Ухвала
від 14.02.2024 по справі 910/697/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

14.02.2024Справа № 910/697/24

Суддя Господарського суду міста Києва Князьков В. В., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Агронова», м.Кропивницький

до відповідача: держави - російської федерації в особі Генеральної прокуратури російської федерації

про стягнення збитків в сумі 31983,51 євро

Без повідомлення (виклику) учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Агронова» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до держави - російської федерації в особі Генеральної прокуратури російської федерації про стягнення збитків в сумі 31983,51 євро.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що внаслідок збройної агресії російської федерації, 21.08.2022 під час перетину лінії розмежування в населеному пункті Василівка, Запорізької області, військовими російської федерації було вилучено автомобіль Renault Master, державний номер НОМЕР_1 , який належав Товариству з обмеженою відповідальністю «Компанія Агронова».

Також позивач вказує, що інший автомобіль - Suzuki державний номер НОМЕР_2 було залишено на виробничій базі товариства під час окупації міста Мелітополя. Як вказує заявник, на теперішній час вказаний автомобіль відсутність, відомості щодо осіб, якими останній вилучено у Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Агронова» відсутні. Означені обставини, на думку позивача, є достатньою підставою для стягнення з держави - російської федерації в особі Генеральної прокуратури російської федерації збитків у розмірі вартості втрачених транспортних засобів.

Ухвалою суду від 24.01.2024 відкрито провадження в справі, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження; призначено підготовче засідання на 14.02.2024.

14.02.2024 судом було відкладено підготовче засідання на 06.03.2024.

Наразі, суд зазначає, що згідно з ч.ч.1-3 ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Принцип змагальності процесу означає, що кожній стороні повинна бути надана можливість ознайомитися з усіма доказами та зауваженнями, наданими іншою стороною, і відповісти на них (п. 63 Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Руїс-Матеос проти Іспанії» від 23 червня 1993 р.).

Захищене статтею 6 Європейської конвенції з прав людини право на справедливий судовий розгляд також передбачає право на змагальність провадження. Кожна сторона провадження має бути поінформована про подання та аргументи іншої сторони та має отримувати нагоду коментувати чи спростовувати їх.

Дія принципу змагальності ґрунтується на переконанні: протилежність інтересів сторін найкраще забезпечить повноту матеріалів справи через активне виконання сторонами процесу тільки їм притаманних функцій. Принцип змагальності припускає поєднання активності сторін у забезпеченні виконання ними своїх процесуальних обов`язків із забезпеченням судом умов для здійснення наданих їм прав.

До того ж, суд зазначає, що однією з засад здійснення господарського судочинства у відповідності до ст.2 Господарського процесуального кодексу України є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом

Принцип рівності сторін у процесі - у розумінні «справедливого балансу» між сторонами - вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представити справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.33 Рішення віл 27.10.1993р. Європейського суду з прав людини у справі «Домбо Бегеер Б.В. проти Нідерландів»).

У п.26 рішення від 15.05.2008р. Європейського суду з прав людини у справі «Надточій проти України» суд нагадує, що принцип рівності сторін - один із складників ширшої концепції справедливого судового розгляду - передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище у порівнянні з опонентом.

Наразі. Суд зауважує, що забезпечення дотримання означених принципів господарського судочинтсва здійснюється судом насамперед шляхом належного повідомлення учасників справи про їх розгляд.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Наведеними вище правовими нормами передбачено загальний порядок повідомлення учасників справи про її розгляд судом.

Одночасно, враховуючи, що відповідачем у справі є інша держава - російська федерація, судом враховано, що з 24.02.2022 розірвано дипломатичні відносини між Україною і російською федерацією у зв`язку з широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України. Функціонування закордонних дипломатичних установ України на території російської федерації та діяльність дипломатичних установ російської федерації на території України зупинено. Комунікація Міністерства закордонних справ України з органами державної влади російської федерації за посередництва третіх держав не здійснюється. У зв`язку з чим наразі унеможливлено сприяння органами дипломатичної служби України у переданні судових документів російській стороні (листи Міністерства закордонних справ України вих. №71/17-500-67127 від 04.09.2022 та вих. №71/17-500-77469 від 03.10.2022).

Також припинено поштове сполучення з перших днів повномасштабного вторгнення, що фактично унеможливлює доставку судової кореспонденції засобами поштового зв`язку.

Таким чином, передача судом будь-яких документів компетентним органам російської федерації, у тому числі дипломатичними каналами, наразі неможлива (лист Міністерства юстиції України вих. №100817/98748-22-22/12.1.3 від 31.10.2022).

З метою дотримання основних засад господарського судочинства, суд вбачає за необхідне вжити всіх можливих заходів для повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, зокрема, шляхом публікації оголошення про дату, час і місце проведення підготовчого засідання на офіційній веб-сторінці Господарського суду міста Києва та зобов`язання позивача направити примірник ухвали суду, позовної заяви та їх перекладу на російську мову на наявну в мережі Інтернет електронну адресу Міністерства юстиції російської федерації та на поштову адресу посольства рф в Словацькій Республіці.

У зв`язку з наведеним, суд вбачає за доцільне зобов`язати позивача здійснити нотаріально посвідчений переклад даної ухвали та позовної заяви на російську мову та направити скан-копії такого перекладу на офіційну електронну пошту (адресу) Міністерства юстиції російської федерації - pr@minjust.gov.ru та на поштову адресу посольства рф в Словацькій Республіці, докази чого надати суду.

З урахуванням наведеного, керуючись статтями 182, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Повідомити учасників судового процесу про відкладення підготовчого засідання у справі на 06.03.24 о 11:50 год. Викликати для участі у засіданні представників учасників справи. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44-В, зал судових засідань 41 .

2. Зобов`язати позивача у строк до 26.02.2024 здійснити переклад даної ухвали та позовної заяви на російську мову з нотаріальним засвідченням його вірності та направити скан-копії такого перекладу на офіційну електронну пошту (адресу) Міністерства юстиції російської федерації - pr@minjust.gov.ru та в Посольство російської федерації в Словацькій Республіці (Словацька Республіка, 811 06, м. Братислава, вул. Годрова 4), докази чого надати суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст складено та підписано 14.02.2024.

Суддя В.В. Князьков

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу116984000
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —910/697/24

Рішення від 05.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні