Рішення
від 12.02.2024 по справі 190/2665/23
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/2665/23

Провадження №2/190/85/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2024 року м. П`ятихатки

П`ятихатський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Кудрявцевої Ю.В.

за участюсекретаря Пронської Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті П`ятихатки Дніпропетровської області в порядкузагального позовногопровадження цивільнусправу за позовом ОСОБА_1 до Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з позовом до Лихівської селищноїради Кам`янськогорайону Дніпропетровськоїобласті провизнання прававласності впорядку спадкуванняза заповітом.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер :1224587500:02:001:0285, загальною площею 7,560 га, що розташована на території Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області. Право власності на дану земельну ділянку належало матері на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку. 20.09.2021 р. позивач звернулася з заявою про прийняття спадщини після смерті матері до приватного нотаріуса Кам`янського РНО Шкуренко В.В., однак у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом їй було відмовлено на тій підставі, що нею було пропущено 6-ти місячний строк для прийняття спадщини, та в зв`язку з тим, що в заповіті який було складено матір`ю, її прізвище вказано як « ОСОБА_3 », тоді як згідно паспорта громадянина України її прізвище зазначено як « ОСОБА_4 », тому постановою нотаріуса від 21.09.2021 року їй відмовлено у вчинення нотаріальної дії. У передбачений законом термін нею не було подано заяви про прийняття спадщин на тій підставі , що їй не було відомо про наявність складеного на її ім`я заповіту, їй лише було відомо те, що заповіт мати склала на ім`я її сестри - ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом не має. Просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер:1224587500:02:001:0285, загальною площею 7,560 га, що розташована на території Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суддівід 15.12.2023року відкритопровадження усправі впорядку загальногопозовного провадження тавитребувано уприватного нотаріусаКам`янського районногонотаріального округуШкуренко В.В. копіюспадкової справи після смерті ОСОБА_2 ,померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 15.01.2024 року підготовче провадження по справі закрито, справу призначено до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач не з`явилася, про розгляд справи повідомлена належним чином, надала до суду заяву з проханням розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримала у повному обсязі.

Відповідач - виконавчий комітет Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області про розгляд справи повідомлений належним чином, свого представника в судове засідання не направив, від нього на електронну адресу суду надійшов лист з проханням розглянути справу у відсутність їхнього представника.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши і оцінивши надані докази у їх сукупності, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності

Статтями 15, 16 ЦК України, передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно дост. 55 Конституції Україниправа і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Згідно з п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7від 30 травня 2008року «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.06.2020 року по справі №145/2047/16-ц зазначено, що суд може застосувати не встановлений законом спосіб захисту лише за наявності двох умов одночасно: по-перше, якщо дійде висновку, що жодний установлений законом спосіб захисту не є ефективним саме у спірних правовідносинах, а по-друге, якщо дійде висновку, що задоволення викладеної в позові вимоги позивача призведе до ефективного захисту його прав чи інтересів.

Відповідно до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно доч.1статті 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно норм ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно ч. 3 ст. 1296 цього Кодексу відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

У статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що «кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Так, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою (ст. 328 ч.2, ст. 392 ЦК України).

За правилами ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Однією з таких підстав є спадкування майна в порядку, передбаченому ст. 1217 ЦК України, тобто за заповітом або за законом.

Статтею 1297 ЦК встановлено обов`язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину на нерухоме майно.

У відповідності до п. 3.3. Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 у випадках відсутності правовстановлюючих документів у зв`язку з їх втратою та відсутності реєстрації об`єкта нерухомості за спадкодавцем (на ім`я спадкодавця) суди в основному задовольняють вимоги спадкоємців про визнання права власності на нерухоме майно.

Судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Троїцьке П`ятихатського району Дніпропетровської області народилась ОСОБА_6 , батьками якої були ОСОБА_7 та ОСОБА_2 . (а.с.7)

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 08.09.1984 року ОСОБА_6 зареєструвала шлюб з ОСОБА_8 та взяла прізвище чоловіка « ОСОБА_4 ». (а.с.7)

Згідно копії Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №013510 ОСОБА_2 на праві власності належить земельна ділянка площею 7,560 га., яка розташована на території Троїцької сільської ради П`ятихатського району Дніпропетровської області. (а.с.9-10)

Згідно копії заповіту від 30.05.2005 року посвідченого секретарем виконкому Троїцької сільської ради П`ятихатського району Дніпропетровської області Кримовою М.І., та зареєстрованого в реєстрі за №13 - складеного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: земельний пай площею 7,850 га, державний акт І-ДП №039585 заповіла ОСОБА_5 ; земельний пай площею 7,560 га, державний акт ІІІ-ДП №013510 заповіла ОСОБА_9 . (а.с.11)

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Троїцьке П`ятихатського району Дніпропетровської області померла ОСОБА_2 . (а.с.6)

Згідно копії довідки виданої ВК Троїцької сільської ради №187 від 20.09.2016 року , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та проживала одна за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с.12)

Згідно копії довідки про оціночну вартість об`єкта нерухомості від 09.12.2023 року - вартість земельної ділянки площею 7.560 га., кадастровий номер:1224587500:02:001:0285 становить 121986 грн. 41 коп.. (а.с.14-17)

Згідно копії постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, що видана 21.09.2021 року приватним нотаріусом Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Шкуренко В.В., - позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку після смерті її матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , в зв`язку з тим, що не можливо ідентифікувати особу заявника з особою, вказаною в заповіті, а саме вказана земельна ділянка заповідана ОСОБА_10 , а прізвище спадкоємця заявника ОСОБА_4 . Крім того, спадкоємцем також пропущено строк для прийняття спадщини. (а.с.8)

Згідно копії спадкової справи №83/2017 заведеної приватним нотаріусом П`ятихатського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Шкуренко В.В., до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 з заявами про прийняття спадщини за заповітом від 30.05.2005 року звернулися доньки померлої, а саме: ОСОБА_5 на земельну ділянку площею 7,850 га, та ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 7,560 га.. 08.02.2018 року ОСОБА_5 отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, площею 7,850 га.; 21.09.2021 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом. (а.с.26-72)

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкування є перехід прав і обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за законом або заповітом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

За змістомст.ст.1233,1234ЦК України,заповітом єособисте розпорядженняфізичної особина випадоксвоєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається.

Згідно ст. 1235, 1236 ЦК України, заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування. Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов`язкову частку у спадщині. Чинність заповіту щодо осіб, які мають право на обов`язкову частку у спадщині, встановлюється на час відкриття спадщини. Заповідач має право охопити заповітом права та обов`язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть йому належати у майбутньому. Заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Чинність заповіту щодо складу спадщини встановлюється на момент відкриття спадщини.

Згідно ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця.

На підставі ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до п.3.5 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з врахуванням вимог закону та роз`яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7 про те, що відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

Відповідно до ст.82 ЦПК України, обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач не заперечує проти позову, за таких обставин суд вважає, його таким, що ґрунтується на вимогах закону, відтак підлягає до задоволення, а невизнане право позивача захисту в судовому порядку, шляхом визнання права власності на спадкове майно, а саме земельну ділянку.

Аналізуючи письмові докази, судом встановлено, що станом на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 заповіт, складений спадкодавицею був чинний .

За змістом ст.ст. 1268, 1269, 1270, 1278 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Отже враховуючи те, що позивачка прийняла спадщину за заповітом, однак у неї існують перешкоди у оформленні права на спадщину в нотаріальному порядку, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 328, 331, 377, 1216, 1217, 1218, 1220, 1222, 1223, 1261, 1268, 1297 ЦК України, ст. 6-13, 76, 89, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд-

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Лихівськоїселищної радиКам`янського районуДніпропетровської областіпро визнанняправа власностів порядкуспадкування зазаповітом,- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності в порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 1224587500:02:001:0285, загальною площею 7,560 га., яка розташована на території Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області, що належала на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №013510 ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати по справі віднести на рахунок позивача.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення. У випадку, якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Сторони по справі:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податку: НОМЕР_4 .

Відповідач Лихівська селищна рада Кам`янського району Дніпропетровської області, ЄДРПОУ:04338523, місцезнаходження : вул.Центральна,буд.3, смт.Лихівка, Кам`янський район Дніпропетровська область , 52120.

Суддя П`ятихатського районного суду

Дніпропетровської області Ю.В.Кудрявцева

СудП'ятихатський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117002977
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —190/2665/23

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні