Ухвала
від 14.02.2024 по справі 201/14713/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №201/14713/23

2-о/760/218/24

УХВАЛА

про прийняття заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

14 лютого 2024 року Солом`янський районний суд міста Києва в складі судді Зуєвич Л.Л., перевіривши виконання вимог ст.ст. 175, 293, 294, 305, 306 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 /далі - ОСОБА_1 / ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ; e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_2 ), заінтересована особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Донецькій області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (84116, м. Слов`янськ, вул. Генерала Батюка, 24Б; e-mail: vcs@slm.dn.drsu.gov.ua), про оголошення фізичних осіб померлими,

В С Т А Н О В И В:

Рух справи

29.11.2023 до Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська надійшла вказана заява, датована 21.11.2023, за підписом заявника - ОСОБА_1 , в якій він просить суд:

- Оголосити ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 громадянку України, місце народження: м. Архангельськ росія, - померлою;

- Оголосити ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянку України, місце народження: м. Маріуполь, - померлою;

- Днем смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 громадянки України, місце народження: м. Архангельськ росія , яка була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , вважати день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим;

- Днем смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянки України, місце народження: м. Маріуполь, яка була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , вважати день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

Ухвалою Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 04.12.2023 відповідну заяву передано за підсудністю до Солом`янського районного суду міста Києва.

Вказана ухвала набула законної сили, відомості про її оскарження в установленому законом процесуальному порядку наразі відсутні.

23.01.2024 відповідна справа з супровідним листом Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 15.01.2024 надійшла до Солом`янського районного суду міста Києва.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.02.2024 для розгляду зазначеної позовної заяви визначено суддю Зуєвич Л.Л. Фактично заяву передано судді по реєстру 02.02.2024.

У період з 05.02.2022 по 09.02.2022 не здійснювала правосуддя, оскільки в силу вимог ч. 8 ст. 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» проходила періодичне навчання в Національній школі суддів України.

Вивчивши заяву, суд виходить з того, що відповідно до ч. 1 ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються.

Заява ОСОБА_1 відповідає вимогам ст.ст. 175, 293, 294, 305, 306 ЦПК України, підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у цивільній справі відсутні.

Згідно з ч. 4 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановленими пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних. Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе прийняти заяву до розгляду та відкрити окреме провадження у справі, а розгляд відповідної справи здійснювати у складі судді та двох присяжних.

Щодо залучення заінтересованої особи

У заяві ОСОБА_1 в якості заінтересованої особи вказано Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Проте, як вбачається з відкритих баз даних, станом на 13.02.2024 статус вказаної юридичної особи значиться як «припинено» (https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/33426211/).

Виходячи з офіційного переліку відділів державної реєстрації актів цивільного стану станом на 09.02.2024 (https://minjust.gov.ua/dep/ddr/viddili-derjavnoi-reestratsii-aktiv-tsivilnogo-stanu) суд вважає за можливе залучити до розгляду даної справи Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Донецькій області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (84116, м. Слов`янськ, вул. Генерала Батюка, 24Б; e-mail: vcs@slm.dn.drsu.gov.ua).

Щодо витребування доказів

За змістом ч. 1 ст. 307 ЦПК України суд до початку розгляду справи встановлює осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну особу, місцеперебування якої невідоме, а також запитує відповідні організації за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи реєстрації місця проживання осіб або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо фізичної особи, місцеперебування якої невідоме.

Згідно з ч.ч. 1, 2, 3 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази. Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Суд враховує, що згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частиною 6 ст. 84 ЦПК України передбачено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Враховуючи наведене, а також з метою повного та об`єктивного встановлення всіх обставин справи, суд вважає за необхідне витребувати ряд доказів, що стосуються предмету доказування у даній справі.

Щодо клопотання про виклик свідка

У заяві ОСОБА_4 , зокрема, ставиться питання про виклик свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5.

Заяву мотивує тим, що вказані особи володіють інформацією про обставини, що є предметом доведення у даній справі.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

За приписами ч. 1 ст. 69 ЦПК України свідком може бути кожна особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи.

Частинами 1-3 ст. 91 ЦПК України передбачено, що виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити.

Згідно ч. 4 ст. 91 ЦПК України, в ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

При цьому враховується, що за змістом п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи зазначене, суд приходить висновку, що заява про виклик свідка підлягає задоволенню.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 12, 43, 76, 69, 91, 258-261, 293, 294, 305-307 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Відкрити провадження в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Донецькій області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про оголошення фізичних осіб померлими.

Призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні в приміщенні Солом`янського районного суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. М. Кривоноса, 25, каб. 23 на 11 квітня 2024 року о 12 годині 00 хвилин.

Розгляд справи здійснювати в порядку окремого провадження у складі судді та двох присяжних.

Заявнику направити копію даної ухвали.

Заінтересованій особі у справі направити копії даної ухвали та заяви з доданими до неї документами.

Витребувати у Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби України (адреса: 01001, м. Київ, вул. Володимирська, 9; e-mail: hotlinedmsu.gov.ua):

- всі наявні дані за період з 1993 року і по дату надання відповіді про реєстрацію місця проживання ОСОБА_2 (громадянки України, ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м. Архангельск (рф); паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_2 ).

- всі наявні дані за період з 1998 року і по дату надання відповіді про реєстрацію місця проживання ОСОБА_3 (громадянки України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки м. Маріуполь; паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; РНОКПП: НОМЕР_4 ).

Витребувати у Державної прикордонної служби України (адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26; e-mail: zvernennia@dpsu.gov.ua) всі наявні дані за період з 2020 року і по дату надання відповіді про перетин державного кордону України:

- ОСОБА_2 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Архангельск (рф); паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_2 );

- ОСОБА_3 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка м. Маріуполь; паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; РНОКПП: НОМЕР_4 ).

Витребувати у Національної соціальної сервісної служби України /далі - Нацсоцслужба/ (код ЄДРПОУ: 43902987; адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10; e-mail: info@nssu.gov.ua) інформацію чи ставали на облік) як внутрішньо переміщені особи:

- ОСОБА_2 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Архангельск (рф); паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_2 );

- ОСОБА_3 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка м. Маріуполь; паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; РНОКПП: НОМЕР_4 );

Якщо так, надати інформацію про їх фактичне місце проживання/перебування; адресу, за якою із внутрішньо переміщеною особою може вестися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції, номер телефону.

Витребувати у Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції м. Київ (адреса: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 2-Д; е-mail: info@kv.minjust.gov.ua) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян відомості з інформацією щодо наявності актових записів відносно:

- ОСОБА_2 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Архангельск (рф); паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_2 );

- ОСОБА_3 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка м. Маріуполь; паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; РНОКПП: НОМЕР_4 );

Витребувати у Державної податкової служби України (адреса: 04053, м. Київ, пл. Львівська, 8; e-mail: post@tax.gov.ua) відомості про доходи з 2022 року і по дату надання відповіді щодо:

- ОСОБА_2 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Архангельск (рф); паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_2 );

- ОСОБА_3 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка м. Маріуполь; паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; РНОКПП: НОМЕР_4 ).

Витребувати у Пенсійного фонду України (01014, місто Київ, вулиця Бастіонна, будинок 9; e-mail: info@pfu.gov.ua) відомості про нарахування пенсій (інших соціальних виплат) з 2022 року і по дату надання відповіді щодо:

- ОСОБА_2 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Архангельск (рф); паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_2 );

- ОСОБА_3 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка м. Маріуполь; паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; РНОКПП: НОМЕР_4 ).

Витребувати у Міністерства внутрішніх справ України (адреса: 01601, м. Київ, вул. Богомольця, 10; e-mail: pgmia@mvs.gov.ua) інформацію щодо притягнення до адміністративної або/та кримінальної відповідальності:

- ОСОБА_2 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Архангельск (рф); паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_2 );

- ОСОБА_3 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка м. Маріуполь; паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 ; останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; РНОКПП: НОМЕР_4 ).

Витребувані докази направити (надати) на адресу Солом`янського районного суду міста Києва (03113, м. Київ, вул. Максима Кривоноса, 25) протягом п`яти днів з дня отримання ухвали суду але не пізніше ніж до дати судового засідання.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали (ч. 7 ст. 84 ЦПК).

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (ч. 8 ст. 84 ЦПК).

Попередити, що відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 148 ЦПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

Згідно з ч. 2 ст. 148 ЦПК України у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд з урахуванням конкретних обставин стягує у дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази (ч. 9 ст. 84 ЦПК).

Викликати в судове засідання, призначене на 11.04.2023 в якості свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5., тел. НОМЕР_5 .

Забезпечення явки свідка покласти на заявника.

Попередити свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи за відмову від давання показань на вимогу суду, згідно ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

В судове засідання викликати учасників процесу та направити їм копію ухвали про відкриття провадження.

Дану ухвалу направити установам, у яких витребовуються докази, - для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Інформацію щодо розгляду справи сторони можуть отримати на веб-сайті Солом`янського районного суду міста Києва за посиланням: ttps://sl.ki.court.gov.ua/sud2609/.

Суддя Л. Л. Зуєвич

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116994057
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення фізичних осіб померлими

Судовий реєстр по справі —201/14713/23

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Зуєвич Л. Л.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Зуєвич Л. Л.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні