Ухвала
від 13.02.2024 по справі 130/1568/23
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/67/2024

130/1568/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.02.2024 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Заярного А.М.,

з участю секретаря судових засідань Мухи Р.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом керівника Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Жмеринської міської ради Вінницької області в особі Комунального некомерційного підприємства «Жмеринська центральна районна лікарня» Жмеринської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину

ВСТАНОВИВ:

Керівник Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області звернувся до суду з цим позовом в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Жмеринської міської ради Вінницької області в особі Комунального некомерційного підприємства «Жмеринська центральна районна лікарня» Жмеринської міської ради та просив стягнути з ОСОБА_1 витрат на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок ДТП.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що відповідачем було вчинено злочин, передбачений ч.1 ст. 286 КК України, а тому відповідно до вимог ЦК України він зобов`язаний відшкодувати витрати закладу охорони на лікування потерпілого ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 26.06.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду 19.09.2023 підготовче провадження закрито, справу призначено до розгляду по суті.

09.11.2023 зупинено провадження у справі на період перебування відповідача ОСОБА_1 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

21.12.2023 від позивача до суду надійшла заява про поновлення провадження у справі у зв`язку з отриманням копії актового запису про смерть ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 04.01.2024 поновлено провадження у справі та призначено до розгляду.

17.01.2024 надійшло клопотання від дружини відповідача - ОСОБА_3 про закриття провадження у справі у зв`язку зі смертю ОСОБА_1 під час бойового завдання із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Запорізької області (а.с. 190).

В судове засідання учасники справи не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

13.02.2024 прокурор Лук`янчук Д.О. подав до суду заяву про закриття провадження у справі у зв`язку зі смертю відповідача.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи суд приходить до висновку, що справа підлягає закриттю у зв`язку із наступним.

Відповідно до статті 25 ЦК України здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження. У випадках, встановлених законом, охороняються інтереси зачатої, але ще не народженої дитини. У випадках, встановлених законом, здатність мати окремі цивільні права та обов`язки може пов`язуватися з досягненням фізичною особою відповідного віку. Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

У статті 26 ЦК України визначено, що усі фізичні особи є рівними у здатності мати цивільні права та обов`язки. Фізична особа має усі особисті немайнові права, встановлені Конституцією України та цим Кодексом. Фізична особа здатна мати усі майнові права, що встановлені цим Кодексом, іншим законом. Фізична особа здатна мати інші цивільні права, що не встановлені Конституцією України, цим Кодексом, іншим законом, якщо вони не суперечать закону та моральним засадам суспільства. Фізична особа здатна мати обов`язки як учасник цивільних відносин.

Згідно із частиною першою статті 42 ЦПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи (стаття 46 чинного ЦПК України).

Частиною першою статті 47 ЦПК України передбачено, що здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Відповідно до частини першої статті 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 31 рік, про що складено відповідний актовий запис № 106, місце смерті с. Вербове Пологівського району Запорізької області (а.с. 193).

Так, у зв`язку з тим, що відповідач ОСОБА_1 помер, припинилась і його цивільна процесуальна правоздатність (здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки), а тому правовідносини між ним та іншими учасниками справи припинились.

Згідно з пунктом сьомим частини першої статті 255 ЦПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

З огляду на викладене, суд вважає, що провадження у цій справі слід закрити, оскільки позивач подав до суду заяву про закриття провадження у справі у зв"язку із смертю відповідача.

На підставі викладеного та керуючись статтями. 25, 55, 255, 258-261, 263 ЦПК України, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Закрити провадження у справі за позовом керівника Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Жмеринської міської ради Вінницької області в особі Комунального некомерційного підприємства «Жмеринська центральна районна лікарня» Жмеринської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину.

Ухвали набирає законної сили в порядку, визначеному 261 ЦПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Андрій ЗАЯРНИЙ

Ухвала підписана 13.02.2024

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116976240
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину

Судовий реєстр по справі —130/1568/23

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні