Рішення
від 13.02.2024 по справі 750/18681/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/18681/23

Провадження № 2/750/497/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2024 року м. Чернігів

Деснянський районний суд м. Чернігова в складі

судді Требух Н.В.,

з участю секретаря судового засідання Дудка Є.М.

розглянувши у судовому засіданні в спрощеному позовному провадженні справу за позовом ОСОБА_1 до Управління освіти Чернігівської міської ради про стягнення середнього заробітку, третя особа - Спеціалізована загальноосвітня середня школа № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов

за участі представника позивача адвоката Лопатка В.М.-

в с т а н о в и в:

В грудні 2023 року позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, в якому просив стягнути на його користь середній заробіток за період з 25.01.2022 року по 28.02.2022 року в сумі 14226 грн. 50 коп. Свої позовні вимоги мотивував тим, що рішенням суду було визнано незаконним та скасовано наказ про його відсторонення від роботи та стягнуто на його користь середній заробіток за час незаконного відсторонення від роботи в сумі 30160 грн. 18 коп. за період з 08.11.2021 року по 24.01.2022 року. До виконання посадових обов`язків приступив згідно наказу від 01.03.2022 року, а отже має право на середній заробіток за час відсторонення від роботи за період з 25.01.2022 року по 28.02.2022 року.

Ухвалою Деснянського районного суду м.Чернігова від 27.12.2023 року відкрито провадження по справі.

Відповідачем відзив не надано.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав і просив суд його задовольнити.

Відповідач та третя особа до суду не з`явились, про час та місце розгляду справи сповіщені, про причини неявки суд не повідмили.

Судом встановлені наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_1 працює вчителем англійської мови у Спеціалізованійзагальноосвітній середній школі№ 1з поглибленим вивченням іноземних мов.

Наказом директора Спеціалізованої загальноосвітньої середньої школи № 1 від 05 листопада 2021 року № 94-к позивача відсторонено від роботи без збереження заробітної плати з 08 листопада 2021 року до усунення причин, що його зумовили.

Рішенням Деснянського районного суду м. Чернігова від 24 січня 2022 року задоволено позов ОСОБА_1 . Визнано незаконним та скасовано наказ Спеціалізованої загальноосвітньої середньої школи № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов від 05 листопада 2021 року № 94-к про відсторонення ОСОБА_1 від роботи без збереження заробітної плати. Стягнуто з Управління освіти Чернігівської міської ради на користь ОСОБА_1 середній заробіток за весь час незаконного відсторонення від роботи на підставі наказу від 05 листопада 2021 року № 94-к у сумі 30 160,18 грн, виплату якого провести після утримання податків та інших обов`язкових платежів на користь держави. Стягнуто з Управління освіти Чернігівської міської ради на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 1 816 грн. Стягнуто з Управління освіти Чернігівської міської ради на користь ОСОБА_1 витрати на правничу допомогу у сумі 3 000 грн.

Постановою Чернігівського апеляційного суду від 15 червня 2023 року апеляційну скаргу Спеціалізованої загальноосвітньої середньої школи № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов Управління освіти Чернігівської міської ради задоволено, рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 24 січня 2022 року скасовано. У задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Постановою Верховного Суду від 15.11.2023 року постановуЧернігівського апеляційного суду від 15 червня 2023 рокускасовано. Рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 24 січня 2022 року зміниено, виклавши мотивувальну частину у редакції цієї постанови, в іншій частині рішенняДеснянського районного суду м. Чернігова від 24 січня 2022 року залишено без змін.

Відповідно до статті 1 Конституції України, Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Статтею 43 Конституції України кожному гарантовано право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується; громадянам гарантується захист від незаконного звільнення; право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Частиною першою статті 115 КЗпП встановлено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Середній заробіток працівника визначається відповідно до статті 27 Закону України «Про оплату праці» за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100.

Також, абзацом 3 пункту 32 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 06.11.1992 «Про практику розгляду судами трудових спорів» роз`яснено, що у випадках стягнення на користь працівника середнього заробітку за час вимушеного прогулу в зв`язку з незаконним звільненням або переведенням, відстороненням від роботи - невиконанням рішення про поновлення на роботі, затримкою видачі трудової книжки або розрахунку він визначається за загальними правилами обчислення середнього заробітку, виходячи з заробітку за останні два календарні місяці роботи. Для працівників, які пропрацювали на даному підприємстві (в установі, організації) менш двох місяців, обчислення проводиться з розрахунку середнього заробітку за фактично пропрацьований час. При цьому враховуються положення Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року N 100 (100-95-п) (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 1995 року N 348). (Абзац третій пункту 32 із змінами, внесеними згідно з Постановою Верховного Суду України N 18 ( v0018700-95 ) від 26.10.95).

Аналіз даного роз`яснення дає підстави для висновку, що у випадку незаконного відсторонення від роботи підлягає стягненню саме середній заробіток, а не заробітна плата, які є різними за своєю правовою природою, на що вказує і Велика Палата Верховного Суду у постанові від 30 січня у справі № 910/4518/16.

Крім того, як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у пункті 10 постанови від 24 грудня 1999 року № 13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», якщо буде встановлено, що на порушення статті 46 КЗпП України роботодавець із власної ініціативи без законних підстав відсторонив працівника від роботи із зупиненням виплати заробітної плати, суд має задовольнити позов останнього про стягнення у зв`язку з цим середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Як визначено судами, середньоденна заробітна плата позивача становить 569,06 грн.

Наказом спеціалізованої загальноосвітньої середньої школи №1 з поглибленим вивченням іноземних мов №06-к від 01.03.2022 року ОСОБА_1 дозволено приступити до виконання посадових обов`язків з 01.03.2022 року.

Таким чином, середній заробіток за час відсторонення від роботи за період з 25.01.2022 року по 28.02.2022 року (25 робочих днів) складає 14226, 50 грн (569,06 грн х 25 робочих дні), виплату якого належить провести після утримання податків та інших обов`язкових платежів на користь держави.

За змістом статті 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

- розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

- розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до частини третьої статті 141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Відповідно до частини восьмої статті 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Правничу допомогу позивачеві надавав адвокат Лопатка В.М. на підставі договору про надання правової (правничої) допомоги від 23.11.2023. Згідно квитанції від 24.11.2023 ОСОБА_1 сплатив адвокату 3 000,00 грн за правничу допомогу.

З урахуванням складності справи, обсягом виконаних адвокатом робіт, часом, витраченим адвокатом на виконання таких робіт, принципів розумності та справедливості, а також відсутності заперечень відповідача щодо розміру витрат на правничу допомогу, суд вважає вказані витрати співмірними зі складністю справи та обсягом вищезазначених наданих адвокатом послуг, що є підставою для визначення витрат на правничу допомогу у розмірі 3 000,00 грн.

Також, відповідно до статті 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача належить стягнути судовий збір в сумі 1073 грн. 60 коп..

Керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 264, 265, 270, 273, 352, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Стягнути з Управління освіти Чернігівської міської ради на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час незаконного відсторонення від роботи за період з 25.01.2022 року по 28.02.2022 року включно у сумі 14226 грн. 50 коп., виплату якого провести після утримання податків та інших обов`язкових платежів на користь держави.

Стягнути з Управління освіти Чернігівської міської ради на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 1 073 грн 60 коп. та витрати на правничу допомогу у сумі 3 000 грн 00 коп., а всього 4073 грн. 60 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Управління освіти Чернігівської міської ради, місцезнаходження: пр-т, Перемоги, 141, м. Чернігів, код ЄДРПОУ: 02147598.

Повне рішення виготовлено 14.02.2024 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116969440
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення середнього заробітку,

Судовий реєстр по справі —750/18681/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні