Ухвала
від 12.02.2024 по справі 918/127/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

12 лютого 2024 р. м. РівнеСправа № 918/127/24

Господарський суд Рівненської області у складі судді Романюк Ю.Г., перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Мастак" (вул. Гарна, 8, кв. 39, м. Рівне, 33001, код ЄДРПОУ: 31894549) до Рівненської міської ради (вул. Соборна, 12-А, м. Рівне, 33028, код ЄДРПОУ: 34847334) про розірвання договору

ВСТАНОВИВ:

05.02.2024 до Господарського суду Рівненської області надішла позовна заява ТОВ "Мастак" до Рівненської міської ради про розірвання Договору оренди земельної ділянки від 01.06.2016, предметом оренди за яким є земельна ділянка площею 360 м2 за кадастровим номером 5610100000:01:025:0419.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, товариство посилається на завершення використання земельної ділянки за її цільовим призначенням: для реконструкції нежитлових будівель (складів) під виробничу базу з виготовлення та ремонту меблів, оскільки нерухоме майно, що розташоване на орендованій земельній ділянці, передано у приватну власність.

Господарський суд, перевіривши матеріали позовної заяви на предмет відповідності їх нормам ГПК України, які регулюють порядок дотримання заявником вимог щодо подачі та форми позовної заяви, прийшов до висновку про необхідність залишення позовної заяви без руху з огляду на наступне.

За змістом п.п. 6, 7, 8, 10 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити:

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Усупереч викладеному, позовна заява вищезазначеної інформації не містить.

Крім того, суд враховує, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення (ч.1 ст. 172 ГПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Судом встановлено, що позивачем в якості доказів направлення копії позовної заяви з доданими до неї документами на адресу відповідача долучено фіскальний чек та опис вкладення.

Судом встановлено, що товариством до матеріалів позовної заяви додано документи, не відображений як "додатоки": - розрахунок 02-17/32-1 розміру орендної плати за земельну ділянку на вул. П.Могили, 28; - план зовнішніх меж орендованої земельної ділянки №6; - акт визначення меж земельної ділянки №6 в натурі (на місцевості) від 04.05.2016; - акт приймання-передачі земельної ділянки в оренду; - витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності сформований №320434912; - витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності сформований №262837450.

Так, виконуючи відправку, у описі вкладення до цінного листа, товариством вказано той самий перелік додатків, що зазначено у позовній заяві (без вищеперелічених документів та конкретизації к-ті аркушів), тому перевірити чи направлено усі документи, які надійшли до суду, не вбачається можливим.

За приписами п.п. 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270 внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.

Відповідно до вищезазначених правил, розрахунковим документом, що підтверджує факт надання послуг поштового зв`язку є документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо)

Таким чином, належним доказом відправлення іншим сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів буде опис вкладення в поштовий конверт, із якого чітко вбачається, які саме додатки направляються учасникам судового процесу.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Відповідно до п.1 ст. 174 ГПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом 5 днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234 та 235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариству з обмеженою відповідальністю "Мастак" до Рівненської міської ради про розірвання договору - залишити без руху.

2. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "Мастак" строк на усунення недоліків позовної заяви - 10 (десять) днів з дня вручення даної ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "Мастак" спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду:

- доказів відправлення відповідачу усіх доданих до позовної заяви документів;

- відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

- відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- відомостей про докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності);

- відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому ч. 2 ст. 235 ГПК України з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Ю.Г.РОМАНЮК

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116954894
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —918/127/24

Судовий наказ від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Рішення від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні