пропуску процесуального строку на подання заяви про скасування судового наказу.

Отже, враховуючи наявність підстав для поновлення процесуального строку, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання боржника та поновити процесуальний строк на подання заяви про скасування судового наказу.

Відповідно до ч.3 ст.158 Господарського процесуального кодексу України у разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. В ухвалі про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 333 цього Кодексу.

Судом встановлено, що заява боржника про скасування судового наказу за формою та змістом відповідає вимогам, встановленим статтею 157 Господарського процесуального кодексу України. До неї заявником додані необхідні документи, якими підтверджено сплату судового збору в установлених порядку і розміру. Підстави для повернення заяви про скасування судового наказу, передбачені статтею 157 Господарського процесуального кодексу України, судом не встановлені.

Враховуючи викладене, з огляду на поновлення процесуального строку для подання заяви про скасування судового наказу, зважаючи на наведені боржником обставини, які свідчать про те, що вимоги не є безспірними, зокрема, посилання на форс-мажорні обставини, фізична неможливість визначити обсяги спожитої електричної енергії, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви боржника про скасування судового наказу від 27.12.2023 у справі №905/1687/23.

За приписами ч.5, 6 ст.333 Господарського процесуального кодексу України питання про поворот виконання рішення суд вирішує за наявності відповідної заяви сторони. До заяви про поворот виконання рішення шляхом повернення стягнутих грошових сум, майна або його вартості додається документ, який підтверджує те, що суму, стягнуту за раніше прийнятим рішенням, списано установою банку або майно вилучено державним або приватним виконавцем.

Приймаючи до уваги відсутність відповідної заяви боржника та ненадання документу, який підтверджує те, що суму, стягнуту за раніше прийнятим судовим наказом, списано установою банку або майно вилучено державним або приватним виконавцем, суд не вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 333 Господарського процесуального кодексу України.

Одночасно суд роз`яснює стягувачу, що згідно з ч.2 ст.151 Господарського процесуального кодексу України у разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Керуючись ст.ст. 119, 157, 158, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Комунального підприємства «Комунальник», м. Маріуполь Донецької області б/н від 09.02.2024 про поновлення строку на оскарження судового наказу задовольнити та поновити строк на подання заяви про скасування судового наказу від 27.12.2023 у справі №905/1687/23.

Заяву Комунального підприємства «Комунальник», м. Маріуполь Донецької області б/н від 09.02.2024 про скасування судового наказу №905/1687/23 від 27.12.2023 задовольнити.

Скасувати судовий наказ Господарського суду Донецької області від 27.12.2023 у справі №905/1687/23 про стягнення з Комунального підприємства «Комунальник» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд» заборгованості за договором №2021/1 від 01.01.2022 про постачання електричної енергії споживачу в розмірі 6383,90грн та судового збору у розмірі 268,40грн.

Роз`яснити стягувачу - Товариству з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд», м. Івано-Франківськ, що останній не позбавлений права звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Повідомити Товариство з обмеженою відповідальністю «Прикарпатенерготрейд», м.Івано-Франківськ, що внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку спрощеного позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Ухвала складена та підписана 12.02.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Чернова

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116953932
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1687/23

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні