Ухвала
від 29.01.2024 по справі 127/38233/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/38233/23

Провадження № 1-кс/127/15155/23

У Х В А Л А

Іменем України

29 січня 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

секретар судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Вінницького міського суду Вінницької області подання начальника ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковника внутрішньої служби ОСОБА_3 про передачу грошових коштів в дохід держави, -

ВСТАНОВИВ:

Начальника ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковник внутрішньої служби ОСОБА_3 звернувся до суду з поданням про передачу грошових коштів в сумі 500 (п`ятсот) гривень однією банкнотою «ФБ5457968, в дохід держави.

Подання мотивовано тим, що до оперативного відділу державної установи «Вінницька виправні колонія (№86)» надійшов рапорт про те, що 23.02.2023 близько 09 год. 40 хв. під час проведення загального обшуку у відділенні СПС №2 в секції бригади №23 було помічено засудженого ОСОБА_4 , 1993 року народження, який щось приховував у кишені верхнього одягу, після чого вказаному засудженому було проведено особистий обшук, без роздягання, в результаті якого, в кишені куртки було виявлено та вилучено грошові кошти в сумі 500 (п`ятсот) гривень однією банкнотою «ФБ5457968.

В ході проведення перевірки засудженому ОСОБА_4 , було запропоновано надати письмове пояснення, в якому він пояснив, що 23.02.2023 під час проведення загального обшуку було вилучено грошові кошти в сумі 500 (п`ятсот) гривень однією банкнотою, які належали йому та які він отримав шляхом перекиду, за день до вилучення, на алеї їдальні установи, під час обіду. За перекид домовився із засудженим, який звільнився, прізвище вказати відмовився, а усно пояснив, що у нього можуть виникнути конфліктні відносини із основною масою засуджених.

Під час перевірки було проведено ряд додаткових заходів з метою встановлення каналу надходження, однак в ході проведення вказаних заходів іншої інформації, яка заслуговувала б на оперативний інтерес, отримано не було.

Причиною даного порушення стали низькі моральні якості засудженого ОСОБА_4 , його бажання виділитись серед інших засуджених та нехтування ним вимог режиму відбування покарань та правил внутрішнього розпорядку.

На підставі викладеного ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковник внутрішньої служби ОСОБА_3 звернувся до суду з даним клопотанням та просив його задовольнити.

Начальник ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковник внутрішньої служби ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, однак просив розгляд клопотання проводити без участі працівника установи.

ОСОБА_4 в судове засідання не доставлявся, однак про час та місце розгляду подання повідомлявся належним чином, при цьому бажання приймати участь в судовому засідання не виявив.

Дослідивши матеріали подання, оцінивши докази в їх сукупності, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення подання, з огляду на таке.

Статтею 41 Конституції України закріплено, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Відповідно до частини сьомої статті 102 КВК України перелік і кількість предметів і речей, які засуджені можуть мати при собі, визначається нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України. Зберігання засудженими при собі речей, а також предметів, які заборонено використовувати в колоніях, не допускається.Виявлені узасуджених речі та предмети, які заборонено використовувати в колоніях, вилучаються, про що посадовою особою колонії складається протокол. За клопотанням установи виконання покарання слідчий суддя розглядає питання про конфіскацію таких речей та предметів або про передачу їх на зберігання до звільнення засудженого відповідно до положень розділу VIII Кримінального процесуального кодексу України.

Згідно з абзацом 4 частини четвертої статті 107 КВК України засудженим забороняється придбавати, виготовляти, зберігати і використовувати гроші, цінності, предмети, речі, речовини і вироби, заборонені до використання в колонії.

В той же час, частиною першою статті 107 КВК України передбачено, що засуджені, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, мають право в порядку, встановленому цим Кодексом і нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України: - розпоряджатися грошовими коштами, придбавати, володіти і розпоряджатися предметами, речами, виробами;

Частиною другою розділу II Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 28 серпня 2018 року № 2823/5, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 вересня 2018 року за № 1010/32462 передбачено, що засуджені мають право розпоряджатися грошовими коштами, придбавати, володіти і розпоряджатися предметами, речами, виробами, за винятком тих, використання яких заборонено.

обґрунтовуючи подання начальником ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» зазначається про те, що до оперативного відділу державної установи «Вінницька виправні колонія (№86)» надійшов рапорт про те, що 23.02.2023 близько 09 год. 40 хв. під час проведення загального обшуку у відділенні СПС №2 в секції бригади №23 було помічено засудженого ОСОБА_4 , 1993 року народження, який щось приховував у кишені верхнього одягу, після чого вказаному засудженому було проведено особистий обшук, без роздягання, в результаті якого, в кишені куртки було виявлено та вилучено грошові кошти в сумі 500 (п`ятсот) гривень однією банкнотою «ФБ5457968.

В ході проведення перевірки засудженому ОСОБА_4 , було запропоновано надати письмове пояснення, в якому він пояснив, що 23.02.2023 під час проведення загального обшуку було вилучено грошові кошти в сумі 500 (п`ятсот) гривень однією банкнотою, які належали йому та які він отримав шляхом перекиду, за день до вилучення, на алеї їдальні установи, під час обіду. За перекид домовився із засудженим, який звільнився, прізвище вказати відмовився, а усно пояснив, що у нього можуть виникнути конфліктні відносини із основною масою засуджених.

Однак, будь-яких доказів на підтвердження походження вилучених у засудженого грошових коштів, в тому числі пояснень самого засудженого про які зазначається у поданні, до подання не додано. Більш того, саме подання має назву "Подання про передачумобільного телефона в дохід держави", тоді як у прохальній частині подання йде мова про грошові кошти.

При цьому, саме подання взагалі не містить жодного нормативно-правового обгрунтування щодо необхідності передачі вилучених коштів в дохід держави.

Таким чином, оскільки матеріали подання не містять будь-яких доказів на підтвердження походження вилучених у засудженого грошових коштів, тоді як використання грошових коштів є правом засудженого, правові підстави для задоволення подання відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 41 Конституції України, ст.ст. 102, 107 КВК України, Правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 28 серпня 2018 року № 2823/5, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні подання начальника ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковника внутрішньої служби ОСОБА_3 про передачу грошових коштів в дохід держави відмовити.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116962098
СудочинствоКримінальне
Сутьпередачу грошових коштів в дохід держави

Судовий реєстр по справі —127/38233/23

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні