Ухвала
від 15.02.2024 по справі 172/199/24
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/199/24

Провадження № 2/172/71/24

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження у справі

15.02.2024 суддя Васильківського районного суду Дніпропетровської області

Битяк І.Г., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом, обґрунтувавши його тим, що її матір ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді житлового будинку АДРЕСА_1 з господарськими будівлями та спорудами. Після смерті матері вона прийняла спадщину, однак на вказаний будинок їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки право власності на будинок спадкодавець за життя не зареєстрував. Враховуючи, що на померлу особу неможливо зареєструвати право власності, позивачка звертається до суду з позовом про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування.

Ознайомившись з матеріалами справи приходжу до такого.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

З матеріалів доданих до позову вбачається, що ОСОБА_1 успадкувала після смерті матері ОСОБА_2 земельну ділянку площею 0,2500 га призначену для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) та розташовану по АДРЕСА_2 .

За інформацією КП «Новомосковське міжрайонне бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради» від 12.03.2023 року за ОСОБА_2 заінвентаризовано житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , однак станом на 31.12.2012 року право власності на нерухоме майно не зареєстроване.

Питання будівництва та введення в експлуатацію житлових будинків, господарських будівель та споруд фізичними особами детально урегульовані чинним законодавством України та здійснюються компетентними органами державної влади чи місцевого самоврядування. Позивачкою не надано жодного доказу того, що вона зверталася до компетентних державних органів та її права на введення в експлуатацію побудованого житлового будинку, господарських будівель та споруд ким-небудь порушені, невизнані чи оспорені, а тому у цій справі відсутній предмет спору.

За правилами ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо, серед іншого, відсутній предмет спору.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 186, 293, 315 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В

Відмовити у відкритті провадження за позовом ОСОБА_1 до Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування.

Апеляційна скаргана ухвалусуду можебути поданадо Дніпровськогоапеляційного судучерез Васильківськийрайонний судДніпропетровської областіпротягом п`ятнадцятиднів здня їїпроголошення. Учасник справи,якому ухваласуду небула врученау деньїї проголошенняабо складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І.Г. Битяк

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117002461
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —172/199/24

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні