Ухвала
від 13.02.2024 по справі 910/1491/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

м. Київ

13.02.2024Справа № 910/1491/24Господарський суд міста Києва у складі судді Васильченко Т.В., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Гарантбудінвест» (03061, м. Київ, вул. Миколи Шепелєва, буд. 6) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Фасадна Компанія» (04119, м. Київ, вул. Зоологічна, буд. 4-А, оф. 139/2) про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Гарантбудінвест» (далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Фасадна Компанія» (далі - відповідач) про стягнення коштів.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач в порушення взятих на себе зобов`язань за договорами субпідряду №19/05/21 від 19.05.2021, №21/05/21 від 21.05.2021 та №24/05/21 від 24.05.2021 не відшкодував позивачеві вартість послуг генпідрядника у розмірі 1,5% від загальної суми вартості виконаних робіт, у зв`язку з чим позивачем заявлено до стягнення основну заборгованість у розмірі 33798,13 грн, 3% річних у розмірі 1994,63 грн та інфляційні втрати у розмірі 10022,51 грн.

Частиною першою статті 173 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Позивач має право об`єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами (зокрема, про стягнення неповернутого кредиту, відсотків за користування кредитом і неустойки; про визнання недійсним акта і про відшкодування заподіяної у зв`язку з його виданням шкоди; про стягнення вартості недостачі товару, одержаного за кількома транспортними документами і оформленої одним актом приймання або коли такий товар сплачено за одним розрахунковим документом; про спонукання до виконання зобов`язань за господарським договором і про застосування заходів майнової відповідальності за його невиконання тощо). Якщо позивач порушив правила об`єднання вимог або об`єднання цих вимог перешкоджатиме з`ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору, суддя має право повернути позовну заяву.

За своїм процесуальним призначенням інститут об`єднання позовних вимог забезпечує правильність і одностайність розгляду та вирішення окремих позовних вимог, які можуть бути розглянуті як самостійні справи, але об`єднуються однорідністю вимог, тобто вимог, які випливають з одних і тих же правовідносин.

Крім того, об`єднання позовних вимог дає можливість досягти процесуальної економії, ефективніше використати процесуальні засоби для відновлення порушеного права, а також унеможливити винесення різних рішень за однакових обставин.

Одночасно, об`єднання позовних вимог може мати негативні наслідки для виконання всіх завдань господарського судочинства, встановлених статтею 2 ГПК України, додержання яких превалює над будь-якими іншими доводами учасників судового процесу, зокрема, сумісний розгляд декількох вимог, навіть тісно пов`язаних і однорідних, розширює предмет доказування у справі, ускладнює розгляд та вирішення справи по суті (аналогічні висновки викладені у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 14.08.2018 у справі №910/3569/18).

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивачем об`єднано вимоги, які стосуються трьох окремих договорів, а саме договору субпідряду №19/05/21 від 19.05.2021, договору субпідряду №21/05/21 від 21.05.2021 та договору субпідряду №24/05/21 від 24.05.2021.

Так, підставою позову є обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги і докази, що підтверджують позов, зокрема, факти матеріально-правового характеру, що визначаються нормами матеріального права, які врегульовують спірні правовідносини, їх виникнення, зміну, припинення.

Доказами в господарському судочинстві є будь-які відомості, отримані у визначеному законом порядку, на підставі яких суд установлює наявність або відсутність обставин, на яких обґрунтовуються вимоги і заперечення осіб, що беруть участь у справі, та інші обставини, які мають значення для правильного розгляду справи.

Предмет і підстава позову сприяють з`ясуванню наявності і характеру спірних правовідносин між сторонами, застосуванню необхідного способу захисту права, визначенню кола доказів, необхідних для підтвердження наявності конкретного цивільного права і обов`язку.

При цьому, суд враховує, що навіть у випадку коли позивач правомірно об`єднав вимоги, пов`язані між собою, суд вправі повернути позовну заяву, якщо вважатиме, що сумісний розгляд об`єднаних вимог перешкоджатиме з`ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору.

Виконання зобов`язань за кожним договором є самостійним правовідношенням, що є підставою для виникнення у сторін цього правовідношення цивільних прав і обов`язків. У випадку наявності порушень, які були допущені, як під час укладення відповідного договору, так і при його виконанні, утворюють окремий склад цивільно-правового правовідношення, що характеризуються самостійними цивільно-правовими наслідками. Встановлення обставин вчинення кожної з цих операцій засвідчується доказами, які не є пов`язаними між собою (різні договори субпідряду тощо).

Заявлені позовні вимоги не пов`язані між собою ні підставами виникнення, оскільки ґрунтуються на 3 (трьох) різних окремих договорах, ані поданими доказами, у зв`язку з тим, що до кожного із вказаних договорів додані окремі докази, зокрема: додатки до договорів субпідряду, акти приймання-передачі фронту робіт та проектної документації, специфікації, календарні графіки виконання робіт, акти генпідрядних послуг, довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат, акти виконаних робіт та платіжні інструкції з оплати виконаних субпідрядником робіт; заявлені позовні вимоги також не є основними і похідними одна від одної, оскільки від задоволення одних не залежить задоволення інших.

Окрім того, кожен з договорів стосується різних об`єктів, а саме: договір субпідряду від 19.05.2021 №19/05/21, укладений для виконання монтажу поставлених алюмінієвих дверних та віконних конструкцій, з урахуванням витратних матеріалів, необхідних для виконання робіт на об`єкті: «Нове будівництво комплексу індивідуальної шокової заморозки, сортування та зберігання плодово-овочевої продукції, будівництво якого здійснюється за адресою: Житомирська область, Коростенський район, с. Поліське, вул. Зарічна 3-А, кадастровий номер земельної ділянки: 1822384400:02:000:0009»; договір субпідряду від 21.05.2021 №21/05/21, укладений для виконання монтажу алюмінієвих дверних та віконних конструкцій (RALL 7016 Антрацит) на об`єкті: «Реконструкція нежитлової будівлі літ. «А» для забезпечення побутових потреб, за адресою: вул. Північно-Сирецька, 1-3, Подільський район, м. Київ»; договір субпідряду від 24.05.2021 №24/05/21, укладений для виконання монтажу алюмінієвих дверних та віконних конструкцій (RALL 7005) на об`єкті: «Завершення будівництва багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими офісними і торговельними приміщеннями та підземним паркінгом по вул. Олени Теліги, 25 в Шевченківському районі м. Києва».

Відтак, з огляду на предмет спірних договорів можна дійти висновку, що позовні вимоги не є однорідними, оскільки їх виникнення не є наслідком одних і тих самих підстав.

Тоді як, сумісний розгляд заявлених позивачем у даній справі позовних вимог перешкоджатиме з`ясуванню взаємних прав і обов`язків сторін та суттєво ускладнить вирішення спору, оскільки під час розгляду справи суд повинен буде надавати оцінку умовам кожного з укладених договорів, встановлювати обставини дотримання, виконання/невиконання сторонами умов таких договорів, мети та обставин їх укладення, правильність заявлених до стягнення сум.

Позивач при поданні позову порушив правила об`єднання позовних вимог, оскільки ці вимоги ґрунтуються на різних договорах, стосуються різних об`єктів на яких виконувалися субпідрядні роботи, що матиме наслідком дослідження окремо кожного договору та встановлення заборгованості та періоду прострочення виконання зобов`язань відповідача по кожному договору окремо. Для вирішення даної справи по суті суду необхідно окремо за кожним договором досліджувати його умови, докази його виконання, надати оцінку правовідносинам позивача з відповідачем за кожним договором окремо, встановити факти невиконання останнім своїх зобов`язань за кожним договором окремо, що з огляду на обмеженість строків розгляду справи, передбачених Господарським процесуальним кодексом України, перешкоджатиме з`ясуванню прав і взаємовідносин сторін та суттєво утруднить вирішення спору.

При цьому, слід зауважити, що положення статті 173 Господарського процесуального кодексу України встановлюють право, а не обов`язок суду на роз`єднання позовних вимог, що узгоджується із правовою позицією Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, викладеною у постановах від 14.08.2018 зі справи №910/3569/18 і від 16.10.2020 зі справи №910/7186/19.

Таке заявлення позовних вимог, на переконання суду, є порушенням правил об`єднання позовних вимог та тягне за собою наслідки, передбачені пунктом 2 частини 5 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, у вигляді повернення позовної заяви.

Згідно з пунктом 2 частини п`ятої і частиною восьмою статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу).

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Враховуючи викладене, керуючись п. 2 ч. 5 ст. 174, статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «Гарантбудінвест» позовну заяву та додані до неї документи.

2. Ухвала набирає законної сили 13.02.2024 та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

СуддяТ.В. Васильченко

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116954249
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —910/1491/24

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні