Рішення
від 13.02.2024 по справі 713/30/24
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/30/24

Провадження №2/713/112/24

РІШЕННЯ

іменем України

13.02.2024 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Пилип`юка І.В., з участю секретарки судових засідань Паучек Є.В., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Вижниця в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вашківецької міської ради Вижницького району Чернівецької області, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Стадник І.П., звернулася в суд з позовом до Вашківецької міської ради Вижницького району Чернівецької області, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно.

У позові вказувала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_4 . Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 1,01 га, яка розташована на території Замостянської сільської ради Вижницького району Чернівецької області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ № 017610 від 26.08.2002 року.

На даний час зазначений державний акт втрачено, про що розміщено оголошення у газеті «Вижницькі обрії» №51(8626) від 21.12.2023 року.

Крім неї, спадкоємцями першої черги за законом є діти померлої: син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які спадщину не прийняли і на спадкове майно не претендують.

Інших спадкоємців та осіб, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині, немає.

Зазначила, що своєчасно прийняла спадщину, оскільки постійно проживала зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, фактично вступила в управління спадковим майном, звернулася до нотаріуса про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом і приватним нотаріусом Вижницького районного нотаріального округу Олійник Ю.М. була заведена спадкова справа №204/2023.

Однак, приватний нотаріус винесла постанову №244/02-31 від 23.11.2023 року, якою відмовила їй у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку із не наданням доказів про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 та вважається такою, що не прийняла спадщину, а також нею не було надано належно оформлені документи, що посвідчують право власності на дане майно (відсутній кадастровий номер).

Просила встановити факт її постійного проживання зі спадкодавцем ОСОБА_4 на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 та визнати за нею право власності на спадкове майно за законом після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме на земельну ділянку площею 1,01 га, яка розташована на території Замостянської сільської ради Вижницького району Чернівецької області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала їй на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ІІ-ЧВ №017610 від 26.08.2002 року.

Позивачка ОСОБА_1 у підготовче засідання не з`явилася, належно повідомлена про дату, час та місце проведення підготовчого засідання. До початку підготовчого засідання представник позивачки адвокат Стадник І.П. надав до канцелярії суду заяву, просив підготовче засідання та судовий розгляд провести за їх відсутності, позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Представник відповідача Вашківецької міської ради у підготовче засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час і місце проведення підготовчого засідання, про що є відомості в матеріалах справи. До початку підготовчого засідання надіслав на електронну адресу суду заяву, у якій зазначив, що позов визнають, просять справу розглядати без участі їх представника.

Треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору ОСОБА_2 та ОСОБА_2 у підготовче засідання не з`явилися, належним чином повідомлені про дату, час і місце проведення підготовчого засідання, про що є відомості в матеріалах справи. До початку підготовчого засідання надали до канцелярії суду заяви, у яких просили справу розглядати за їх відсутності, щодо позовних вимог не заперечують.

Ухвало суду від 16.01.2024 року за клопотанням представника позивачки адвоката Стадника І.П. витребувано від приватного нотаріуса Вижницького районного нотаріального округу Чернівецької області Олійник Ю.М. належним чином завірену копію матеріалів спадкової справи №204/2023, заведеної після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Замостя Вижницького району Чернівецької області.

25.01.2024 року ухвала виконана нотаріусом.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, врахувавши визнання позову відповідачем, дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню в повному об`ємі з таких підстав.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , що підтверджується копією повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 11.11.2020 року Вижницьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 1,01 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території колишньої Замостянської сільської ради Вижницького району Чернівецької області, без кадастрового номеру, що підтверджується копією Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ №017610 від 26.08.2002 року.

Станом на 01.01.2023 року нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь в Чернівецькій області становила 33264,00 грн за гектар.

Позивачка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є дочкою ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про її народження серії НОМЕР_2 від 22.11.1978 року, копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 12.05.1985 року та копією паспорту громадянина України серії НОМЕР_4 від 18.07.2002 року.

Крім позивачки, спадкоємцями за законом першої черги після смерті ОСОБА_4 є її діти ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується довідкою старости с. Замостя виконавчого комітету Вашківецької міської ради Вижницького району Чернівецької області №1123 від 22.11.2023 року.

Інших спадкоємців та осіб, які мають право на обов`язкову частку у спадщині ОСОБА_4 немає.

23.11.2023 року ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Вижницького районного нотаріального округу Олійник Ю.М. із заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, де цього ж дня було заведено спадкову справу №204/2023 року, що підтверджується копією Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №74858815, виданого 23.11.2023 року зазначеним приватним нотаріусом.

У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 1,01 га, на території Замостянської сільської ради Вижницького району Чернівецької області приватним нотаріусом Гайсан В.О. відмовлено, у зв`язку з тим, що вона не подала доказів прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 .. Тому вважається такою, що не прийняла спадщину, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії №244/02-31 від 23.11.2023 року, винесеною приватним нотаріусом Вижницького районного нотаріального округу Чернівецької області Олійник Ю.М.

Тобто для оформлення спадщини позивачці необхідно встановити факт постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною 3 вказаної статті встановлено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Протягом передбаченого ст.1270 ЦК України строку позивач від спадщини не відмовлявся.

У пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року роз`яснено, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд розглядає в порядку окремого провадження.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Довідкою в.о. старости с. Замостя виконавчого комітету Вашківецької міської ради Вижницького району Чернівецької області №1185 від 06.12.2023 року підтверджується той факт, що ОСОБА_4 на час своєї смерті постійно проживала без реєстрації у дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 в АДРЕСА_1 .

Таким чином, оцінюючи безпосередньо досліджені та надані позивачкою ОСОБА_1 докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов в частині встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини обґрунтований та підлягає задоволенню.

Також вказаною постановою приватний нотаріус відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказане спадкове майно у зв`язку з тим, що нею не були надані належним чином оформлені документи, що посвідчують право власності спадкодавця на дане майно (відсутній кадастровий номер).

Оригінал державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ №017610 від 26.08.2002 року втрачений і оголошення про визнання його недійсним розміщено в газеті «Вижницькі обрії» №51(8626) від 21.12.2023 року.

Згідно з п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Однією з таких підстав є успадкування прав на майно, в тому числі за законом відповідно до ст.1217 ЦК України.

У відповідності до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Пунктом 10 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Правилами ст.1268 ЦК України встановлено, що прийнята спадщина визнається власністю спадкоємця.

Відповідно до чч.2-4 ст.3 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними згідно з частиною третьою цієї статті, та у випадках, визначених статтею 28 цього Закону.

Згідно вимог пп.3, 8, 9 ч.1 ст.27 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі: свідоцтва про право на спадщину, виданого нотаріусом або консульською установою України, чи його дубліката; державного акта на право приватної власності на землю, державного акта на право власності на землю, державного акта на право власності на земельну ділянку або державного акта на право постійного користування землею, виданих до 1 січня 2013 року; рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

З досліджених у судовому засіданні доказів Судом установлено, що:

на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ №017610 від 26.08.2002 року ОСОБА_4 належала земельна ділянка площею 1,01 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території колишньої Замостянської сільської ради Вижницького району Чернівецької області, без кадастрового номеру, вартістю 33596,64 грн;

оригінал Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ №017610 від 26.08.2002 року втрачений і оголошення про визнання його недійсним розміщено в газеті «Вижницькі обрії»;

позивачка є спадкоємцем за законом першої черги після смерті матері ОСОБА_4 ;

позивачка прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_4 , оскільки постійно проживала з нею на час відкриття спадщини;

спадкоємці за законом першої черги ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 спадщину не прийняли і на спадкове майно не претендують, щодо позовних вимог не заперечують;

інших спадкоємців та осіб, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині ОСОБА_4 немає;

спору відносно спадкового майна немає.

За встановлених обставин позовна вимога ОСОБА_1 про визнання права власності на зазначене спадкове майно в порядку спадкування за законом є також обґрунтованою і підлягає до задоволення.

На підставі ст.ст.16, 182, 328, 392, 1216-1218, 1261, 1268-1270 ЦК України, керуючись ст.ст.4, 12, 13, 76-81, 200, 247 ч.2, 258-259, 263-265, 268, 272, 273, 293, 315, 354 ЦПК України, Суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 постійно проживала на час відкриття спадщини разом з померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 по АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_5 право власності в порядку спадкування за законом належної померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 земельної ділянки площею 1,01 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території колишньої Замостянської сільської ради Вижницького району Чернівецької області, без кадастрового номеру, яка належала їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ №017610 від 26.08.2002 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивачка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована та жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_5 .

Відповідач - Вашківецька міська рада Вижницького району Чернівецької області, юридична адреса: вул. Героїв Майдану, 2, м. Вашківці, Вижницького району Чернівецької області, код ЄДРПОУ: 04062073.

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований та житель АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_6 .

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована та жителька АДРЕСА_3 , паспорт серії НОМЕР_7 .

Суддя Іван ПИЛИП`ЮК

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116967078
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —713/30/24

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні