Рішення
від 14.02.2024 по справі 532/1811/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1811/23

2-о/532/5/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 лютого 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

судді - Назарьової Л. В,

присяжних: Кисіль Ю. Б, Комісар В. С,

з участю секретаря судового засідання - Маляренко І. М,

учасники справи:

заявник - орган опіки та піклування виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області,

заінтересовані особи:

- ОСОБА_1 ,

- представник ОСОБА_1 - адвокат Бердніченко О. П,

- Стадник А. В,

- Кобеляцький психоневрологічний будинок-інтернат,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кобеляки цивільну справу за заявою органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікунів

ВСТАНОВИВ:

25 серпня 2023 року до суду надійшла заява органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про визнання ОСОБА_1 недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікунів.

У заяві вказується, що ОСОБА_1 з 2004 року є особою з інвалідністю другої групи з дитинства. Через стійке хронічне психічне захворювання ОСОБА_1 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та не може керувати ними, тому потребує стороннього догляду та контролю. На цей час ОСОБА_1 перебуває в Кобеляцькому психоневрологічному будинку-інтернаті на повному держаному утриманні. Крім цього, вказує, що мати ОСОБА_1 ОСОБА_2 виявила бажання бути опікуном на ОСОБА_1 .

Враховуючи зазначене, представник органу опіки та піклування виконавчого комітету Кобеляцької міської ради прохає суд визнати ОСОБА_1 недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора та матір ОСОБА_2 .

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 28 серпня 2023 року відкрито провадження по справі. Для здійснення представництва інтересів ОСОБА_1 залучено адвоката.

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 20 вересня 2023 року по справі призначено судово-психіатричну експертизу. Провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 31 січня 2024 року провадження у справі поновлено.

Представник заявника, органу опіки та піклування виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області подав до суду клопотання, в якому підтримав подану заяву та прохав її задовольнити. Розгляд справи прохав здійснювати без його участі.

ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась. Відповідно до відомостей висновку ЛКК № 359 ОСОБА_1 за станом здоров`я перебувати в судовому засіданні не може. Протипоказані емоційні навантаження і переживання.

Представник ОСОБА_1 , адвокат Бердніченко О. П. проти задоволення заяви не заперечувала.

Представник заінтересованої особи, Кобеляцького психоневрологічного будинку - інтернату, будучи повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилась, але подала заяву про розгляд справи без її участі. Заяву підтримала та прохала задовольнити.

Заінтересована особа, ОСОБА_2 , будучи повідомленою про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилась, але подала до суду заяву, в якій прохала визнати ОСОБА_1 недієздатною і встановити їй опіку. Опікунами прохала призначити Кобеляцький ПНБІ та ОСОБА_2 .

Із урахуванням відомостей про стан здоров`я ОСОБА_1 , суд вважає за можливе розглянути справу без участі останньої.

Суд, розглянувши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Судом установлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою з інвалідністю ІІ групи, встановленої з дитинства безтерміново. За станом здоров`я має хронічне (ендогенне) захворювання з 2004 року (а.с. 8, 16).

Відповідно до епікризу (виписка з історії хвороби № 450), ОСОБА_1 має діагноз: шизофренія параноїдної форми, галюцинаторно- параноїдний синдром, безперервний тип перебігу, загострення на фоні вираженого змішаного дефекту (а.с. 15).

ОСОБА_1 з 04.04.2019 року і по теперішній час перебуває на повному державному утриманні в Кобеляцькому психоневрологічному будинку- інтернату, що підтверджується путівкою Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації за № 71 від 01.05.2019 року, держадміністрації за № 170 від 19.09.2013 року, випискою з наказу № 94/5 Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату від 04 квітня 2019 року, довідкою Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату № 973 від 18 серпня 2023 року (а.с. 6-7, 9).

Судово-психіатричною експертизою встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки стійкого, хронічного психічного розладу у вигляді шизофренії, параноїдної форми, безперервний перебіг з дефектом по змішаному типу. Наявний у ОСОБА_1 стійкий хронічний психічний розлад позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на цей час (а.с. 55-62).

Відповідно до ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Статтею 39 ЦК України визначено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку, що ОСОБА_1 внаслідок стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому її необхідно визнати недієздатною.

Відповідно до ч.1 ст. 60 ЦК України у разі визнання особи недієздатною, опіку над нею встановлює суд. Він же призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

Положеннями статті 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно ч. 5 ст. 63 ЦК України, фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

У силу ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

ОСОБА_2 виявила бажання бути опікуном над ОСОБА_1 , подавши письмову заяву до Кобеляцького психоневроло- гічного будинку-інтернату (а.с. 13).

Виконавчим комітетом Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області надано рішення та подання про доцільність визнання ОСОБА_1 , 1987 року народження недієздатною і призначення її матір ОСОБА_2 та адміністрацію Кобеляцького психоневрологіч- ного будинку-інтернату в особі директора опікунами над недієздатною (а.с. 17-20).

Враховуючи, що на цей час ОСОБА_1 через хворобу, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду, тому доцільним є визнати її недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном матір ОСОБА_2 , яка має можливість здійснювати повноваження опікуна, а також адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

При цьому суд звертає увагу на те, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи матеріали справи та тривалість хвороби ОСОБА_1 , яка хворіє з 2004 року, суд вважає за доцільне встановити термін дії рішення - два роки.

Учасникам справи необхідно роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною мають право подати опікуни, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Керуючись статтями 2, 4, 18, 259, 263-265, 268, 293, 294, 295, 299, 300 ЦПК України, статтями 39, 40, 41, 60-63 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікунів задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Кременчук Полтавської області, мешканку АДРЕСА_1 недієздатною.

Встановити над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 опіку та призначити її опікунами: адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити строк дії рішення суду - два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення надіслати до органу опіки та піклування виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом 30 днів з часу прийняття рішення до Полтавського апеляційного суду.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116985734
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікунів

Судовий реєстр по справі —532/1811/23

Рішення від 14.02.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні