Рішення
від 13.02.2024 по справі 285/7903/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 285/7903/23

провадження у справі № 2-о/0285/41/24

13 лютого 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі: головуючої - судді Михайловської А.В.,

присяжних - Паламарчук Н.С, Поліщук Л.В.

за участі секретаря судового засідання Валінкевич І.І.,

учасники справи : заявник - ОСОБА_1 , представник заявника - ОСОБА_2

заінтересована особа - виконавчий комітет Звягельської міської ради Житомирської області як орган опіки та піклування, представник - Лісова С.С., Трофимчук С.В.

заінтересована особа - ОСОБА_4

дитина - ОСОБА_5

розглянувши у закритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_4 та Виконавчий комітет Звягельської міської ради як орган опіки та піклування про усиновлення дитини, -

встановив:

26.12.2023 року заявник ОСОБА_1 , громадянин України, звернувся до суду з заявою про усиновлення дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та внесення відповідних змін до актового запису про її народження.

В обґрунтування заяви зазначив, що з 28.10.2014 року знаходиться у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 і разом виховують дітей: ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочку дружини, та спільну дочку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Батько ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Він виховує ОСОБА_5 як рідну дочку, між ними склалися теплі сімейні відносини. Оскільки ОСОБА_5 проживає в їх сім`ї з моменту одруження, він відчуває себе психологічно підготовленим до її виховання, впевнений, що може бути її батьком і надати належне виховання, духовний та фізичний розвиток. Таке усиновлення є доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини.

В судовому засіданні 07.02.2024 року заявник ОСОБА_1 заяву підтримав з підстав, викладених в ній, просив суд її задовольнити. Заявник пояснив свою мотивацію щодо питання усиновлення дитини, вказав, що має можливість в подальшому надавати дитині належне виховання, батьківські тепло та ласку. Процедура, яка передує усиновленню, ним витримана.

Представник заявника в судовому засіданні вимоги заяви підтримав та просив задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_4 не заперечила щодо усиновлення її доньки.

Дитина ОСОБА_5 у судовому засіданні висловила згоду на своє усиновлення заявником, оскільки вважає його батьком.

Представник органу опіки та піклування у судовому засіданні не заперечив щодо задоволення заяви, вказуючи на те, що усі необхідні документи зібрані згідно чинного законодавства України, на усиновлення є усі правові підстави, воно є доцільним та відповідатиме інтересам дитини. Думка заявника щодо усиновлення дитини є виваженою.

Заслухавши учасників справи, з`ясувавши обставини, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог, дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, суд дійшов наступного.

Головним принципом, який має застосовуватися до усиновлення, є принцип, передбачений статтею 4 Європейської конвенції про усиновлення дітей, відповідно до якого рішення про усиновлення має відповідати найвищим інтересам дитини.

Частина 3 та 4 ст. 5 Сімейного кодексу України (надалі - СК України) закріпили, що держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини і бере під свою охорону кожну дитину, яка позбавлена належного батьківського піклування.

Згідно зі ст. 207 СК України усиновлення - це прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , з 28.10.2014 року перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та має задовільний стан здоров`я, на обліку в психіатричному диспансері та диспансерному обліку з приводу психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання психоактивних речовин не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має, у розшуку не перебуває. Заявник є військовослужбовцем ЗСУ, має офіційні достатні доходи, його заробіток за пів року складає 255340,02 грн, проживає з сім`єю в житлі дружини, де для дитини є місце для сну, відпочинку та проведення дозвілля.

Сім`я також має спільну дитину - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Дані обставини підтверджуються свідоцтвом про шлюб сторін, висновком про стан здоров`я заявника, Витягом з інформаційно-аналітичної системи МВС про відсутність судимостей, довідкою про доходи, актом обстеження матеріально-побутових умов, свідоцтвом про народження дитини /а.с.6,7,8,9,10,12,14,15,17,18,19,20, 21/.

Дитина - ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 . Її батьками в свідоцтві про народження записані: батько - ОСОБА_11 , матір - ОСОБА_4 , яка після укладення шлюбу із заявником змінила прізвище на « ОСОБА_4 »/ а.с.11/.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть батько дитини, ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_3 помер /а.с.13/.

Матір дитини ОСОБА_4 надала нотаріально-посвідчену заяву - згоду на усиновлення її малолітньої дитини заявником у справі ОСОБА_1 , що передбачено положеннями ч.5 ст.217 СК України /а.с.16/.

Згідно висновку виконавчого комітету Звягельської міської ради Житомирської області від 07.12.2023 року усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_5 є доцільним і таким, що відповідає її інтересам /а.с.4-5/.

Як вбачається з матеріалів справи і встановлено в судовому засіданні, заявник ОСОБА_1 дієздатний, фізично й психічно здоровий, матеріально забезпечений, має стабільну заробітну плату, бажає і має можливість займатися вихованням дитини ОСОБА_5 - дитини своєї дружини, яка не заперечує проти її усиновлення.

З правовими наслідками усиновлення заявник обізнаний та розуміє всі аспекти, пов`язані з усиновленням дитини, відчуває себе психологічно підготовленим до виховання усиновлених дитини, а тому суд вважає, що він може бути батьком дитини ОСОБА_5 та разом з її матір`ю, надати їй належне виховання, освіту, духовний та фізичний розвиток, зробити її життя щасливим і повноцінним.

З огляду на викладене та враховуючи наявність позитивних рекомендацій органу опіки та піклування щодо доцільності усиновлення дітей заявником, суд доходить висновку, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Обставин, які виключають можливість усиновлення, визначені ст.212 СК України, судом не встановлено.

Суд також вважає можливим, у відповідності до статей 229, 231 СК України, задовольнити вимогу заявника щодо запису його батьком усиновленої дитини, зміни їй прізвища та по батькові, про що внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

Керуючись ст.ст. 4, 76 - 89, 258, 259, 263 - 265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_4 та Виконавчий комітет Звягельської міської ради як орган опіки та піклування про усиновлення дитини - задовольнити.

Усиновити ОСОБА_1 неповнолітню дитину - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Новоград-Волинський, Житомирської області, Україна.

Внести зміни до актового запису № 170 від 15 квітня 2011 року, вчиненого Міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Новоград-Волинського міськрайонного управління юстиції Житомирської області про народження ОСОБА_5 , де:

в графі " прізвище" - змінити на " ІНФОРМАЦІЯ_4 ";

в графі "по батькові" - змінити на " ІНФОРМАЦІЯ_7 ";

в графі "батько" - записати " ОСОБА_1 , громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 ";

решту відомостей - залишити без змін.

Усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду.

Судові витрати віднести на рахунок заявника.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

- заявник - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_1 );

- заінтересовані особи - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_1 ), Виконавчий комітет Звягельської міської ради ( місцезнаходження - вул. Шевченка, 16, м. Звягель, Житомирська область, код ЄДРПОУ 04053571)

Дата складення та підписання повного судового рішення - 13.02.2024 року.

Суддя Антоніна МИХАЙЛОВСЬКА

Присяжні Наталія ПАЛАМАРЧУК

Любов ПОЛІЩУК

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу116984952
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —285/7903/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні