Ухвала
від 15.02.2024 по справі 607/3385/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.02.2024 Справа №607/3385/24 Провадження №1-кс/607/1031/2024

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 ,

розглянувши питання відкриття провадження за скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Ювента інжиніринг» подану через представника адвоката ОСОБА_2 на бездіяльність під час досудового розслідування прокурора, -

в с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю «Ювента інжиніринг» через представника адвоката ОСОБА_2 звернулося до слідчого судді тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області із скаргою, в якій просить зобов`язати уповноваженого прокурора (прокурорів) Тернопільської обласної прокуратури закрити кримінальне провадження №4222212050000077 від 14.09.2022 за ознаками кримінальних проваджень, передбачених частиною п`ятою статті 191, частиною другою статті 209 КК України. Стверджує, що у вказаних провадженнях товариство є особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Вивчивши скаргу, слідчий суддя доходить такого висновку.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 303 КПК Українина досудовому провадженні можуть бути оскаржені, серед іншого, бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Бездіяльність, яка підлягає оскарженню відповідно до пункту 1 частини першої статті 303 КПК, передбачає три обов`язкові ознаки: 1) слідчий або прокурор наділені обов`язком вчинити певну процесуальну дію; 2) така процесуальна дія має бути вчинена у визначений КПК строк; 3) відповідна процесуальна дія слідчим чи прокурором у встановлений строк не вчинена.

Таким чином, наведена норма дозволяє звернутися до суду зі скаргою не на будь-яку бездіяльність, а лише щодо обов`язків, строк виконання яких чітко регламентований кримінальним процесуальним законодавством.

Відповідна правова позиція підтримана також у п.2 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 09 листопада 2012 року «Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування» та в п.1.3 узагальнення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» від 12 січня 2017 року.

Оскільки в КПК України не встановлено чітко регламентованого строку який обчислюється у відповідності до вимог статті 115 КПК України вчинення дій, які просить зобов`язати вчинити скаржник, а саме закрити провадження у справі, а тому вказані дії, бездіяльність не входять до вичерпного переліку, зазначеного у статті 303 КПК України які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.

Окрім того, до матеріалів скарги не долучено будь-яких доказів, що скаржник є особою, є особа, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування (особа, стосовно якої (в тому числі щодо її майна) здійснюються процесуальні дії, визначені цим Кодексом, пп. 16-1 частини першої статті 3 КПК).

Скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правиламиКПК України.

Керуючись статтями 303, 304 КПК України, слідчий суддя:

ПОСТАНОВИВ:

У відкритті провадження за скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Ювента інжиніринг» подану через представника адвоката ОСОБА_2 на бездіяльність під час досудового розслідування прокурора відмовити.

Копію ухвали негайно направити скаржникам

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня її отримання безпосередньо до апеляційного суду Тернопільської області.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської областіОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116998861
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —607/3385/24

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні