Рішення
від 13.02.2024 по справі 509/5217/23
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/5217/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2024 року смт.Овідіополь

Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Панасенка Є.М.,

за участю секретаря судового засідання: Степанової Н.С.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу № 509/5217/23 за позовом ОСОБА_1 до Маяківської сільської ради Одеського району Одеської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини

ВСТАНОВИВ:

05.09.2023 року позивач звернулася до суду з даним позовом до відповідача про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , що підтверджується Свідоцтвом про смерть видане 04 липня 2019 року Овідіопольським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, актовий запис №507, Серією НОМЕР_1 . Після її смерті залишилось спадкове майно у вигляді земельної ділянки цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 2,89 га., яка розташована за адресою: Одеська область, Одеський район, на території Надлиманської сільської ради масиви №21,3 ділянка № НОМЕР_2 , що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серією ОД № 039602 від 01.10.2004 року (кадастровий номер № 5123782200:01:001:0306; кадастровий номер №5123782200:01:001:0713). За життя мати не склала заповіт, спадкоємцем першої черги за законом крім доньки нікого немає.

Про те, що в моєї матері є спадкове майно у вигляді земельної ділянки вона не знала та й внаслідок загарбницької кривавої війни розпочатої 24.02.2022 року проти України деякий час нотаріальні контори та державні органи не працювали.

В результаті,звернувшись іззаявою проприйняття спадщинипісля смертіматері,позивач дізналася,що пропустиластрок дляприйняття спадщини.Нотаріус рекомендувавзвернутись досуду зданою заявою. З огляду на вищевказане, вважає, що існували об`єктивні, непереборні та істотні труднощі для прийняття нею спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин та просить суд визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини в три місяці.

11.09.2023року ухвалоюОвідіопольського районногосуду Одеськоїобласті відкритозагальне позовнепровадження усправі тапризначено справудо розглядув підготовчомузасіданні на02.11.2023року.Витребувано відприватного нотаріусаОдеського районногонотаріального округу ПанченкоО.О. належним чином завірену копію спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також витяг зі Спадкового реєстру про заповіти.

12.10.2023 року до суду від приватного нотаріуса надійшов лист, відповідно до змісту якого нотаріусом не заводилася спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Овідіопольського районного суду Одеської області від 18.12.2023 року закрито підготовче провадження у справі та призначено до судового розгляду на 13.02.2024 року.

Позивач в судове засідання не з`явилася, 24.10.2023 року надіслала на адресу суду клопотання про розгляд справи без її участі. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Маяківської сільськоїради Одеськогорайону Одеськоїобласті в судове засідання не з`явився, відзив до суду не подали.

Суд ухвалив розгляд справи провести у відсутність сторін за наявними матеріалами у справі.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на які позивач посилається в позові, як на підставу своїх вимог, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню за наступних підстав.

Відповідно дост.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч.1ст.12 ЦПК України).

Відповідно до ч. 3ст.12ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.13ЦПК України (диспозитивність цивільного судочинства), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

У розумінні цивільно-процесуального закону предмет позову це матеріально-правова вимога позивача, стосовно якої він просить ухвалити рішення, у матеріальному розумінні це певна річ (об`єкт), щодо якої виник спір.

Згідно із ч. 1ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За правилом ч. 2ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , яке видане 04.07.2019 року Овідіопольським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, актовий запис № 507.

Померла ОСОБА_2 доводилася матір`ю позивача, що підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 .

Заповіту спадкодавець не залишив.

Станом на дату розгляду справи спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася.

Приватний нотаріус Одеського районного нотаріального округу Одеської області Панченко О.О. відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину оскільки ОСОБА_1 був пропущений строк для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та надала відповідний лист спадкоємцю за № 76/01-16 від 02.08.2023 року.

На підставі ч. 3 ст. 1272 ЦК України, позивач має право звернутися до судових органів для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, або встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю на день смерті

Суд встановив, що позивач у встановлений законом шестимісячний строк не звернулася в нотаріальну контору із заявою про прийняття спадщини у зв`язку з тим, що за життя мати не повідомляла їй щодо наявності земельної ділянки, в подальшому з 2021 року ще діяли запроваджені державою карантинні обмеження, викликані пандемією коронавірусної хвороби, під час яких здебільшого не працювали як приватні, так і державні нотаріуси, а з 24.02.2022 у зв`язку з загарбницькою неспровокованою війною, розпочатою РФ проти України, було запроваджено воєнний стан, внаслідок чого також досить тривалий час не працювали нотаріальні контори та державні органи влади.

Все вищевикладене свідчить про існуючі перешкоди для подання заяви про прийняття спадщини, оскільки вони дійсно створили спадкоємцеві об`єктивні, непереборні, істотні труднощі для своєчасного прийняття спадщини.

Згідно довідки Маяківської сільської ради Одеського району Одеської області з гр. ОСОБА_2 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та проживала без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , вели спільне господарство та були зареєстровані по день смерті померлої ОСОБА_3 чоловік, ОСОБА_1 донька.

Відповідно до ст.1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч. 1ст. 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч.1ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч.1ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3ст.1272ЦК України якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як роз`яснив Пленум ВСУ в абз.6 п.24постанови від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно з правовою позицією ВСУ від 04.11.2015 р. (справа №6-1486цс15), відповідно до частини третьої статті 1272ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити їй додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини. За змістом вищезазначеної статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є ті, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Відповідно до ст. 6 Європейської конвенції з прав людинита основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Статтею 13 Конвенції визнається право на ефективний спосіб захисту прав, і це означає, що особа має право пред`явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення.

Положеннямист. 17 ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»встановлено, що суди застосовують при розгляді справКонвенцію про захист прав людини і основоположних свободта практику Суду як джерело права.

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі «Ілхан проти Туреччини» від 27 червня 2000 року зазначив, що при вирішенні питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру.

Правила частини третьої 1272ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

У вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати складні умови праці спадкоємця, пов`язані з тривалими відрядженнями. Саме така правова позиція висловлена Верховним судом України в Постанові від 13.03.2020 року по справі №314/2550/17.

Крім того, відповідно до ч.1 ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод кожна фізична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Встановлено, що ОСОБА_1 має обґрунтовані сподівання на набуття права власності на спадкове майно. Відмова позивачу у визначенні додаткового строку для прийняття спадщини призведе до невиправданого втручання у право позивача на набуття та володіння спадковим майном. Ця обставина свідчитиме про пряме порушення ч.1ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Суд вважає, що запобігання такого порушення є додатковою підставою для задоволення позову.

Згідно проголошеного принципу та враховуючи вищезазначені обставини справи, суд прийшов до висновку про необхідність забезпечення права позивача на спадкування, враховуючи відсутність при цьому порушень прав третіх осіб чи інтересів держави, встановивши позивачу додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини терміном три місяці, з моменту набрання рішенням законної сили.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 263-265 ЦПК України, ст.ст.1269,1270,1272 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном два місяці, з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Одеського апеляційного суду безпосередньо або через Овідіопольський районний суд Одеської області протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: Є.М.Панасенко

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116970741
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —509/5217/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні