Рішення
від 14.02.2024 по справі 303/12467/23
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/12467/23

2о/303/407/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2024 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючої-судді Гутій О.В.

за участю секретаря судових засідань Зарева А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Мукачево цивільну справу за заявою органу опіки та піклування Ужгородської міської ради, заінтересовані особи: комунальна установа «Мукачівський психоневрологічний інтернат», орган опіки та піклування Мукачівської міської ради, ОСОБА_1 про звільнення від повноважень опікуна та призначення нового опікуна,-

в с т а н о в и в:

Заявник звернувся до суду із заявою про звільнення від повноважень опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатної особи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та призначити комунальну установу «Мукачівський психоневрологічний інтернат» Закарпатської обласної ради в особі директора новим опікуном Шеневидько Світлани Анатоліївни, ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що 7 листопада 2006 року Ужгородським міськрайонним судом прийнято рішення по справі №2о-208/06, згідно якого визнано ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) недієздатною та призначено опікуном ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

12 квітня 2007 року відповідно до путівки Головного управління праці та

соціального захисту населення Закарпатської обласної державної адміністрації

№24 ОСОБА_2 направлено до Комунальної установи

«Мукачівський психоневрологічний інтернат» для постійного проживання, де вона перебуває по сьогоднішній день.

Адміністрація КУ «Мукачівський психоневрологічний інтернат» звернулась з повідомленням до департаменту соціальної політики, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну обірвався зв`язок з опікуном ОСОБА_1 підопічної ОСОБА_2 , у зв`язку з чим припинилась виплата пенсійних коштів, що призводить до порушення прав підопічної.

Оскільки, з 23.04.2007 року недієздатна особа ОСОБА_2 перебуває на повному державному утриманні в КУ «Мукачівський психоневрологічний інтернат», то адміністрація зазначеного інтернату просить звільнити від повноважень опікуна ОСОБА_1 та призначити новим опікуном КУ «Мукачівський психоневрологічний інтернат» Закарпатської обласної ради в особі директора підопічній ОСОБА_2 .

Місцем проживання та реєстрації недієздатної особи ОСОБА_2 є КУ «Мукачівський психоневрологічний інтернат» за адресою: АДРЕСА_1 .

17.10.2023 року працівниками Ужгородського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) було здійснено виїзд за останнім місцем проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 , для складання акту обстеження матеріально-побутових умов проживання. В ході чого встановлено, що за даною адресою ОСОБА_1 не проживає.

Відтак, рішенням від 22.11.2023 року №615 «Про звернення до суду із заявою про звільнення від повноважень опікуна та призначення нового опікуна» виконкомом Ужгородської міської ради вирішено звернутися до суду з заявою про звільнення від повноважень опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та призначення комунальної установи «Мукачівський психоневрологічний інтернат» Закарпатської обласної ради в особі директора новим опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . У зв`язку з вищезазначеним, заявник просить заяву задоволити.

В судове засідання представник заявника не з`явилась, про час та місце слухання справи повідомлялась належним чином, проте подала заяву, в якій вона просить розглянути справу у її відсутності, заявлені вимоги підтримала та просила їх задоволити.

Представники заінтересованих осіб в судове засідання не з`явилися, про час та місце слухання справи повідомлялися належним чином, про причини неявки суд не повідомили, подали зави про розгляд справи без їх участі.

ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Дослідивши та перевіривши зібрані у справі докази, суд приходить до такого висновку.

Судом встановлено, що 7 листопада 2006 року Ужгородським міськрайонним судом прийнято рішення по справі №2о-208/06, відповідно до якого ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) визнано недієздатною та призначено її опікуном ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) (а.с. 11-12).

12 квітня 2007 року відповідно до путівки Головного управління праці та

соціального захисту населення Закарпатської обласної державної адміністрації

№24 ОСОБА_2 направлено до Комунальної установи

«Мукачівський психоневрологічний інтернат» для постійного проживання, де вона перебуває по сьогоднішній день (а.с. 13-14).

Відповідно до листа № 2291/31.04.02.-10 від 03.10.2023 року адміністрація КУ «Мукачівський психоневрологічний інтернат» звернулась з повідомленням до департаменту соціальної політики, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну обірвався зв`язок з опікуном ОСОБА_1 підопічної ОСОБА_2 , у зв`язку з чим припинилась виплата пенсійних коштів, що призводить до порушення прав підопічної. А тому просять звернутися з відповідною заявою до суду (а.с. 15).

Також встановлено, що 17.10.2023 року працівниками Ужгородського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) було здійснено виїзд за останнім місцем проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 , для складання акту обстеження матеріально-побутових умов проживання, в ході чого встановлено, що за даною адресою ОСОБА_1 не проживає (а.с. 16).

Рішенням від 22.11.2023 року № 615 «Про звернення до суду із заявою про звільнення від повноважень опікуна та призначення нового опікуна» виконкомом Ужгородської міської ради вирішено звернутися до суду з заявою про звільнення від повноважень опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та призначення комунальної установи «Мукачівський психоневрологічний інтернат» Закарпатської обласної ради в особі директора новим опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . (а.с.20).

Відповідно до подання виконавчого комітету Мукачівської міської ради № 707/01-25/42-24 від 13.02.2024 року, опікунська рада при виконавчому комітеті Мукачівської міської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки, зважаючи на ч.3 ст. 75 ЦК України та у разі звільнення від повноважень опікуна ОСОБА_1 над ОСОБА_2 , не заперечує щодо покладення обов`язки щодо здійсненню опіки над ОСОБА_2 на комунальну установу «Мукачівський психоневрологічний інтернат».

Згідно із ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Статтею 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно ст.60 ч.1 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Стаття 63 ЦК України передбачає, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Статтею 75 ЦК України передбачено, що суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Відповідно до ст.300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Таким чином, зібрані по справі докази та їх оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви та звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_2 , та призначення Комунальну установу «Мукачівський психоневрологічний інтернат» опікуном над ОСОБА_2 .

Згідно ст.299 ч.2 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться за рахунок держави.

Керуючись ст.ст.55, 58, 60, 63, 66, 75 ЦК України, ст.ст.259, 263-265, 268, 293, 299, 300, 352, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву задоволити.

Звільнити від повноважень опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатної особи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Призначити комунальну установу «Мукачівський психоневрологічний інтернат» Закарпатської обласної ради в особі директора опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: орган опіки та піклування Ужгородської міської ради, м.Ужгород, вул. Шандора Петефі, 24.

Заінтересовані особи: комунальна установа «Мукачівський психоневрологічний інтернат», м.Мукачево, вул. Королеви Єлизавети, 32; орган опіки та піклування Мукачівської міської ради, м.Мукачево, вул.Духновича, 2; ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 .

Рішення виготовлено 14 лютого 2024 року.

Головуюча О.В.Гутій

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116998514
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від повноважень опікуна та призначення нового опікуна

Судовий реєстр по справі —303/12467/23

Рішення від 14.02.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні