Ухвала
від 31.01.2024 по справі 607/599/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.01.2024 Справа №607/599/24 Провадження №2-о/607/111/2024

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі головуючого судді Стельмащука П.Я., за участю секретаря судового засідання Крупи А.О., розглянувши в залі суду в м. Тернополі заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління сім`ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради, Служба у справах дітей Полтавської обласної військової адміністрації, про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме того, що заявник та ОСОБА_2 є рідними братом та сестрою.

В обґрунтування заяви вказав те, що в 2014 році він дізнався про те, що у його батька ОСОБА_3 , який вже тривалий час не перебуває у шлюбі із матір`ю заявника, є донька ОСОБА_2 . Проте, батьком ОСОБА_4 , згідно свідоцтва про народження, записаний ОСОБА_5 . Однак, насправді біологічним батьком ОСОБА_4 є ОСОБА_3 . На даний час ОСОБА_4 має статус дитини позбавленої батьківського піклування та перебуває у Полтавському відділенні КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Полтавської обласної ради. З початку повномасштабного вторгнення рф до України дана установа евакуйована до Республіки Польща. На основі молекулярно-генетичного дослідження букального епітелію ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , проведеного 03.05.2023 Діагностичним центром ТОВ НМГЦ «ЛеоГен», встановлено ймовірність батьківства 99,99961%. Тобто, ОСОБА_2 є рідною сестрою заявника по батьківській лінії. Встановлення факту необхідно заявнику для оформлення опікунства над сестрою ОСОБА_4 .

Ухвалою суду від 11.01.2024 відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду.

В судове засідання, призначене на 31.01.2024 заявник не з`явився. Представник заявника адвокат Заплітна І.А. подала через канцелярію суду заяву про розгляд справи без участі заявника та його представника. Заяву підтримують та просять її задовольнити.

Заінтересовані особи участь своїх представників в судовому засіданні не забезпечили, хоча належним чином повідомлялись про час та місце розгляду заяви.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні обставини.

Згідно із свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 05.03.1987 батьком заявника ОСОБА_1 є ОСОБА_3 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 02.12.2011 батьком ОСОБА_2 є ОСОБА_5 .

Згідно із частиною першою статті 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За змістом частини 7 статті 19 ЦПК України, окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорених прав.

Згідно із пунктом 1 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до частини шостої статті 294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду (частина четвертастатті 315 ЦПК України).

Із заяви та поданих суду документів вбачається, що заявник не погоджується із тим, що батьком ОСОБА_4 , згідно свідоцтва про народження, зазначений ОСОБА_5 . Натомість стверджує, що її батьком є ОСОБА_3 .

Тобто факт, який просить встановити заявник, не є безспірним.

У даній справі вбачається спір, який випливає із сімейних правовідносин, а саме спір про батьківство, який повинен розглядатись в порядку позовного провадження на підставі, зокрема, норм глави 12 Сімейного кодексу України, із обов`язковим залученням до участі у справі усіх осіб, на права та обов`язки яких може вплинути рішення по такій справі, якими у першу чергу є ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 .

Визначальною обставиною під час розгляду заяви про встановлення певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право цивільне.

З урахуванням викладеного, зважаючи на наявність у цій справі спору про право, заяву слід залишити без розгляду на підставі положень частини четвертої статті 315 ЦПК України.

Водночас, суд роз`яснюєзаявнику, що він вправі звернутись до суду із позовом про захист своїх прав, які вважає порушеними, не визнаними чи оспореними, із належним дотриманням вимог цивільного процесуального законодавства, в порядку позовного провадження.

Керуючись статтями 293, 294, 315 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала складена та підписана 04.02.2022.

Головуючий суддя П. Я. Стельмащук

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116968575
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —607/599/24

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Стельмащук П. Я.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Стельмащук П. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні