Рішення
від 12.02.2024 по справі 537/5112/23
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 2-о/537/20/2024

Справа № 537/5112/23

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.02.2024 року Крюківський районний суд міста Кременчука в складі: головуючого судді Зоріної Д.О., за участю секретаря судового засідання Савічевої М.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кременчуці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокоп Олександр Едуардович, Онуфріївська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області, про встановлення факту проживання однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини, -

УСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася досуду іззаявою впорядку окремогопровадження,згідно якоїпросить судвстановити фактпроживання ОСОБА_2 разом із ОСОБА_3 однієюсім`єю неменш якп`ятьроків до часу відкриття спадщини.

В обґрунтування заявлених вимог ОСОБА_1 зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її двоюрідна сестра ОСОБА_2 . Заявник є єдиною спадкоємицею по закону після померлої. ОСОБА_1 зазначає, що 12.07.2022 року на підставі її заяви, приватним нотаріусом Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокопом Олександром Едуардовичем 02.02.2023 року було видано свідоцтво про право на спадщину за законом. Однак після смерті ОСОБА_2 залишилась ще одна земельна ділянка площею 2, 3 га, яка розташована на території Успенської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, а тому заявником 09 березня 2023 року було подано заяву про прийняття спадщини за законом після померлої. Приватним нотаріусом було встановлено, що земельна ділянка належала ОСОБА_3 , матері померлої, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем якої була її дочка - ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав. Заявник зазначає, що ОСОБА_2 є єдиним спадкоємцем до майна померлої ОСОБА_3 . Приватний нотаріус 09 березня 2023 року виніс постанову про відмову у вчинені нотаріальної дії, оскільки заявником не надано доказів постійного проживання ОСОБА_2 разом із ОСОБА_3 . Також ОСОБА_1 роз`яснено право на звернення до суду для встановлення факту проживання ОСОБА_2 разом із ОСОБА_3 однією сім`єю не менш як п`яти років до часу відкриття спадщини. Тож з метою оформлення спадщини у заявника виникла необхідність у зверненні до суду для встановлення факту проживання ОСОБА_2 разом із ОСОБА_3

24.11.2023 року ухвалою судді Крюківського районного суду м. Кременчука відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження, призначено судове засідання.

Заявник ОСОБА_1 та її представник - адвокат Оловятенко О.Ю. у судове засідання не з`явилися, належним чином повідомлялися судом про дату, час та місце розгляду справи, представник направила до суду заяву про розгляд справи без її участі та заявника, також зазначила, що заяву підтримують в повному обсязі просять її задовольнити.

Заінтересована особа, приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокоп О.Е., в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, заздалегідь направив на адресу суду заяву, в якій просив розглянути справу без його участі.

Представник заінтересованої особи, Онуфріївської селищноїради Олександрійськогорайону Кіровоградськоїобласті, у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, заздалегідь адвокат Гамера В.З. надіслав на адресу суду клопотання про розгляд справи без участі представника селищної ради та зазначив, що при вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Враховуючи думку учасників судового розгляду, висловлену в їхніх письмових заявах, покази свідків, дослідивши та оцінивши наявні докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому їх дослідженні, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободпередбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Кожна особа, як слідує зі змістустатті 4 Цивільного процесуального кодексу України, має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно достатті 13 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах встановлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Частиною 7статті 19 Цивільного процесуального кодексу Українивизначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до частини 1статті 293 Цивільного процесуального кодексу України, окреме провадженняце вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 5 частини 2статті 293Цивільного процесуальногокодексу України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження, в тому числі справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася ОСОБА_2 , що вбачається зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 видане Успенською сільською радою Кремчясівського району Кіровоградської області 20.01.1964 року, у якому в графі «Батько» зазначений ОСОБА_4 , в графі «Мати» зазначена ОСОБА_3 (а.с. 17).

26.03.2008 року секретарем Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області Постільняк Л.М. посвідчено заповіт, зареєстрований в реєстрі за № 277, відповідно до змісту якого ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила наступне розпорядження: «все моє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, і взагалі все те, що мені буде належати на день смерті і на що я за законом матиму право, я заповідаю ОСОБА_2 » (а.с. 16).

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , видане 08.09.2021 року Онуфріївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Кіровоградської області Південно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (а.с. 13).

ІНФОРМАЦІЯ_6 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 видане 14 лютого 2022 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кременчуці Кременчуцького району Полтавської області Північно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) (а.с. 12).

З дослідженої у судовому засіданні спадкової справи № 63/2022 вбачається, що 12.07.2022 року заявник ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокопа О.Е. із заявою № 135 про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 (а.с. 58).

31.01.2023 року заявник ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокопа О.Е. із заявою № 13, відповідно до змісту якої на день смерті ОСОБА_2 залишилось майно, що складається з: квартири, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 ; житлового будинку з господарськими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 ; простих бездокументарних іменних акцій з належними дивідендами емітента приватного акціонерного товариства «КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ЗАВОД ДОРОЖНІХ МАШИН», ідентифікаційний код юридичної особи 05762565 (а.с 100).

31.01.2023 року заявник ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 81 на квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 145).

31.01.2023 року заявник ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 82 на житловий будинок з господарськими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 147).

31.01.2023 року заявник ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 83 на прості бездокументарні іменні акції з належними дивідендами емітента приватного акціонерного товариства «КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ЗАВОД ДОРОЖНІХ МАШИН», ідентифікаційний код юридичної особи 05762565 (а.с. 149).

02.02.2023 року заявник ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокопа О.Е. із заявою додатково до заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину № 13 від 31.01.2023 року, відповідно до змісту якої на день смерті ОСОБА_2 залишилось майно, що складається з: земельної ділянки, площею 0,2500 га, місце розташування: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 3524687700:51:003:0017, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка); земельної ділянки, площею 0,2569 га, місце розташування: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 3524687700:51:003:0018, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства; земельної ділянки, площею 2,9301 га, кадастровий номер: 3524687700:02:000:0459, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, місце розташування: Кіровоградська область, Олександрійський район, Онуфріївська тг. (а.с. 151).

02.02.2023 року заявник ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 102 на земельну ділянку, площею 0,2569 га, місце розташування: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 3524687700:51:003:0018, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства (а.с. 201).

02.02.2023 року заявник ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 103 на земельну ділянку, площею 0,2500 га, місце розташування: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 3524687700:51:003:0017, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) (а.с. 203).

02.02.2023 року заявник ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 104 на земельну ділянку, площею 2,9301 га, кадастровий номер: 3524687700:02:000:0459, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, місце розташування: Кіровоградська область, Олександрійський район, Онуфріївська тг (а.с. 205).

09.03.2023 року заявник ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокопа О.Е. із заявою № 42 додатково до заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину № 13 від 31.01.2023 року, відповідно до змісту якої на день смерті ОСОБА_2 залишилось майно, що складається з: земельної ділянки, площею 2,93 га, яка розташована на території Успенської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, що належала ОСОБА_3 , матері померлої, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем якої була її дочка - ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав (а.с. 207).

09.03.2023 року за № 123/02-31 приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокоп О.Е. виніс постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а саме відмовив ОСОБА_1 у видачі на її ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину після своєї матері ОСОБА_3 , але не оформила своїх спадкових прав, у зв`язку з тим, що ОСОБА_1 не надано доказів постійного проживання ОСОБА_2 разом із ОСОБА_3 на час відкриття спадщини (а.с. 216).

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Устатті 1216 Цивільного кодексу Українивизначено, що спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені устатті 1219 ЦК України(статті1218,1231 ЦК України).

Згідно з частиною другоюстатті 1220 Цивільного кодексу України,часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

За змістом нормистатті 1268 Цивільного кодексу України,порядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Так, відповідно до частин третьої і четвертоїстатті 1268 Цивільного кодексу України,спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 Цивільного кодексу України, він не заявив про відмову від неї.

Місцем проживання фізичної особи згідно з частиною першоюстатті 29 Цивільного кодексу Україниє житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово

Статтями2,3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні"передбачено, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбаченихКонституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Місцем проживання є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Таким чином, відсутність реєстрації місця проживання позивача за місцем проживання спадкодавця не може бути доказом того, що він не проживав зі спадкодавцем, оскільки сама по собі відсутність такої реєстрації згідно зістаттею 2 Закону України"Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні"не є абсолютним підтвердженням обставин про те, що спадкоємець не проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо обставини, встановлені частиною третьоюстатті 1268 ЦК України, підтверджуються іншими належними і допустимими доказами, які були надані позивачем, та оцінені судом.

Така правова позиція викладена Верховним Судом, зокрема, у постанові від 10 січня 2019 року у справі №484/747/17.

Згідно роз`яснень, що містяться у п. 2Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року №7, виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому розглядаються заяви про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до п. 23 цієї жпостанови, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Отже для підтвердження прийняття спадщини має значення встановлення факту постійного проживання спадкоємця за законом чи заповітом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Згідно з п. 3.22 Глави 10 "Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України", затвердженогонаказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року за №296/5, у разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем.

Таким чином, у випадку, якщо спадкоємець фактично постійно проживав із спадкодавцем на момент відкриття спадщини, проте у його паспорті відсутня відмітка про реєстрацію місця проживання разом із спадкодавцем, а також відсутні докази, визначені п. 3.22 Глави 10 "Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України", спадкоємець має право звернутися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Згідно з повідомленням Автозаводської районної адміністрації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області від 25.07.2022 за № 6143/01-28, згідно з даними відділу ведення Реєстру територіальної громади Автозаводської районної адміністрації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , значиться знятою з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 з 14.02.2022, як така, що померла ІНФОРМАЦІЯ_6 . За відомостями, які надані для формування реєстру територіальної громади, за адресою: АДРЕСА_1 на день смерті ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) інші зареєстровані особи відсутні (а.с. 94).

Відповідно до довідки, виданої виконавчим комітетом Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області від 09.11.2023 року за № 254, ОСОБА_2 та її мати ОСОБА_3 останні п`ять років до смерті проживали разом за адресою: АДРЕСА_2 (а.с 19).

Свідок ОСОБА_5 у судовому засіданні надав покази, відповідно до яких він являється сином заявника ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 знає все своє життя, протягом життя останніх він постійно приїжджав до них, допомагаючи з господарством, оскільки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 важко хворіли. Свідок повідомив, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 проживали разом постійно за адресою: АДРЕСА_2 . Свідок також зазначив, що ОСОБА_2 працювала у місті Кременчуці, ніколи одружена не була.

Свідок ОСОБА_6 у судовому засіданні надала покази, відповідно до яких вона являється сусідкою померлих ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Свідок зазначила, що останні постійно проживали разом за адресою: АДРЕСА_2 . З ОСОБА_2 . ОСОБА_6 ходила разом до однієї школи, постійно спілкувались. Свідок також вказала, що ОСОБА_2 ніколи не була одружена, дітей не мала, працювала у місті Кременчуці. Останнім часом ОСОБА_2 тяжко хворіла на онкологічне захворювання.

Відповідно до пенсійного посвідчення № НОМЕР_4 серії НОМЕР_5 від 29.12.2020 року та довідки до акту огляду медико соціальною експертною комісією серії 12 ААБ № 712655, померла ОСОБА_2 з 19.08.2020 року була інвалідом першої групи (а.с. 18).

Зважаючи на викладене, суд вважає доведеним, що померла ОСОБА_2 проживала з матір`ю ОСОБА_3 однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини.

Статтею 315 Цивільного процесуального кодексу Українивизначено факти, які можуть встановлюватись у судовому порядку. Частиною другою даної норми передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Встановлення факту проживання померлої ОСОБА_2 зі спадкоємцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини має для заявника ОСОБА_1 юридичне значення, а саме для підтвердження факту прийняття ОСОБА_2 спадщини після померлої матері, і як наслідок прийняття заявником спадщини після померлої двоюрідної сестри ОСОБА_2 .

Заінтересованими особами не подано заперечень проти задоволення заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, тому суд не вбачає підстав вважати наявність оспорюваних прав (спір про право).

З огляду на наведене, суд вважає, що заява про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.19,76,77,81,263,264,265,293,294,315,316 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , адреса реєстрації: АДРЕСА_3 ), заінтересовані особи: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокоп Олександр Едуардович (адреса місцезнаходження: вулиця Ігоря Сердюка, будинок 37/18, місто Кременчук, Полтавська область, 39600), Онуфріївська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області (адреса місцезнаходження: площа Центральна, будинок 11, селище міського типу Онуфріївка, Кіровоградська область, 28100), про встановлення факту проживання однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , разом із ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Д.О. Зоріна

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116972410
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —537/5112/23

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ЗОРІНА Д. О.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ЗОРІНА Д. О.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ЗОРІНА Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні