Рішення
від 13.02.2024 по справі 700/9/24
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/9/24

Провадження № 2/700/99/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2024 року Лисянський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Бесараб Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Мельніченко Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в селищі Лисянка цивільну справу №700/9/24, провадження №2/700/99/24 за позовом ОСОБА_1 до Лисянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) про зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А H О В И В:

ОСОБА_1 звернувся досуду зпозовом до Лисянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) про зобов`язання вчинити певні дії.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що він звернувся 24.10.2023 року до Лисянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) із заявою про видачу йому дубліката свідоцтва про народження на його ім`я, у зв`язку з тим, що посвідка про народження № НОМЕР_1 , яка була видана на його ім`я 10.03.1939 року в м.Бохова-Антрацит Луганської області значно пошкодилася та стала неприродною для подальшого використання. Після проведеної перевірки він отримав повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану. Зокрема, у витязі зазначено, що в результаті проведеної перевірки в архіві Антрацитівського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Луганській області вказаного актового запису про його народження не виявлено, тому що на даний час територія Луганської області є окупованою російською федерацією та немає доступу до архіву. Він змушений звернутися до суду з даним позовом та просить зобов`язати Лисянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) поновити актовий запис про його народження від 08.03.1939 року.

Ухвалою суду від 04січня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та за клопотанням позивача призначено до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Позивач у судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Відповідач - представник Лисянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) у судове засідання не з`явився, та не повідомив про причини неявки. Був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи в установленому законом порядку.

Дослідивши та перевіривши письмові докази справи, встановивши юридичні факти та відповідні їм правовідносини, суд дійшов наступного висновку.

Суд, дослідивши письмові докази у справі, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється діяКонституціїта законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», встановлено, що окремі території України, що входять до складу Донецької та Луганської областей, є окупованими російською федерацією (у тому числі окупаційною адміністрацією російської федерації) починаючи з 7 квітня 2014 року.

Місто Антрацит входить до переліку районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях.

Відповідно до Постанови Верховної ради України від 17 березня 2015 року №254-УНІ «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України«Про особливийпорядок місцевогосамоврядування вокремих районахДонецької таЛуганської областей» запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, до моменту виведення усіх незаконних збройних формувань, російських окупаційних військ, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України та відновлення повного контролю України за державним кордоном України, визнані Верховною радою України тимчасово окупованими.

Згідно з п.3 Наказу Міністерства юстиції України №953/5 від 17 червня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції»тимчасово призупинено проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та видачу витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян відділами державної реєстрації актів цивільного стану, в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, згідно з додатком 1 дорозпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року № 1085-р "Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення. Проведення зазначених дій здійснюється будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами вказаної території.

Відповідно до статті 22 Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»:

1. Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

4. Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису. У разі зберігання актового запису цивільного стану у державній архівній установі внесення змін безпосередньо до актового запису проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до пункту 2 розділу IV Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції від 18 жовтня 2000 року №52/5, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2000 за №719/4940, зі змінами, Повторна видача свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану у такому випадку здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника.

На підставі пункту 3.13 розділу III Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання затверджених наказом Міністерстваюстиції України12.01.2011№96/5 (зі змінами) (далі - Правила), у разі якщо неможливо витребувати документи про державну реєстрацію актів цивільного стану у зв`язку зі зберіганням актових записів цивільного стану на тимчасово окупованій території України, актовий запис цивільного стану поновлюється у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, до якого подано відповідну заяву громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території України або переселилися з неї; у відділі державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання громадянина України, яке знаходиться за межами тимчасово окупованої території України.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»поновлення актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану у разі його відсутності, що підтверджується документально. Право на подання заяви про поновлення актового запису цивільного стану мають особи, зазначені в частині другій статті 22 цього Закону.

Відповідно до пунктів 1.15, 2.16.7, 2.18 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану у внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні може бути оскаржена в судовому порядку. Рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану є підставою для внесення змін, які зазначені в рішенні суду. На підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актовому записі цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду. Такі зміни вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану.

Згідно з частиною 2 статті 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У судовому засіданні встановлено, що згідно з даними у паспорті заявника ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 , картці платника податків № НОМЕР_3 від 30.11.2022 року та військового квитка НОМЕР_4 він народився у місті Бохова-Антрацит Луганської області.

Лисянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) відмовив у наданні дублікату свідоцтва про народження заявника, так як у відомостях Державного реєстру актів цивільного стану громадян інформація щодо актового запису про народження заявника не виявлено, що позбавляє можливості отримання дубліката свідоцтва про народження.

Враховуючи викладені обставини, оскільки посвідка про народження заявника значно пошкоджена, поновити актовий запис про народження заявник позбавлений можливості, так як архів знаходиться на тимчасово окупованій території, а у відомостях Державного реєстру актів цивільного стану громадянактовий запис про народження заявника не виявлено, суд вважає за необхідне встановити факт народження ОСОБА_1 у місті Бохова-Антрацит, Луганської області, Україна, та зобов`язати Лисянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) поновити актовий запис про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця міста Бохова- Антрацит Луганської області, Україна.

На підставі статей293,315 ЦПК України, керуючись статтями4,10,76,259,264-265,268,273,365 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Лисянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) про зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Зобов`язати Лисянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) поновити актовий запис про народження від 08.03.1939 року ОСОБА_1 , вказавши у графах: прізвище ОСОБА_2 , ім`я- ОСОБА_3 , по-батькові ОСОБА_4 , стать - чоловіча, дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження Україна, Луганська область, м.Бохова-Антрацит, відомо всі про батька дитини - ОСОБА_5 , відомості про матір ОСОБА_6 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Реквізити сторін:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платників податків: НОМЕР_5 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач Лисянський районний відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уЗвенигородському районіЧеркаської областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ), місце знаходження: вул.Гетьманський Шлях, 1, селище Лисянка Звенигородського району Черкаської області.

Суддя Наталія БЕСАРАБ

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу116986499
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —700/9/24

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні