Рішення
від 13.02.2024 по справі 577/150/24
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/150/24

Провадження № 2/577/218/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2024 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді Кравченка В.О.,

за участю секретаря

судового засідання Степаненко Л.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дубов`язівської селищної ради Конотопського району Сумської області, третя особа: приватний нотаріус Конотопського районного нотаріального округу Ничвидюк Ніна Андріївна про визнання права власності на житловий будинок з господарчо-побутовими будівлями в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з вищевказаним позовом, у якому просить визнати за ним право власності на житловий будинок з господарчо-побутовими будівлями, що розташовані в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На обґрунтування вимог у позові зазначено, що після смерті матері відкрилася спадщина, зокрема на вищевказані житловий будинок з господарчо-побутовими будівлями. Єдиним спадкоємцем за законом є позивач, який вчасно звернувся до нотаріуса із заявою про оформлення спадщини, проте, втрата свідоцтва про право власності спадкодавця на зазначену нерухомість перешкоджає оформленню спадкових прав, про що надала письмове роз`яснення приватний нотаріус Ничвидюк Н.А. Дана обставина і стала підставою для звернення до суду.

Адвокат Юсан І.О., яка представляє інтереси позивача ОСОБА_1 за ордером, подала клопотання про розгляд справи за її відсутності, вимоги підтримує (а.с.29-30).

Відповідач Дубов`язівська селищна рада Конотопського району Сумської області просить розглядати справу без участі їх представника, позовні вимоги підтримують в повному обсязі (а.с. 28).

Третя особа приватний нотаріус Конотопського районного нотаріального округу Сумської області Ничвидюк Н.А. звернулася із заявою про розгляд справи за її відсутності, при винесенні рішення покладається на розсуд суду (а.с. 27).

Таке визнання позову не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача).

Суд вважає, що, з огляду на положення ч.4 ст.206 ЦПК України, вимоги підлягають задоволенню, оскільки безумовно визнані відповідачем.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Належність спадкодавцю спірної нерухомості, прийняття спадщини позивачем та звернення останнього до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , доводиться представленими доказами, зокрема: свідоцтвом про народження ОСОБА_1 із якого видно, що померла спадкодавця була його матір`ю (а.с. 11, 12); довідками старости Гружчанського старостинського округу Дубов`язівської селищної ради Конотопського району Сумської області, у яких вказано, що на момент смерті спадкоємець був зареєстрований та проживав спільно зі спадкодавцем (а.с.22); Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі (а.с.21); рішеннями народних депутатів Гружчанської с/р та Конотопської р/р щодо оформлення права особистої власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 на ім`я ОСОБА_2 про що видане Свідоцтво про право власності на житловий будинок (а.с. 13-18).

За приписами ст.ст. 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтями 1258, 1261 ЦК України передбачено право спадкування за законом, зокрема до першої черги спадкоємців віднесені діти спадкодавця.

Керуючись: ст.ст. 331, 376, 392, 1216, 1218, 1220, 1223, 1258, 1261 ЦК України, ст.ст. 10-13, 76-81, 206, 263-265 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з господарчо-побутовими будівлями, що розташовані в АДРЕСА_1 та складаються із: житлового будинку «А-1», загальною площею 60,8 кв. м., житловою 30,2 кв. м.; літньої кухні «Б1»; сараю «В1»; сараю «Д1»; сараю «Ж1»; навісу «Г1»; душу «З1»; вбиральні «И1»; погребу «Пг1»; огорожі «№ 1-3» в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (зареєстрована в АДРЕСА_1 паспорт НОМЕР_1 , виданий 06.07.2007 року Конотопським МРВ УМВС України в Сумській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ).

Відповідач Дубов`язівська селищна рада Конотопського району Сумської області (адреса: смт. Дубов`язівка вул.. Глуховця, 8, код ЄДРПОУ 41840809).

Третя особа приватний нотаріус Конотопського районного нотаріального округу Ничвидюк Ніна Андріївна (адреса: м. Конотоп, пр.. Миру, 12).

Суддя Кравченко В. О.

СудКонотопський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116999213
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —577/150/24

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Кравченко В. О.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Кравченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні