Ухвала
від 13.02.2024 по справі 904/4695/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про результати розгляду заяви конкурсного кредитора

про грошові вимоги до банкрута у справі про банкрутство

13.02.2024м. ДніпроСправа № 904/4695/22

за заявою Публічного акціонерного товариства "Банк Восток", м. Дніпро

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Еко культура", м. Новомосковськ

визнання грошових вимог

Суддя Мартинюк С.В.

за участю секретаря судового засідання Рибалка Г.Д.

Представники:

Від ПАТ "БАНК ВОСТОК" Меюс І.М., ордер серія АЕ №1262664 від 12.02.2024, адвокат.

Від ТОВ "Торгівельний будинок "ЕКО КУЛЬТУРА" Алєксєєнко Р.Ю., ордер серія АЕ №1257563 від 22.01.2024, адвокат.

Інші учасники провадження по справі у судове засідання не з`явились.

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду від 12.12.2023 припинено процедуру санації ТОВ"НВП"Еко культура". Припинено повноваження керуючого санацією арбітражного керуючого Толстих Андрія Володимировича. Визнано ТОВ"НВП"Еко культура" - банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на 12 місяців, до 12.12.2024. Ліквідатором ТОВ"НВП"Еко культура" призначено арбітражного керуючого Толстих Андрія Володимировича.

11.01.2024 до суду через систему "Електронний суд" від ПАТ "Банк Восток" надійшла заява про визнання поточних грошових вимог до боржника у розмірі 64 583,33 грн. та судового збору у розмірі 6 056,00 грн.

Ухвалою господарського суду від 12.01.2024 прийнято заяву ПАТ "Банк Восток" до боржника ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Еко культура" про визнання поточних грошових вимог у розмірі 64 583,33 грн. та судового збору у розмірі 6 056,00 грн. по справі про банкрутство №904/4695/22 до розгляду. Призначено розгляд заяви в судовому засіданні на 13.02.2024.

24.01.2024 до суду від ліквідатора банкрута надійшло клопотання, яким долучено до матеріалі справи повідомлення про розгляд заявлених грошових вимог, відповідно до якого грошові вимоги ПАТ "БАНК ВОСТОК" визнано в повному обсязі.

12.02.2023 до суду через систему "Електронний суд" від ліквідатора банкрута надійшло клопотання про проведення судового засідання без участі ліквідатора.

Дослідивши матеріали заяви з грошовими вимогами до банкрута, заслухавши присутніх в судовому засіданні учасників справи, встановлено наступне.

07.10.2021 року між Банком та Божником було укладено Кредитний договір №ДК2021-0088 («Кредитний договір-1»).

Кредитний договір-1 було укладено в рамках Програми надання фінансової державної підтримки суб`єктам малого та середнього підприємництва», затв. Постановою КМУ №28 від 24.01.2020 року (далі по тексту «Порядок» або «Програма 5-7-9»).

Відповідно до п.1.2 Кредитного договору-1 Банк зобов`язався надати Позичальнику грошові кошти шляхом відкриття відкличної відновлювальної кредитної лінії з максимальним лімітом 1000000,00 гривень, а Позичальник зобов`язується сплатити за користування Кредитом проценти та повернути Кредит у порядку і в строки, визначені цим Договором.

Відповідно до Розділу 4 Кредитного договору-1 грошові кошти надаються Позичальнику: на підставі письмових заявок. Кожна видача грошових коштів є траншем Кредиту. Виконання заявки є надання Банком траншу Кредиту. Для обліку заборгованості Позичальника за кожним траншем за Кредитом відкривається окремий кредитний рахунок у ПАТ «БАНК ВОСТОК», м. Дніпро, код ЄДРПОУ 26237202 (кредитний рахунок). Датою надання Кредиту вважається дата відображення Банком операції з надання траншу Кредиту на кредитному рахунку.

22.09.2020 року між Банком та Божником було укладено Кредитний договір №ДК2020-0088 (далі по тексту «Кредитний договір-2»).

Відповідно до п.1.2 Кредитного договору-2 Банк зобов`язався надати Позичальнику грошові кошти шляхом відкриття відкличної невідновлювальної кредитної лінії з максимальним лімітом 3 000 000,00 (три мільйони) гривень 00 копійок, а Позичальник зобов`язується сплатити за користування Кредитом проценти та повернути Кредит у порядку і в строки, визначені цим Договором.

Відповідно до Розділу 4 Кредитного договору-2 грошові кошти надаються Позичальнику на підставі письмових заявок. Кожна видача грошових коштів є траншем Кредиту. Виконання заявки є надання Банком траншу Кредиту. Для обліку заборгованості Позичальника за кожним траншем за Кредитом відкривається окремий кредитний рахунок у ПАТ «БАНК ВОСТОК», м.Дніпро, код ЄДРПОУ 26237202 (кредитний рахунок). Датою надання Кредиту вважається дата відображення Банком операції з надання траншу Кредиту на кредитному рахунку.

Відповідно до п.1.4.1. Кредитного договору-1 та Кредитного договору-2, з урахуванням змін внесених згідно додаткових угод від 30.01.2023 у разі припинення надання Фондом Позичальнику Державної підтримки за Програмою та/або позбавлення Позичальника права на отримання Державної підтримки за Програмою Базова процентна ставка за користування Кредитом залишається змінюваною:

- з дати підписання цієї додаткової угоди, а саме з 30 січня 2023 року розраховується за наступною формулою:

Облікова ставка Національного банку України (надалі Облікова ставка) - 5 (П`ять)%, але не менше 20% (Двадцять) процентів річних, де Облікова ставка - ключова процентна ставка Національного банку, яка є основним індикатором змін у грошово- кредитній політиці та орієнтиром вартості залучених та розміщених грошових коштів для банків та інших суб`єктів грошово-кредитного ринку. Облікова ставка оприлюднюється на сайті Національного банку України за посиланням https://bank.gov.ua/ua/monetary/stages/archive-rish. Банк до дати повного погашення Кредиту періодично переглядає розмір Базової процентної ставки за Кредитом у випадках зміни розміру Облікової ставки. Перегляд Базової процентної ставки відбувається у день зміни Облікової ставки.

У будь-якому випадку, розмір Базової процентної ставки, який підлягає застосуванню за цим Договором після його перегляду, не може бути менше 20% (Двадцять) процентів річних.

Новий розмір Базової процентної ставки застосовується з календарного дня, наступного за днем перегляду процентної ставки.

Максимальний розмір Базової процентної ставки після його перегляду, що може бути застосований за Кредитом, становить 21% (Двадцять один) процент річних.

ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Еко культура" не виконало свої зобов`язання зі сплати процентів нарахованих з ставкою 20% річних за період з 01.11.2023 по 11.12.2023 року, у зв`язку з чим у Боржника утворилась заборгованість зі сплати процентів по Кредитному договору №ДК2020-0088 від 22 вересня 2020 року в розмірі 48 750,00 грн. та по Кредитному договору №ДК2021-0088 від 07 жовтня 2021 року в розмірі 15 833,33 грн.

Враховуючи вищевикладене, загальна сума поточних кредиторських вимог ПАТ "БАНК ВОСТОК" становить 64 583,33 грн.

Згідно з частиною четвертою статті 60 Кодексу України з процедур банкрутства, у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

За змістом частини 1 статті 64 Кодексу України з процедур банкрутства кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому:

1) у першу чергу задовольняються: вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати працюючим та звільненим працівникам банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, інші кошти, належні працівникам у зв`язку з оплачуваною відсутністю на роботі (оплата часу простою не з вини працівника, гарантії на час виконання державних або громадських обов`язків, гарантії і компенсації при службових відрядженнях, гарантії для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, гарантії для донорів, гарантії для працівників, які направляються на обстеження до медичного закладу, соціальні виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів підприємства тощо), а також вихідна допомога, належна працівникам у зв`язку з припиненням трудових відносин, та нараховані на ці суми страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі; вимоги щодо виплати заборгованості із компенсації збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виконання рішень Європейського суду з прав людини, постановлених проти України; вимоги кредиторів за договорами страхування; витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді; витрати кредиторів на проведення аудиту, якщо аудит проводився за рішенням господарського суду за рахунок їхніх коштів;

2) у другу чергу задовольняються: вимоги із зобов`язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю громадян, шляхом капіталізації у ліквідаційній процедурі відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування України за громадян, які застраховані в цьому фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов`язань із сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, крім вимог, задоволених позачергово, з повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування України, а також вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб`єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників);

3) у третю чергу задовольняються: вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів); вимоги центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним резервом;

4) у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою;

5) у п`яту чергу задовольняються вимоги щодо повернення внесків членів трудового колективу до статутного капіталу підприємства;

6) у шосту чергу задовольняються інші вимоги.

З огляду на обґрунтованість заяви про визнання грошових вимог ПАТ "БАНК ВОСТОК", господарський суд дійшов до висновку щодо наявності підстав для визнання поточних грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємства "Еко культура".

Керуючись статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, статтями 60, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд,

УХВАЛИВ:

Визнати поточні грошові вимоги Публічного акціонерного товариства "БАНК ВОСТОК" (49051, м. Дніпро вул. Курсантська, буд. 24; ідентифікаційний код юридичної особи 26237202) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємства "Еко культура" (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Сучкова, 115/58; ідентифікаційний номер юридичної особи 41627810) на суму 6 056, 00 грн. витрат по сплаті судового збору (1 черга задоволення вимог кредиторів).

Включити окремо вимоги Публічного акціонерного товариства "БАНК ВОСТОК" для позачергового задоволення в розмірі 64 583,33 грн., як забезпечені.

Ухвала набирає законної сили 13.02.2024 та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 14.02.2023.

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116983211
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: грошові вимоги кредитора до боржника

Судовий реєстр по справі —904/4695/22

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Постанова від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні