Ухвала
від 06.02.2024 по справі 757/4834/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/4834/24-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2024 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора: ОСОБА_3 ,

захисника-адвоката: ОСОБА_4 ,

захисника-адвоката: ОСОБА_5 ,

захисника-адвоката: ОСОБА_6 ,

захисника-адвоката: ОСОБА_7 ,

захисника-адвоката: ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання Старшого слідчого в особливо важливих справах 1-го відділу (розслідування злочинів учинених в умовах збройного конфлікту) управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту Головного слідчого управління Національної поліції України старшого лейтенанта поліції ОСОБА_9 , погоджене Заступником Генерального прокурора ОСОБА_10 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000261 від 21.03.2022року, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження № 12022000000000261 від 21.03.2022року Старшого слідчого в особливо важливих справах 1-го відділу (розслідування злочинів учинених в умовах збройного конфлікту) управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту Головного слідчого управління Національної поліції України старшого лейтенанта поліції ОСОБА_9 , погодженеЗаступником Генерального прокурора ОСОБА_10 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000261 від 21.03.2022року.

Слідчий клопотання обґрунтовує тим, Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000261 від 21.03.2022 за підозрою громадян України, а саме: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та ОСОБА_16 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 4362, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 4361 КК України.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що в умовах суспільно-політичного життя України, після проголошення незалежності України, у окремих обласних центрах за підтримки низки проросійських політичних партій та рухів, активно створювалися антиукраїнські осередки для пособництва російській федерації у поширенні в інформаційному просторі України проросійських поглядів.

Так, за невстановлених слідством обставин, у громадянина України ОСОБА_11 , на той час мешканця Донецької області, який був прихильником вказаних поглядів, виник злочинний умисел направлений на проведення в інтересах російської федерації підривної діяльності проти України, шляхом втручання в інформаційну безпеку України, через поширення у засобах масової інформації у формі друкованих видань та медійних виступів, відомостей, які формують антиукраїнські настрої та спрямовані на підрив української державності, - тобто створення інформаційної експансії російської федерації проти України.

Усвідомлюючи, що вказана діяльність є протиправною та має високий ступінь суспільної небезпеки, зумовлена тяжкими наслідками, у зв`язку з чим потребує чітких та узгоджених дій значної кількості людей, приблизно у 2002 році більш точної дати не встановлено, ОСОБА_11 використовуючи прихильність та симпатію окремих громадян України, які поділяли його погляди, створив за їх допомогою у невстановленому місці, на території України стійке ієрархічне об`єднання, - злочинну організацію з метою вчинення проти основ національної безпеки України тяжких та особливо тяжких злочинів.

Загальне керівництво злочинною організацією ОСОБА_11 , взяв на себе та розподілив ролі між її учасниками. Функції керівників структурних частин злочинної організації ОСОБА_11 доручив особам із його найближчого оточення, а саме ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На керівників структурних частин злочинної організації, покладалися завдання із формування цих частин, керівництво ними, підготовка планів вчинення злочинів, об`єднання інших співучасників, розподіл ролей між ними, координування діяльністю співучасників, розподілення їхніх обов`язків та функції, пошук та залучення до участі у злочинній організації інших членів, здійснення організаційного та матеріального забезпечення діяльності підконтрольної структурної частини, так і злочинної організації в цілому, зокрема, придбання чи оренда приміщень, автотранспорту, комп`ютерної техніки, засобів зв`язку та інших речей та предметів, послуги з охорони приміщень, видача винагороди учасникам злочинної організації, створення, придбання та використання суб`єктів господарювання для прикриття злочинної діяльності, пов`язаної із поширенням в засобах масової інформації антиукраїнських настроїв, пошук та залучення фінансових ресурсів, тощо.

Згідно розподілу виконуваних функцій, роль виконавців у злочинній організації відведено ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_5 і іншим невстановленим учасникам.

Основні завдання виконавців у злочинній організації під керівництвом ОСОБА_11 полягали в організації діловодства, документообігу, ведення, бухгалтерського і податкового обліку та звітності підконтрольних підприємств, створених та придбаних для здійснення протиправної діяльності, розподіл коштів та майна, укладення від імені створених організацій відповідних господарських договорів, формування єдиного інформаційного середовища як в Україні так і за її межами, для забезпечення високого рівня організації конструктивної колективної взаємодії учасників та вербування нових учасників.

Інші учасники злочинної організації, будучи обізнаними у злочинних планах ОСОБА_11 відповідно до відведених їм ролей здійснювали заходи жорсткої конспірації приміщень, в яких знаходились керівники злочинної організації і окремі її структурні частини, встановлювалися обмеження у спілкуванні рядових співробітників між собою з приводу виконуваної роботи, а також маскування протиправної діяльності під виглядом легальної громадської діяльності.

Основною вимогою до керівників окремих структурних частин та виконавців злочинної організації, було беззаперечне підкорення ОСОБА_11 та готовність виконати його злочинні вказівки всупереч вимогам законів України.

Всі керівники злочинної організації в особі її лідера ОСОБА_11 планували та координували свої дії з єдиною метою - досягнення організацією своїх загальних цілей.

Кожен керівник та учасник злочинної організації був обізнаний із загальним планом діяльності організації щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, знав, які конкретно функції згідно з єдиним планом покладаються безпосередньо на нього та підконтрольну йому структурну частину злочинної організації, а також те, що інші очевидні і обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану виконуються іншими учасниками цієї злочинної організації.

Місцями розташування учасників злочинної організації ОСОБА_11 визначено офісні приміщення в АДРЕСА_1 , та інші приміщення, які використовувалися на підставі відповідних договорів.

Упродовж 2002-2023 років ОСОБА_11 до участі в злочинну організацію та вчиненні злочинів схилено низку інших осіб та вибудовано його ієрархічну структуру, яка полягала у підпорядкуванні ОСОБА_11 всіх учасників окремих структурних частин злочинної організації; встановленні порядку керування іншими учасниками; наявності системно-структурної побудови злочинної організації; встановлення функціональних зв`язків та принципів взаємозалежності її учасників та структурних частин при здійсненні спільної злочинної діяльності; наявності загального керівництва (інших керівників) структурних частин злочинної організації; чітко визначеної підпорядкованості учасників такої організації керівникам її структурних частин; наявності вертикальних зв`язків між вищими та нижчими частинами злочинної організації.

Цим складом керівників та учасників злочинної організації, під керівництвом ОСОБА_11 та відповідно до розроблених ним планів, вищевказаними особами, кожен з яких виконував заздалегідь відведену йому роль і конкретно визначені завдання, у період з 2002 по 2023 роки вчинено злочинні дії, що мають ознаки тяжких та особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України.

З метою досягнення цілей та завдань злочинної організації, згідно розроблено плану та відведеної ролі, ОСОБА_14 упродовж 2002 - 2006 років за допомогою підконтрольних учасників, підготувала за невстановлених слідством обставин та невстановленому місці, за своїм авторством низку романів та книг російською мовою з метою поширення прихованих у них відомостей, які завуальовані у форму художньої літератури та спрямовані проти інформаційної безпеки України в інтересах російської федерації.

Для легалізації вказаної літератури ОСОБА_14 за допомогою інших учасників злочинної організації упродовж 2002-2006 років зареєструвала в ДП «Український інститут інтелектуальної власності» авторські права під авторством (псевдонімом) « ОСОБА_17 » на наступні власні видання: роман «ІНФОРМАЦІЯ_30»; роман «ІНФОРМАЦІЯ_31»; книга «ІНФОРМАЦІЯ_32»; книга «ІНФОРМАЦІЯ_33»; книга «ІНФОРМАЦІЯ_34»; книга «ІНФОРМАЦІЯ_35».

У зазначених виданнях, ОСОБА_14 під авторством « ІНФОРМАЦІЯ_6 », описується, що такі нації, як українці, росіяни й білоруси розглядаються нероздільно і щодо них застосовується єдина назва - слов`яни, або слов`янські народи, заперечується існування української нації, територія України розглядається як складова «території єдиної слов`янської держави».

Біографічні відомості персонажа «номо», який покликаний об`єднати слов`янські народи і врятувати все людство від глобальних катаклізмів є аналогічними до біографічних відомостей путіна в.в.

Автор цих творів у їх тексті прямо вказує на те, що ОСОБА_11 - являється прообразом героя «ІНФОРМАЦІЯ_36», який проходив спецпідготовку у підрозділах Комітету державної безпеки (КДБ), та як агент російських спецслужб виконує завдання на території України. Пропагується культ особистості лідера організації - ОСОБА_11 .

З метою видання та розповсюдження вказаної літератури, злочинною організацією упродовж 2004-2019 років використано як самостійно створені суб`єкти підприємницької діяльності для її видання так і залучені.

Зокрема, відповідно до розподілу ролей, ОСОБА_16 з метою досягнення злочинною організацією очікуваних результатів, та поширення в інформаційному просторі України вказаної літератури протиправного характеру, 21.04.2004 як фізична особам зареєструвала підприємницьку діяльність та здійснювала видання вказаної літератури в інтересах російської федерації на шкоду інформаційної безпеки України.

Крім цього, з метою проведення підривної діяльності проти України в інтересах російської федерації, видання вказаної літератури здійснювалося через ТОВ Видавничий дім «ІНФОРМАЦІЯ_36» (далі - ТОВ ВД ІНФОРМАЦІЯ_36») (ЄДРПОУ 36354999), яке згідно плану злочинних дій зареєстровано 23.01.2009, одним із учасників злочинного угрупування ОСОБА_14 .

Іншим учасником злочинної організації, ОСОБА_16 за планом злочинних дій 27.12.2010 взято участь у заснуванні ТОВ ИД «Лотос» (ЄДРПОУ 37485582) через яке проводилася видавнича діяльність вищевказаної літератури.

Для пособництва російській федерації у поширенні як в інформаційному просторі України так за її межами проросійських поглядів пов`язаних із запереченням існування української нації, її мови, культури, традицій та в цілому державності; формуванні у світі негативного іміджу України шляхом поширення недостовірної інформації, керівниками та виконавцями окремих структурних підрозділів злочинної організації, зокрема ОСОБА_13 , ОСОБА_12 , і іншими учасниками 11.03.2011 створено громадську організацію «Міжнародна організація «Лагода» (далі - ГО МО «Лагода») (ЄДРПОУ 37772005), головою правління якої обрано ОСОБА_13 , його заступником - ОСОБА_12 , а членом ревізійної комісії визначено ОСОБА_16 .

З метою поширення учасниками злочинної організації її протиправної діяльності, створено розгалужену мережу осередків під прикриттям ГО МО «Лагода» (ЄДРПОУ 37772005), у 18-ти (вісімнадцяти) обласних адміністративних одиницях України, зокрема у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Кіровоградській, м. Києві, Київській, Миколаївській, Одеський, Полтавський в м. Севастополі, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській та АР Крим.

Крім цього, 24.03.2011 керівником окремого структурного підрозділу злочинної організації, зокрема ОСОБА_18 згідно злочинного плану створено ТОВ «Аллатра» (ЄДРПОУ 37633996), яке використовувалося його учасниками для здійснення діяльності пов`язаної із виданням книг, журналів та інших періодичних видань на шкоду інформаційній безпеці України.

Директором ТОВ «Аллатра» визначено ОСОБА_12 , який згідно відведеної йому злочинної ролі виконував доручення та вказівки ОСОБА_18 щодо здійснення на цьому напрямі злочинної діяльності.

На виконання пунктів плану розробленого злочинною організацією з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України та згідно відведеної ролі між його учасниками, 26.10.2012, ОСОБА_13 на території російської федерації у м. Москва засновано ТОВ «Аллатра Русь», (ИНН 13231936) яке використовувалося його учасниками для видання та поширення вищевказаної літератури автором яких являлася ОСОБА_18

Учасником окремого структурного підрозділу ОСОБА_15 , за погодженням із лідером злочинної організації ОСОБА_11 за участі ОСОБА_14 а також директора ТОВ «Аллатра» - ОСОБА_12 , представника ГО МГО «Лагода» - ОСОБА_13 , 03.07.2014 створено громадську спілку «Міжнародний громадський рух «АллатРа» (далі ГС «МГР АллатРА») (ЄДРПОУ 39304584), яке використовувалося членами злочинної організації для поширення, в тому числі через медіа та інтернет ресурси, недостовірної інформації, для формування негативного іміджу України за її межами.

З метою залучення до злочинної організації нових учасників та їх легалізації під прикриттям як кандидатів у члени ГС МГР «АллатРа», 20.08.2014 відбулося позачергове засідання ГС «МГР «АллатРа» на якому зараховано до списку дійсних членів (учасників) ГС «МГР «АллатРа» десятки кандидатів, куди увійшли поряд із діючими як ОСОБА_16 , ОСОБА_12 , нові учасники.

Для розбудови окремого структурного підрозділу злочинної організації під назвою ГС «МГР «АллатРа», її учасником ОСОБА_15 разом із іншими невстановленими членами злочинної організації, упродовж жовтня-листопада 2014 року створено представництва громадської спілки у містах Кіровоград, Запоріжжя, Хмельницький, Ромни, Чернівці, Полтаві, Харкові, Одесі, Дніпропетровській обл., а також у містах російській федерації, зокрема у Москві, Калінінграді, Солнечногорську, а також у місті УФА Республіка Башкортостан.

У результаті на території України у м. Києві упродовж 2003-2019 років через низку підконтрольних видавництв, а саме ТОВ ВКТФ «Кобза» (ЄДРПОУ 31171120), ТОВ ИД «Лотос» (ЄДРПОУ 37485582), ТОВ ВД Сенсей» (ЄДРПОУ 36354999), ТОВ «Аллатра» (ЄДРПОУ 37633996), ФОП ОСОБА_16 , під авторством ОСОБА_17, видано тиражом близько 1 700 тисяч екземплярів вищевказаних книг, які розповсюджені серед різних верств населення.

Поряд з цим, з метою поширення недостовірної інформації для формування негативного іміджу України за її межами, упродовж 2004-2012 років здійснено розповсюдження вищевказаної літератури під авторством ОСОБА_17 у м. Москва російської федерації через видавництво «ОЛМА-ПРЕСС» ( код ОДРН 1027700265097) та м. Мінськ Республіка Білорусь, через видавництво ТОВ «Аллатра» (ЄДРПОУ 37633996) тиражом обсягом більше 200 тис. екземплярів.

Також, для поширення пропаганди вказаної літератури в англомовне середовище учасниками злочинної організації під керівництвом ОСОБА_11 у період 2009 року здійснено переклад книги ОСОБА_17 «ІНФОРМАЦІЯ_36» «ІНФОРМАЦІЯ_37» з російської на англійську «ІНФОРМАЦІЯ_38».

Крім цього, учасниками злочинної організації для досягнення поставлених цілей і завдань упродовж 2015-2023 років здійснювали поширення в маси зміст літератури авторства ОСОБА_14 під псевдонімом « ОСОБА_17 », через створені для цих цілей власні медіа та інтернет ресурси, а саме веб-сайт «ІНФОРМАЦІЯ_39; веб-сайт « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ІНФОРМАЦІЯ_40/; YouTube-канал « ІНФОРМАЦІЯ_8 », веб-посилання: ІНФОРМАЦІЯ_9

За допомогою вказаних форм розповсюдження матеріалів відбувалося маніпулювання суспільною свідомістю, зокрема поширення інформації та формування у суспільстві ідеологеми перебудови світового устрою, інформації, що має пропагандистський характер, формували у суспільстві антиукраїнські настрої та розповсюджували інформацію, що має ознаки інформаційного впливу, спрямованого на підрив української державності.

Окрім цього, упродовж 2014-2019 років учасники злочинної організації під керівництвом ОСОБА_11 діючи згідно розподілу ролей між собою на вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, використовуючи підконтрольні організації, ТОВ ИД «Лотос» (ЄДРПОУ 37485582), ТОВ ВД Сенсей» (ЄДРПОУ 36354999), ТОВ «Аллатра» (ЄДРПОУ 37633996), ГС «МГР АллатРа» (ЄДРПОУ 39304584), ФОП ОСОБА_16 , для поширення та пропаганди комуністичного режиму здійснювали перевидання романів та книг ОСОБА_14 під псевдонімом « ОСОБА_17 », а також зміст цієї літератури поширювали через створені для цих цілей власні медіа та інтернет ресурси, а саме веб-сайт «ІНФОРМАЦІЯ_39; веб-сайт «АллатРА ТВ - Международное интернет-телевидение» ІНФОРМАЦІЯ_41 веб-сайт « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ІНФОРМАЦІЯ_40/; веб-сайт «ІНФОРМАЦІЯ_42/.

Зокрема, учасники злочинної організації, ОСОБА_14 та ОСОБА_16 , і інші невстановлені особи, діючи умисно на досягнення поставлених цілей та завдань злочинної організації під керівництвом ОСОБА_11 , всупереч вимогам Закону України від 09.04.2015 р. № 317-VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у період 2019 році, в м. Києві видали за допомогою підконтрольних компаній ТОВ ВД Сенсей» (ЄДРПОУ 36354999) та ФОП ОСОБА_16 четверте видання роману «ІНФОРМАЦІЯ_31», під авторством ОСОБА_17 у якому висвітлюється у позитивному контексті роль Об`єднаного державного політичного управління (далі ОДПУ), Комітету державної безпеки (далі КДБ), Народного комісаріату внутрішніх справ (далі НКВС) та інших радянських органів державної безпеки.

Вказане видання являє собою агітаційно-пропагандистський матеріал, де ідеалізується період перебування України у складі СРСР, позитивно висвітлюється роль радянської окупаційної влади та заперечення злочинів комуністичного тоталітарного режиму.

Шляхом розповсюдження вказаної літератури, учасники злочинної організації ОСОБА_14 , ОСОБА_13 , ОСОБА_16 , ОСОБА_12 , ОСОБА_15 і інші невстановлені особи, під керівництвом ОСОБА_11 нав`язували невизначеному, але широкому колу осіб думку про велич колишнього радянського союзу, схиляючи окремі категорії осіб - передусім, з числа політичних і громадських діячів переходити на бік окупанта, підтримувати дії та рішення держави-агресора.

Продовжуючи злочинну діяльність на досягнення очікуваних результатів, в інтересах російської федерації, ОСОБА_11 , діючи згідно розподілу ролей між учасниками злочинної організації, використовуючи низку власних медіа та інтернет ресурсів, (інформаційну, технічну і іншу) діяльність яких забезпечували члени злочинної організації, ОСОБА_13 , ОСОБА_16 , ОСОБА_12 , ОСОБА_15 , та за їх допомогою упродовж 2022 року перебуваючи у невстановленому місці, як на території України так і за її межами, поширював матеріали, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту з використанням засобів масової інформації.

Зокрема, у період травня-червня 2022 року учасниками злочинної організації під керівництво ОСОБА_11 за невстановлених слідством обставин змонтовано ряд відеозаписів, які за допомогою підконтрольних засобів масової інформації, а саме YouTube-каналу « ІНФОРМАЦІЯ_8 » поширено для широкого кола людей в мережі Інтернет, під назвою :

- « ІНФОРМАЦІЯ_10 ІНФОРМАЦІЯ_11 » ( ІНФОРМАЦІЯ_12

- « ІНФОРМАЦІЯ_13 » за веб-посиланням ІНФОРМАЦІЯ_14

- « ІНФОРМАЦІЯ_43 » за веб-посиланням ІНФОРМАЦІЯ_17

- « ІНФОРМАЦІЯ_18 » за веб-посиланням ІНФОРМАЦІЯ_19

- « ІНФОРМАЦІЯ_20 » за веб-посиланням ІНФОРМАЦІЯ_21

- « ІНФОРМАЦІЯ_22 , ІНФОРМАЦІЯ_23 » за веб-посиланням ІНФОРМАЦІЯ_24

- « ІНФОРМАЦІЯ_25 » за веб-посиланням ІНФОРМАЦІЯ_26

- « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (веб-посилання: ІНФОРМАЦІЯ_28

Свідоме виготовлення і поширення учасниками злочинної організації, ОСОБА_14 , ОСОБА_13 , ОСОБА_16 ОСОБА_12 , ОСОБА_15 , під керівництво ОСОБА_11 вказаних відеоматеріалів, спрямовано на публічне заперечення збройної агресії російської федерації проти України, шляхом навмисного перекручування фактів, замовчування військових злочинів російської федерації і заперечення їх наслідків, публічні заклики до співпраці з державою-агресором шляхом «єднання» і «примирення», представлення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, як внутрішнього громадського конфлікту.

Поширення даного матеріалу підпорядковане меті нав`язати серед окремих категорій населення (військовослужбовців, представників органів державної влади та місцевого самоврядування) хибну думку про безперспективність опору російським збройним формуванням і переходу до співпраці з державою-агресором у напрямі «порятунку всього людства», навмисне применшення масштабів військових злочинів російської федерації та відволікання уваги широкої громадськості від подій в Україні.

Неведені відеозаписи мають ознаки постановочного й такого, в якому ретельно продумано кожен вислів і заздалегідь погоджено сценарій. Настрій і загальний тон не відповідають реальній ситуації, а відчуття «любові» до агресора є неприродним і невластивим для осіб, які опинилися у зоні ведення бойових дій.

Крім цього, 24 лютого 2022 року збройними силами російської федерації, і іншими військовими формуваннями російської федерації здійснено вторгнення на територію суверенної держави Україна. Цього ж дня Указом Президента України №64/2022 введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який триває і по даний час.

У цей період ОСОБА_11 будучи керівником злочинної організації, поділяючи погляди російської федерації щодо вторгнення її збройними силами на територію України, діючи згідно плану та розподілу ролей між його учасниками, використовуючи наявні можливості злочинної організації за допомогою підпорядкованих керівників окремих структурних частин та виконавців активно спрямовував зусилля на вчинення особливо тяжкого злочину проти основ національної безпеки - державної зради, що виразилося у наданні іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, в умовах воєнного стану, за таких обставин.

Зокрема, у першій половині 2022 року ОСОБА_11 , будучи громадянином України, являючись лідером злочинної організації, перебуваючи у невстановлених слідством місцях як на території України так і за її межами, за допомогою ОСОБА_14 , ОСОБА_13 , ОСОБА_16 , ОСОБА_12 , ОСОБА_15 і інших невстановлених учасників злочинної організації, які згідно відведеної їм ролі своїми діями (порадами, вказівками, засобами тощо) забезпечували діяльність організації, використовуючи для прикриття злочинних дій, ідеологічні мотиви, діючи на шкоду інформаційній безпеці України за допомогою медіа та інтернет ресурсів, (як друкованих матеріалів так і інших видів усного мовлення), формував у суспільстві антиукраїнські настрої та розповсюджував інформацію, що має ознаки інформаційного впливу, спрямованого на підрив української державності чим надавав допомогу російській федерації в проведенні підривної діяльності проти України.

Так, у період травня 2022 року учасниками злочинної організації під керівництво ОСОБА_11 за невстановлених слідством обставин змонтовано відеозапис, який за допомогою підконтрольних засобів масової інформації, а саме YouTube-каналу « ІНФОРМАЦІЯ_8 » поширено для широкого кола людей в мережі Інтернет, під назвою: « ІНФОРМАЦІЯ_10 ІНФОРМАЦІЯ_11 » ( ІНФОРМАЦІЯ_12

У вказаному відео-матеріалі чітко виражена і реалізована настанова на зниження сенсу визвольної боротьби українців проти російської збройної агресії, до можливої відкритої, демонстративної співпраці і єднання під егідою розбудови «Благотворчого суспільства» (рос.) «Созедательное общество», створення максимально сприятливих умов для встановлення та утвердження російського політичного і економічного впливу на Україну.

Психологічний і мовленнєвий вплив ОСОБА_11 за сутністю і змістом є вигідним у тому числі представникам військово-політичного керівництва російської федерації, метою яких є досягнення власних військово-політичних цілей в Україні.

Виражені у відеоматеріалах злочинної організації, а також зафіксованих у них висловлювання, в умовах військово-політичної та суспільно-політичної обстановки, яка склалася в Україні на період їх розповсюдження, є акціями вигідного інформаційно-політичного впливу і мають виражену спрямованість на:

- створення інформаційних приводів для антиукраїнської інформаційної діяльності;

- підрив морального духу та дезінформування населення України;

- формування негативного іміджу України у світі шляхом поширення недостовірної інформації;

- сприяння можливим зусиллям військово-політичного керівництва російської федерації та їхніх представників з втручання у внутрішню політику України;

- створення активного антидержавницького осередку, що виконує функції координаційного центру з пособництва державі-агресору - російській федерації, шляхом реалізації та підтримки рішень і дій держави-агресора з впровадження геополітичних концепцій перебудови світового устрою, в якому російська федерація претендує на роль світового гегемона;

- поширення друкованих видань і відеоматеріалів, зміст яких спрямований на співпрацю з державою-агресором в усіх сферах суспільно-політичного життя шляхом «єднання у форматі благотворчого суспільства»;

- публічне замовчування/ігнорування розпочатої російською федерацією збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього громадського конфлікту;

- залучення до своїх лав представників органів державної влади та місцевого самоврядування, представників окремих політичних сил з метою легітимізації деструктивної ідеології МГР «АллатРа» і здобуття можливості впливати на процес прийняття управлінських рішень з певних питань;

- маніпулювання суспільною свідомістю шляхом поширення спотвореної, недостовірної інформації, а також деструктивної псевдорелігійної ідеології.

Усі вищезазначені форми, методи, прийоми маніпулювання містять стійкі загальні ознаки елементу (складової) комплексної інформаційно-психологічної операції - використання сукупності узгоджених, скоординованих і взаємопов`язаних форм, методів і прийомів психологічного впливу, інформаційно-психологічних заходів, спрямованих на цільову аудиторію з метою впровадження в її середовище необхідних ідеологічних і соціальних установок, формування необхідних стереотипів поведінки, трансформації в потрібному напрямку їх настроїв, почуттів, волі.

За таких обставин, у зазначеному відеозаписі пропагуються ідеї злочинних дії ОСОБА_11 , та інших учасників злочинної організації, ОСОБА_14 , ОСОБА_13 , ОСОБА_16 , ОСОБА_12 , ОСОБА_15 , містяться висловлювання, які маніпулюють суспільною свідомістю, зокрема поширюють інформацію та формують у суспільстві ідеологеми перебудови світового устрою, мають пропагандистський характер, формують у суспільстві антиукраїнські настрої та містять ознаки інформаційного впливу, спрямованого на підрив української державності.

01 листопада 2023 року відповідно до ст. ст. 2, 38, 40, 91-94, 276, 277, 278 КПК України ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_29 повідомлено про підозру у вчиненні ним наступних кримінальних правопорушень:

- створенні злочинної організації, керівництво такою організацією, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України;

- наданні іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України;

- наданні іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, в умовах воєнного стану, у складі злочинної організації, тобто вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України;

- пропаганді комуністичного режимів вчиненого з використанням засобів масової інформації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-1 КК України;,

- виготовленні, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти

України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, з використанням засобів масової інформації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 436-2 КК України.

08 листопада 2023 року відповідно до ст. ст. 2, 38, 40, 91-94, 276, 277, 278 КПК України ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_5 повідомлено про підозру у вчиненні ними наступних кримінальних правопорушень:

- участі в злочинній організації, з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також участь у злочинах, вчинюваних такою організацією, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України;

- наданні іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального v правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України;

- наданні іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, в умовах воєнного стану, у складі злочинної організації, тобто вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України;

- пропаганді комуністичного режимів вчиненого з використанням засобів масової інформації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 436-1 КК України;

- виготовленні, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти

України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, з використанням засобів масової інформації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 436-2 КК України.

Одночасно з цим, виконання вищевказаного переліку слідчих та процесуальних дій дозволить органу досудового розслідування одержати додаткові докази, які дозволяють всебічно, повно та неупереджено дослідити всі обставини вчинення кримінального правопорушення і, як наслідок, вказані докази у подальшому можуть бути використані під час судового розгляду даного кримінального провадження.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити з викладених в ньому підстав.

Захисники-адвокати ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , щодо задоволення клопотання заперечували, просили відмовити, посилаючись на його необгрунтованість.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя, заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000261 від 21.03.2022 за підозрою громадян України, а саме: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та ОСОБА_16 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 4362, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 4361 КК України.

В рамках вказаного кримінального провадження, 01 листопада 2023 року відповідно до ст. ст. 2, 38, 40, 91-94, 276, 277, 278 КПК України ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_29 повідомлено про підозру у вчиненні ним наступних кримінальних правопорушень:

- створенні злочинної організації, керівництво такою організацією, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України;

- наданні іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України;

- наданні іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, в умовах воєнного стану, у складі злочинної організації, тобто вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України;

- пропаганді комуністичного режимів вчиненого з використанням засобів масової інформації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-1 КК України;,

- виготовленні, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, з використанням засобів масової інформації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 436-2 КК України.

08 листопада 2023 року відповідно до ст. ст. 2, 38, 40, 91-94, 276, 277, 278 КПК України ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_5 повідомлено про підозру у вчиненні ними наступних кримінальних правопорушень:

- участі в злочинній організації, з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також участь у злочинах, вчинюваних такою організацією, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України;

- наданні іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального v правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України;

- наданні іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, в умовах воєнного стану, у складі злочинної організації, тобто вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України;

- пропаганді комуністичного режимів вчиненого з використанням засобів масової інформації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 436-1 КК України;

- виготовленні, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, з використанням засобів масової інформації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 436-2 КК України.

Обставини, що дають підстави підозрювати вищевказаних осіб у вчиненні кримінальних правопорушень та посилання на матеріали, що підтверджують ці факти:

-показаннями свідків та спеціалістів;

-протоколами оглядів відеоматеріалів сайтів, які оприлюдненні в ЗМІ представниками ГО «МГР «АллатРа»;

-речовими доказами, зокрема виданою літературою, під псевдонімом « ОСОБА_17 », у якій міститься інформація спрямована на шкоду інформаційній безпеці України;

-висновком спеціаліста за результатами дослідження діяльності МГР «АллатРа» у якому викладені порушення в діяльності цієї організації спрямовані на шкоду інформаційної безпеки України;

-релігізєнавчим висновком щодо низки друкованих видань «ІНФОРМАЦІЯ_44», у якому описані дані про те, що вказане видання становить загрозу інформаційній безпеці України;

-релігієзнавчим висновком щодо діяльності та відповідних матеріалів «Міжнародного громадського руху «АллатРа»;

-розсекреченими протоколами про результати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж;

-висновком експертів за результатами проведення комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, згідно якої інформація, яка розповсюджувалася представниками МГР «АллатРа» має пропагандистський характер, формує у суспільстві антиукраїнські настрої та має ознаки інформаційного впливу, спрямованого на підрив української державності;

-іншими матеріалами вказаного кримінального провадження, які у своїй сукупності підтверджують вчинення вищезазначеними особами інкримінованих їм кримінальних правопорушень.

Як визначено у ч. 3 ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником окружної прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

28 грудня 2023 року заступником Генерального прокурора ОСОБА_10 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжений до трьох місяців, тобто до 30.01.2024, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не виявляється за можливе, оскільки на даний час у рамках кримінального провадження необхідно виконати слідчі (розшукові) дії та прийняти процесуальні рішення, без яких неможливо завершити досудове розслідування та скласти обвинувальний акт, зокрема:

-проведення допитів свідків, у тому числі тих, які мешкають у різних обласних центрах України стосовно відомих їм обставин вчинення кримінальних правопорушень;

-проведення обшуків за адресами, які нещодавно стали відомими органу досудового розслідування, за якими можуть знаходитися речі, документи та електронні носії інформації, які можуть мати істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та доведення вини причетних осіб;

-отримання відповіді від оперативних служб на надані доручення, стосовно фактів та обставин вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень;

-отримання відповіді на запити від органів місцевого самоврядування, стосовно проведення пропагування представниками МГР «АллатРа» у закладах освіти, медицини, культури, спорту антиукраїнських настроїв тощо;

-виконати процесуальні дії у межах міжнародного співробітництва з країнами ЄС, де у більшій кількості перебувають, як свідки, так і безпосередньо підозрювані;

-проведення за участі спеціалістів, аналізу інформації стосовно походження коштів, які були використанні вказаними підозрюваними для створення підконтрольних їм підприємств, установ, організацій, здійснення видавничої діяльності, а також створення власних медіа та інтернет ресурсів, тощо;

-проведення оглядів речей та документів, які вилучені як у фігурантів кримінального провадження, так і в осіб, які можуть бути причетні до вчинення вказаних кримінальних правопорушень;

-отримання висновків балістичних, комплексних психолого-лінгвістичних експертиз та експертиз відео- звукозапису;

-з урахуванням зібраних доказів вирішити питання про остаточну правову кваліфікацію дій підозрюваних;

-провести тимчасові доступи до інформації, що містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володіннібанківських установ, з подальшим проведення їх огляду;

-у порядку ст. 290 КПК України оголосити підозрюваним про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні та відкрити матеріали для ознайомлення;

-скласти обвинувальний акт і реєстр матеріалів досудового розслідування, та після затвердження прокурором вручити стороні захисту, скерувати обвинувальний акт до суду для розгляду;

-виконати інші слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні, необхідність у яких виникне під час здійснення досудового розслідування.

Обставинами, які перешкоджали завершити ці слідчі (розшукові) та процесуальні дії раніше є виняткова складність кримінального провадження, значний обсяг необхідних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, тривалий термін процедур розсекречення матеріалів щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, тощо.

Як визначено у абз. 2 ч. 2 ст. 295-1 КПК України, у клопотанні про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) прізвище, ім`я, по батькові підозрюваного; 2) найменування (номер) кримінального провадження; 3) суть повідомленої підозри і правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, у вчиненні якого підозрюється особа; 4) посилання на докази, якими обґрунтовується підозра; 5) процесуальні дії, проведення або завершення яких потребує додаткового часу; 6) значення результатів цих процесуальних дій для судового розгляду; 7) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 8) обставини, що перешкоджали здійснити ці процесуальні дії раніше.

Відповідно до ч. 5 ст. 295-1 КПК України, крім підстав, передбачених частиною четвертою цієї статті, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Під час досудового розслідування органом досудового розслідування виконана значна кількість слідчих (розшукових) та процесуальних дій, однак наразі завершити досудове розслідування у кримінальному провадженні неможливо, оскільки необхідно провести певний обсяг слідчих та процесуальних дій, спрямованих на перевірку всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Крім того, слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 року у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

За таких обставин, беручи до уваги, що з метою одержання доказів, які будуть використані під час судового розгляду, проведення слідчих та процесуальних дій, які не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних на те причин, слідчий суддя вважає за необхідне продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022000000000261 від 21.03.2022року дошести місяців, тобто до 30 квітня 2024 року включно.

Питання щодо доведеності вини підозрюваних у вчиненні інкримінованих їм кримінальних правопорушень та правильності кваліфікації їх дій, слідчим суддею при розгляді клопотання не вирішувались, оскільки підлягають дослідженню при проведенні досудового розслідування та під час розгляду справи по суті.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 107, 219, 294, 295, 295-1, 309, 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Старшого слідчого в особливо важливих справах 1-го відділу (розслідування злочинів учинених в умовах збройного конфлікту) управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту Головного слідчого управління Національної поліції України старшого лейтенанта поліції ОСОБА_9 , погоджене Заступником Генерального прокурора ОСОБА_10 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000261 від 21.03.2022року - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000261 від 21.03.2022року за підозрами ОСОБА_11 ,ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_16 , ОСОБА_15 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 4362, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 4361 КК України, дошести місяців, тобто до 30 квітня 2024 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Визначити час проголошення повного тексту ухвали на 08 год. 50 хв. 09.02.2024 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116987181
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000261 від 21.03.2022року

Судовий реєстр по справі —757/4834/24-к

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гречана С. І.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гречана С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні