Рішення
від 10.01.2024 по справі 387/1294/23
ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЄУН 387/1294/23

Номер провадження по справі 2/387/58/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2024 року смт. Добровеличківка

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області, в складі :

головуючого судді Майстера І.П.

за участю секретаря судового засідання Косюг І.В.

представника служби у справах дітей Рудої М.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Добровеличківського районного суду Кіровоградської області цивільну справу за позовом Помічнянської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області, як органу опіки та піклування до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,-

В С Т А Н О В И В :

І. Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

До Добровеличківського районного суду Кіровоградської області 04.08.2023 надійшла позовна заява, в якій позивачка просить позбавити батьківських прав ОСОБА_1 стосовно неповнолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнути з ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої доньки дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача щомісячно до повноліття дитини, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що відповідач ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Матір дитини ОСОБА_3 відповідно до рішення Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 26.08.2021 позбавлена батьківських прав. ОСОБА_1 відповідно до вироку Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 16.03.2017 відбував покарання у ДУ " Арбузинська виправна колонія №83" з 06.03.2019 по 01.05.2023. Згідно з рішеннями виконавчого комітету Помічнянської міської ради №149 та №150 від 28.10.2021, ОСОБА_2 був наданий статус дитини, позбавленої батьківського піклування, а також встановлена опіка та призначено опікуна - бабусю ОСОБА_4 . Після звільнення ОСОБА_2 з місць позбавлення волі службою у справах дітей Помічнянської міської ради був направлений лист з пропозицією забрати на виховання та спільне проживання ОСОБА_2 . Однак 14.07.2023 ОСОБА_1 надіслав письмову заяву та повідомив, що він не має постійної роботи, власного житла і місця де могла б перебувати дитина, тому не може її забрати до себе на проживання. Вказані обставини, на думку позивача, свідчать про свідоме ухилення відповідача від виконання своїх батьківських обов`язків, що й спонукало звернутися до суду з відповідним позовом .

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила задовольнити у повному обсязі. Також зазначила, що ОСОБА_2 після звільнення з місць позбавлення волі долею своєї доньки не цікавився та їй не допомагав. На даний час ОСОБА_2 проживає разом із бабусею ОСОБА_4 , яка доглядає за дитиною.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Процесуальні дії суду

Ухвалою судді Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 16.08.2023 відкрито провадження у справі, вирішено розгляд даної цивільної справи здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою судді Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 05.10.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Відповідач у встановлений судом строк, відзиву до суду на позов не подавав, про причини неподання суду відзиву не повідомляв, зустрічного позову не заявляв.

ІІ. Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Суд за результатами розгляду справидоходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 21.05.2014, виданого виконавчим комітетом Помічнянської міської ради Добровеличківського району Кіровоградської області з`ясовано, що ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьками зазначено ОСОБА_1 та ОСОБА_5 ( а.с. 6).

Згідно з актом обстеження умов проживання дітей від 03.07.2023, встановлено що ОСОБА_2 проживає разом із бабусею ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за адресою АДРЕСА_1 . Родина проживає у приватному будинку. Житлово -побутові на санітарні-гігієнічні умови добрі. В наявності необхідна побутова техніка, косметичний ремонт в будинку, проведене водопостачання та водовідведення. Створені хороші умови. Діти мають окремі кімнати. Бабуся працює провідником пасажирського вагону АТ «Укрзалізниця» (а.с. 11).

З листа начальника державної установи «Арбузинська виправна колонія (№83)» від 30.0.62023 №6/3-1773/Шм, встановлено, що ОСОБА_1 звільнений 01.05.2023 з ДУ «Арбузинська виправна колонія (№83)» Миколаївської області за відбуттям строку покарання. Вибув за адресою - АДРЕСА_2 ( а.с. 12).

Зі змісту заяви від 14.07.2023 адресованої начальнику служби у справах дітей Помічнянської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області, встановлено, що ОСОБА_1 зазначив, що він звільнився з місця позбавлення волі, не має постійної роботи та заробітку. Також не має постійного житла. Тому донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 він не може опікуватися. Та надає згоду щоб надалі нею опікувалась її бабуся ОСОБА_4 ( а.с. 14).

Згідно з висновком про доцільність позбавлення батьківських прав, затвердженого рішенням виконавчого комітету Помічнянської міської ради Кіровоградської області, від 27.07.2023 №97, Помічнянська міська рада Кіровоградської області, як орган опіки та піклування, вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_1 відносно його малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з підстав ухилення відповідача від виконання батьківських обов`язків ( а.с. 53-55).

З педагогічної характеристики на ученицю 4-Б класу Помічнянського ліцею "Універсум", встановлено, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , зовнішній вигляд дитини охайний, у дитини достатньо сформовані уміння та навички, старанна, дисциплінована, працелюбна та уважна. До школи водить та виховує онуку бабуся ОСОБА_4 . Всі організаційні питання вирішуються із нею.

Відповідно до рішення Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 26.08.2021 №387/928/20, позбавлено ОСОБА_3 батьківських прав відносно її малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Рішення набрало законної сили.

Свідок ОСОБА_4 надала показання, що вона є бабусею ОСОБА_2 та працює провідником пасажирського вагону. Відповідач та її донька не піклуються про дитину з народження, не проявляють зацікавленості в її подальшій долі, не цікавляться успіхами та навчанням. Внучка знаходяться на повному її з чоловіком утриманні. ОСОБА_1 аліменти не сплачує. Також ОСОБА_7 не бажає проживати з батьком.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Відповідно до статті 152 СК України право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Відповідно до пунктів 1- 5 статті 150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини,свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Відповідно до частини 1 статті 164 СК України батьки можуть бути позбавленні батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дітей.

Відповідно до частини 1 статті 3 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради УРСР № 789-ХІІ від 27 лютого 1991 року, частин 7, 8 статті 7 СК України, під час вирішення будь-яких питань щодо дітей, суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дітей.

Відповідно до статті 9 Конвенції про права дитини, держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини.

Відповідно до статті 165 СК України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Із роз`яснень, викладених у пунктах 15,16,18 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року, зі змінами внесеними постановою № 20 від 19 грудня 2008 року, вбачається, що позбавлення батьківських прав, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті споріднення з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Судом також враховується правова позиція Верховного Суду викладена у постанові КЦС ВС від 29 листопада 2019 року № 127/23281/18, згідно з якою зазначено, що зокрема п. 2 ч. 1 ст. 164 СК визначено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. Тлумачення цього положення дозволяє зробити висновок, що ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Аналізуючи зібрані у справі докази та оцінюючи їх в сукупності, виходячи із якнайкращих інтересів дитини, суд вважає, що відповідач, який без поважних на те причин тривалий час не виявляє щодо власної дитини батьківського піклування, свідомо ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини, а тому його необхідно позбавити батьківських прав.

Відповідно до ч.2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини .

Згідно з ч. 3 ст. 166 СК України, при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до вимог ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до вимог частини 2 статті 182 СК України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку .

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про охорону дитинства" сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього.

З огляду на вказане, суд дійшов до висновку, що відповідач ОСОБА_1 зобов`язаний сплачувати аліменти для утримання його неповнолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідачки щомісячно до повноліття дітей, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати покладаються на відповідача .

Відповідно до п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць.

На підставі ст. ст. 164 - 167, 180-184 СК України, постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав" № 3, від 30.03.2007 року, керуючись ст.12, 13, 81,141, 263-265, 280-283, 430 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити .

Позбавити ОСОБА_1 батьківських прав відносно його неповнолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки міста Помічна Добровеличківського району Кіровоградської області.

Стягнути ОСОБА_1 аліменти на утримання його неповнолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на особистий рахунок дитини, відкритий у відділенні Державного ощадного банку України, в розмірі 1/4( однієї/четвертої) частки всіх видів доходів відповідача щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і до досягнення дитиною повноліття .

Стягнення аліментів розпочати з 04.08.2023.

Зобов`язати Помічнянську міську раду Новоукраїнського району Кіровоградської області, як органу опіки та піклування відкрити особистий рахунок неповнолітній дитині ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у відділенні Державного ощадного банку України у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір на користь позивача в сумі 2147 (дві тисячі сто сорок сім) гривень 20 копійок .

В порядку п.4. ч.5 ст.265 ЦПК України зазначаються такі реквізити сторін та інших учасників справи :

позивач - Помічнянська міська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області, як органу опіки та піклування ( 27030 вулиця Перемоги,91 місто Помічна Новоукраїнського району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 04055021 );

відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , житель АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Заочне рішення суду може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана на протязі тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Добровеличківського районного суду

Кіровоградської області Майстер І. П.

СудДобровеличківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116965246
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —387/1294/23

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні