Ухвала
від 12.02.2024 по справі 916/1/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про об`єднання в одне провадження

"12" лютого 2024 р.м. Одеса Справа № 916/1/24

Господарський суд Одеської області у складі: суддя Волков Р.В.,

розглянувши матеріали зустрічної позовної заяви (вх. № 488/24 від 07.02.2024) Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" до ОСОБА_1 про звернення стягнення на предмет іпотеки

у справі № 916/1/24

за позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 )

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" (04052, м. Київ, вул. Нижній Вал, 7-9; код ЄДРПОУ 42322556)

про визнання добросовісним набувачем майна, визнання припиненим права іпотеки, скасування державної реєстрації права іпотеки, скасування державної реєстрації обтяження нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос", в якому просить суд:

1) визнати ОСОБА_1 добросовісним набувачем нерухомого майна: апартамент трьохповерхового зблокованого дачного котеджу під № 1 (один), загальною площею 273,8 кв.м., житловою площею 266,5 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 440377251237 та усунути перешкоди у користуванні майном шляхом:

2) визнати припиненим право іпотеки Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ГЕЛІОС на об`єкт нерухомого майна: апартамент трьохповерхового зблокованого дачного котеджу під № 1 (один), загальною площею 273,8 кв.м., житловою площею 266,5 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 440377251237, за іпотечним договором з майновим поручителем, серія та номер: 4273, укладеним 27.08.2014, посвідченим приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Чужовською Н.Ю.; договором про відступлення прав вимоги, серія та номер: 108, укладеним 11.10.2019; договором купівлі-продажу майнових прав 108/1, серія та номер: 876, укладеним 11.10.2019, посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Журавльовою Л.М.;

3) скасувати державну реєстрацію права іпотеки Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ГЕЛІОС на об`єкт нерухомого майна: апартамент трьохповерхового зблокованого дачного котеджу під № 1 (один), загальною площею 273,8 кв.м., житловою площею 266,5 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 440377251237, згідно із номером запису про іпотеку 6809090 від 27.08.2014 р.;

4) скасувати державну реєстрацію обтяження (заборони) нерухомого майна: апартамент трьохповерхового зблокованого дачного котеджу під № 1 (один), загальною площею 273,8 кв.м., житловою площею 266,5 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 440377251237, номер запису про обтяження 6809004 від 27.08.2014 р.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що він є добросовісним набувачем права власності на об`єкт нерухомого майна - апартаменту трьохповерхового зблокованого дачного котеджу під № 1 (один), загальною площею 273,8 кв.м., житловою площею 266,5 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 440377251237. Вважає іпотеку вказаного об`єкту за іпотечним договором від 27.08.2014 № 6253 припиненою.

Ухвалою від 22.01.2024 позовну заяву (вх. № 1/24 від 02.01.2024) ОСОБА_1 прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 916/1/24, розгляд якої визначено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

07.02.2024 за вх. № 488/24 до господарського суду надійшов зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" до ОСОБА_1 про звернення стягнення на предмет іпотеки, в якому відповідач просить суд в рахунок часткового погашення заборгованості за кредитним договором про відкриття кредитної лінії № 34/13 від 27.03.2013, а саме заборгованості за кредитом у сумі 110 744 900,00 грн., звернути стягнення на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ГЕЛІОС» (код ЄДРПОУ 42322556, місцезнаходження: 04071, м. Київ, вул. Нижній Вал, буд. 7-9) на предмет іпотеки за Іпотечним договором, який посвідчений 27.08.2014 приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Чужовською Н.Ю. та зареєстрований в реєстрі за № 4273, а саме на апартамент трьохповерхового зблокованого дачного котеджу, загальною площею 273,8 кв.м., житловою 266,5 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , власником якого є ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ), шляхом продажу предмета іпотеки на прилюдних торгах в межах процедури виконавчого провадження, за ціною встановленою на підставі оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності, на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна.

В обґрунтування зустрічного позову відповідач посилається на те, що позивач набув статусу іпотекодавця, має всі його права і несе всі його обов`язки за іпотечним договором у тому обсязі і на тих умовах, що існували до набуття ним права власності на предмет іпотеки, а сама іпотека для нього є дійсною навіть у тому випадку, якщо до його відома не доведена інформація про обтяження майна іпотекою. Звертає увагу на нікчемність договору про розірвання іпотеки, а також на недобросовісність позивача, як набувача майна. Вказує, що позивач знав або мав знати про існування іпотеки до укладення договору купівлі-продажу спірного майна.

За приписами ч. ч. 1-3 ст. 180 ГПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Перевіривши відповідність зустрічної позовної заяви вимогам ст.ст. 162, 164, 172, 173, 180 ГПК України, суд вважає за можливе прийняти зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" до ОСОБА_1 про звернення стягнення на предмет іпотеки та об`єднати в одне провадження у справі № 916/1/24 первісні та зустрічні позовні вимоги.

Крім того, у зустрічній позовній заяві відповідач просить залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю «ВАЙССЕЛЛ ГЛОБАЛ», оскільки зобов`язання останнього за договором про відкриття кредитної лінії забезпечено Предметом іпотеки та рішення у даній справі може вплинути на його права та обов`язки.

Відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Слід зазначити, що метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Зі змісту наведених норм випливає, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, мають перебувати з однією із сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судового рішення у справі зазнають певних змін. Підставою участі у справі такої третьої особи є її заінтересованість у результатах вирішення спору, а саме - ймовірність виникнення в неї у майбутньому права на позов або можливості пред`явлення до неї позовних вимог зі сторони позивача чи відповідача.

Право на доступ до суду відповідно до практики ЄСПЛ, має «застосовуватися на практиці і бути ефективним». Щоб право на доступ було ефективним, особа «повинна мати реальну можливість оскаржити дію, що порушує її права», стосовно правил, що регламентують сповіщення. Правила, які регламентують етапи і терміни подачі заяви на судовий розгляд, спрямовані на забезпечення належного здійснення правосуддя і відповідність нормам, а саме принципу правової визначеності. З огляду на зазначене правила, що стосуються предмета спору чи застосування цих правил, не повинні перешкоджати сторонам в отриманні доступного судового захисту (рішення ЄСПЛ у справах «Міраґаль Есколано та інші проти Іспанії», «Звольський та Звольська проти Чехії», «Белле проти Франції», «Нуньєш Діаш проти Португалії», «Каньєте де Гоньї проти Іспанії»).

З огляду на предмет і підстави заявленого зустрічного позову, з урахуванням доводів відповідача, суд вважає за можливе задовольнити клопотання та залучити до участі у розгляді справи Товариство з обмеженою відповідальністю «ВАЙССЕЛЛ ГЛОБАЛ» (11700, Житомирська обл., м. Новоград-Волинський, вул. Леваневського, буд. 22; код ЄДРПОУ 38227436) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача за зустрічним позовом.

На виконання абзацу 3 частини сьомої статті 42 Господарського процесуального кодексу України суд повідомляє Товариство з обмеженою відповідальністю «ВАЙССЕЛЛ ГЛОБАЛ» про передбачений частиною шостою статті 6 цього Кодексу обов`язок зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через вказану систему або її окрему підсистему (модуль).

Керуючись ст. ст. 6, 42, 50, 176, 180, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти зустрічний позов (вх. № 488/24 від 07.02.2024) Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" до ОСОБА_1 про звернення стягнення на предмет іпотеки до спільного розгляду з первісним позовом у справі № 916/1/24, призначеним до розгляду у підготовчому засіданні на "21" лютого 2024 р. о 10:20. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань № 4 (1 поверх), тел. 0(482)307-964.

2. Залучити до участі у справі № 916/1/24 Товариство з обмеженою відповідальністю «ВАЙССЕЛЛ ГЛОБАЛ» (11700, Житомирська обл., м. Новоград-Волинський, вул. Леваневського, буд. 22; код ЄДРПОУ 38227436) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача за зустрічним позовом.

3. Зобов`язати відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" у триденний термін з моменту отримання даної ухвали надіслати залученій третій особі копію позовної заяви разом із копіями доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 Господарського процесуального кодексу України.

4. Запропонувати залученій третій особі Товариству з обмеженою відповідальністю «ВАЙССЕЛЛ ГЛОБАЛ» надати письмові пояснення по суті справи з урахуванням ст. 168 ГПК України.

5. Повідомити Товариство з обмеженою відповідальністю «ВАЙССЕЛЛ ГЛОБАЛ» про передбачений частиною шостою статті 6 Господарського процесуального кодексу України обов`язок зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через вказану систему або її окрему підсистему (модуль).

6. Повідомити учасників справи, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили 12.02.2024 та відповідно до чинної редакції Господарського процесуального кодексу України оскарженню не підлягає.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116954738
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність щодо реєстрації або обліку прав на майно

Судовий реєстр по справі —916/1/24

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні