Ухвала
від 08.02.2024 по справі 757/40726/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/40726/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2024 року Печерський районний суд м. Києва у складі

головуючого судді Литвинової І. В.,

при секретарі судових засідань Орел А. О.,

за участі представників позивача (за первісним позовом, відповідача за зустрічним) ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС»: Лещенка А. П., Ярового О. О., представника відповідача (за первісним позовом, позивача за зустрічним) ОСОБА_1 - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві у залі суду заяву представника відповідача за первісним позовом (позивача за зустрічним) ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про залучення до справи третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги, - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, за зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» про визнання недійсними договорів, стягнення грошових коштів,

ВСТАНОВИВ:

12 вересня 2023 року до Печерського районного суду м. Києва надійшла вказана позовна заява, для розгляду якої визначено суддю, для розгляду справи у відповідності до пункту 15 Розділу XIII Перехідні положення та ст. 33 Цивільного процесуального кодексу України від 18 березня 2004 року № 1618-IV (у редакції Закону № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року), та передано 14 вересня 2023 року, згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

15 вересня 2023 року ухвалою судді залишено позовну заяву без руху, з підставі невиконання вимог частини четвертої статті 177 ЦПК України /а. с. 57-58/.

22 вересня 2023 року на судовий запит від 15 вересня 2023 року, поданий згідно з частиною шостою статті 187 ЦПК України, надано відповідь про актуальну адресу місця реєстрації відповідача /а. с. 63/.

23 вересня 2023 року представник позивача подала заяву для усунення недоліків у позовній заяві, надавши квитанцію про доплату судового збору /а. с. 64-66, 67/.

25 вересня 2023 року ухвалою судді у справі відкрито провадження для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін у судове засідання /а. с. 68-69/.

17 жовтня 2023 року через Електронний суд представник відповідача подала заяву про перехід розгляду справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим провадженням, поновивши строк на подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи у порядку спрощеного провадження, зареєстрована 18 жовтня 2023 року.

Також 18 жовтня 2023 року через Електронний суд представник відповідача подала до суду відзив на позов про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 , зареєстрований 19 жовтня 2023 року /т. І а. с. 96-135/.

Окрім цього 18 жовтня 2023 року представник відповідача через Електронний суд подала зустрічну позовну заяву з вимогами до ТОВ «КУЖЕ «Новосервіс» про визнання недійсними договорів /т. І а. с. 136-198/.

26 жовтня 2023 року судом прийнято до спільного розгляду зустрічний позов ОСОБА_1 до ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» про визнання недійсними договорів, стягнення грошових коштів і змінено порядок розгляду справи з спрощеного на загальний /т. І а. с. 208-210/.

03 листопада 2023 року до суду надійшов відзив відповідача за зустрічним позовом ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» /т. ІІ а. с. 169-189/.

08 лютого 2024 року у судовому засіданні представник відповідача за первісним позовом (позивача за зустрічним) ОСОБА_1 - ОСОБА_2 подала заяву про залучення до розгляду справи третьою особою без самостійних вимог на предмет спору ОСББ «Саперне поле 3», в обґрунтування якого вказано, що 26 червня 2020 року відбулися установчі збори співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 , на яких більшістю голосів співвласників було прийнято рішення про створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» та затверджено Статут Об`єднання. 08 вересня 2020 року Об`єднання було зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за номером: 1000701070001088805. Об`єднанню присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи: 43804558. Оскільки предметом даної цивільної справи є стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території, комунальних та додаткових послуг (в будинку АДРЕСА_1 ) за період 01 травня 2021 року по 31 січня 2022 року, тобто після створення» Об`єднання, рішення у справі може безпосередньо вплинути на права або обов`язки ОСББ «Саперне поле 3» у відносинах із співвласниками, в тому числі щодо нарахувань та стягнення заборгованості за період з моменту його реєстрації та за той самий період, про який у даній справі заявлено у позові ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «Новосервіс».

Представник відповідача за первісним позовом (позивача за зустрічним) ОСОБА_1 - ОСОБА_2 просила задовольнити заяву про залучення до справи ОСББ «Саперне поле 3».

Представник позивача (за первісним позовом, відповідача за зустрічним) ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС»: Лещенка А. П., Яровий О. О. не заперечували проти залучення ОСББ «Саперне поле 3» в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору.

За приписами частини першої статті 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи, яка повинна містити підстави, на яких належить залучити їх до участі у справі, що встановлено частиною четвертою вказаної статті.

Якщо суд при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, як передбачено частиною третьою статті 53 ЦПК України.

Згідно з частиною сьомою ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» № 417-VIII, управитель багатоквартирного будинку - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та забезпечує належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Статтею 9 Закону України 417-VIII визначаються форми управління багатоквартирним будинком. Частиною першою цієї статті передбачено, що управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.

Відповідно до ст. 10 Закону № 417 виключно до повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем; обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням; визначення повноважень управителя щодо управління багатоквартирним будинком.

Сторона відповідача за первісним позовом (позивача за зустрічним) зауважує, що ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «Новосервіс» не є управителем, оскільки співвласниками будинку АДРЕСА_1 не приймалося рішення про передачу йому функцій управителя.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

26 червня 2020 року відбулися установчі збори співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 , на яких більшістю голосів співвласників було прийнято рішення про створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» (далі - Об`єднання) та затверджено Статут Об`єднання.

08 вересня 2020 року Об`єднання було зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за номером: 1000701070001088805. Об`єднанню присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи: 43804558.

Оскільки предметом даної цивільної справи є стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території, комунальних та додаткових послуг (в будинку АДРЕСА_1 ) за період 01 травня 2021 року по 31 січня 2022 року, тобто після створення» Об`єднання, рішення у справі може безпосередньо вплинути на права або обов`язки Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» у відносинах із співвласниками, в тому числі щодо нарахувань та стягнення заборгованості за період з моменту його реєстрації та за той самий період, про який у даній справі заявлено у позові ТОВ «Компанія з управління та житлової експлуатації «Новосервіс».

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1-20, 43, 48-51, 53, 54, 258-261, 274-279, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» (код ЄДРПОУ 43804558, адреса місцезнаходження: вул. Саперне поле, буд. 3, м. Київ, 01042).

Роз`яснити третій особі у справі, що не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, право на ознайомлення з матеріалами справи у приміщенні Відділу організаційного забезпечення розгляду цивільних та адміністративних справ, відповідно до положень статті 43 ЦПК України, та встановити строк для подання пояснень на позов та відзиви сторін, що не перевищує двадцяти днів з дня отримання ухвали про залучення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст судового рішення складено 12 лютого 2024 року.

Суддя І. В. Литвинова

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116973534
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них

Судовий реєстр по справі —757/40726/23-ц

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні