Рішення
від 13.02.2024 по справі 529/42/24
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/42/24

Провадження № 2-о/529/23/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2024 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Петренко Л.Є.

присяжних - Романинця Ю.Л., Дудник І.В.

при секретарі - Звягольській В.А.

з участю заявників - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення дитини,-

встановив:

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 15.01.2024 звернулись до Диканського районного суду Полтавської області із заявою про усиновлення дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також внести відповідні зміни у актовому записі про його народження.

В обґрунтування заяви заявники зазначили, що вони перебувають між собою у зареєстрованому шлюбі, мають намір усиновити малолітнбю дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьки якого рішенням Ленінського районного суду м. Полтава позбавленні батьківських прав відносно нього. При цьому згідно висновку Служби у справах дітей Полтавської районної військової адміністрації можуть бути усинеовлювачами 1 дитини-сироти або дитини, яка пзбавленої батьківського піклування.

Заявники вказують, про те, що мають житло, матеріально забезпечені та офіційно працевлаштовані, до адміністративної та кримінальної відповідальності не притягувались, мають задовльний стан здоров`я. Нароктичних речовин не вживають, Алкогольними напоями не зловживають, про стан здоров`я усиновлюваної дитини обізнані.

Крім того, на даний час - малолітній ОСОБА_3 знаходиться під їх опікою строком на 3 місяці та проживає в їх сім`ї.

16.01.2024 відкрито провадження по справі та відповідно до ч. 3 ст. 313 ЦПК України розгляд справи призначено до розгляду у закритому судовому засіданні.

Заявник ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву про усиновлення дитини підтримав з підстав викладених у ній. Вказав, що має намір надати дитині батьківську опіку та любов.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву про усиновлення малолітнього ОСОБА_3 підтримала та пояснила суду, що хоче дитині надати материнську любов та опіку.

Представник заінтересованої особи Служба у справах дітей Полтавської районної військової адміністрації Полтавської області та Полтавський відділ ДРАЦС подали заяви про розгляд заяви у відсутність представника, при цьому проти задоволення заяви про усиновлення, уповноважені органи не заперечували.

Суд, заслухавши заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Держава охороняє сім`ю, дитинство, материнство, батьківство, створює умови для зміцнення сім`ї, що прямо передбачено ст. 5 Сімейного кодексу України.

Судом встановлено, 08.05.2008заявники ОСОБА_2 та ОСОБА_1 зареєстрували шлюб між собоюб, що підтверджується належно завіреною копією свідоцтва про шлюб (а.с.34).

02.02.2023 Службою у справах дітей Полтавської районної державної адміністрації складено висновок про можливість ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , заявників по справі, бути усинновлювачами дитини (а.с.26).

Згідно зі змісту вказаного висновку сім`я ОСОБА_4 проживає у газифікованому будинку, який електрофікований та складається з 4-х житлових кімнат, кухні, коридору, санвузла. Помешкання має сучасний ремонт, гарно вмебловане, обладнане побутовою технікою. Для дитини передбачено окрему кімнату, в якій є спальне місце , шафа для одягу, місце для ігор, навчання та особистого простору.

Крім того, сім`я має вдох неповнолітніх дочок 13 та 6 років.

Відповідно до ст. ст. 3, ст. 4 Сімейного кодексу України сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Кожна особа має право на проживання в сім`ї.

Як вбачається з належно завіреної копії свідоцтва про народження, виданого 29.12.2021, ОСОБА_3 , народився в м. Полтава 02.03.2016. Батьками малолітнього ОСОБА_3 вказані ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.22).

22.02.2022 заочним рішенням Ленінського районного суду м. Полтави, яке набрало законної сили 25.03.2023, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 позбавлені батьківських прав по відношенню до своєї малолітньої дитини - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 11-15).

23.11.2023 розпорядженням Полтавської районної військової адміністрації № 386 встановлено опіку над дитиною, позбавленою батьківського піклування ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Призначено опікуном над дитиною ОСОБА_1 , строком на три місяці з можливістю подальшого продовження дії розпорядження до набрання рішенням суду про усиновлення дитини законної сили (а.с.20).

Малолітній ОСОБА_3 психічно здоровий, інвалідність відсутня, що вбачається з Висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини (а.с.9).

Згідно ч. 1 п. 4 ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавленні батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України, усиновленою може бути дитина. Згідно ст. 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Статтею 211 СК України передбачено, що усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років (ч.ч. 1, 2 ст. 211 СК України).

Згідно з Витягів з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості, станом на 01.11.2022 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 станом на 16.11.2022 до кримінальної відповідальності не притягувались, не знятої чи непогашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають (а.с.37-38).

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 згідно висновків про стан здоров`я мають задовільний стан здоров`я та придатні до усиновлення, відповідно до такого (а.с. 36, 39).

Згідно висновку про доцільність усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , орган опіки та піклування Полтавської районної військової адміністрації, вважає, що усиновлення вказаної малолітньої дитини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є доцільним і відповідає інтересам дитини (а.с. 4-7).

Статтею ч. 1 ст. 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Згідно зі ст. 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст. 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

В той же час, заявники не підпадають до переліку осіб, передбачених ст. 212 СК України, які не можуть бути усиновителями.

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Суд, постановляючи рішення про усиновлення неповнолітньої особи, враховує мотиви, на підставі яких особи бажають усиновлення, можливість їхнього спільного проживання, їхній сімейний стан та стан здоров`я, а також інші обставини, що мають істотне значення.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Згідно до положень ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім`я та по батькові можуть бути змінені у зв`язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до ст. 234 CK України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Згідно з п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Згідно ст. 314 ЦПК України за результатами розгляду заяви про усиновлення суд ухвалює рішення. За клопотанням заявника суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Враховуючи вище викладені обставини, приймаючи до уваги те, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 виконали всі умови, встановлені законодавством для усиновлення, знаходяться у зареєстрованому шлюбі між собою, дбають про дитину, яка знаходиться під їх опікою, можуть забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини, який, в свою чергу потребує батьківської та материнської любові та турботи, тому є всі підстави для задоволення заяви з подальшим внесенням змін у Актовий запис про народження дитини відомостей про батька та матір, відповідно батьком якого вказати заявника по справі, а матір`ю - заявницю по справі, а також в частині прізвища дитини, її по батькові.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 313, 314, 354 ЦПК України суд, -

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення дитини, задовольнити.

Усиновити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянином України, РНОКПП НОМЕР_1 , який проживає по АДРЕСА_1 , малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який народився в м. Полтава.

Усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянкою України, РНОКПП НОМЕР_2 , яка проживає по АДРЕСА_1 , малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який народився в м. Полтава.

Внести зміни до Актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , складеного 15 березня 2016 року Ленінським відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Полтава Полтавського міськрайонного управління юстиції Полтавської області за № 78, записавши його прізвище « ОСОБА_4 », по батькові « ОСОБА_8 », його батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України, а матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий Л.Є. Петренко

Присяжні: Ю.Л. Романинець

І.В. Дудник

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу116985633
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —529/42/24

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні