Ухвала
від 15.02.2024 по справі 129/612/24
ГАЙСИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 129/612/24

Провадження у справі № 2/129/506/2024

У Х В А Л А

про витребування доказів

"15" лютого 2024 р. Гайсинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючої Бондар О.В., в порядку підготовки справи до розгляду розглянув у приміщенні суду в місті Гайсині заяву позивача ОСОБА_1 про витребування доказів в позовній заяві ОСОБА_1 до Гайсинської державної нотаріальної контори про визнання відмови у вчиненні нотаріальної дії протиправною та скасування постанови державного нотаріуса, -

установив:

14.02.2024 р. позивач звернувся до суду з позовом до Гайсинської державної нотаріальної контори про визнання відмови у вчиненні нотаріальної дії протиправною та скасування постанови державного нотаріуса Гайсинської державної нотаріальної контори від 14.10.2023 р. про відмову у вчиненні нотаріальної дії у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищевказане майно (частку майна).

Позивачка в тексті позовної заяви просить витребувати у державного нотаріуса Гайсинської державної нотаріальної контори (місцезнаходження: вул. Б.Хмельницького, 23, м. Гайсин, Гайсинський район, Вінницька область, 23700; код ЄДРПОУ 02887131) оригінал спадкової справи № 64/2017 померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 для огляду в судовому засіданні та належно засвідчені її копії для долучення до матеріалів справи.

Клопотання позивача підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з нормами ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребує відповідні докази. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відповідно до ч. 4 ст. 12 ЦПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Враховуючи, що для правильного вирішення спору необхідно витребувати у державного нотаріуса Гайсинської державної нотаріальної контори Петух Н.П. (місцезнаходження: вул. Б.Хмельницького, 23, м. Гайсин, Гайсинський район, Вінницька область, 23700; код ЄДРПОУ 02887131) оригінал спадкової справи № 64/2017 померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 для огляду в судовому засіданні та належно засвідчені її копії для долучення до матеріалів справи, суд визнає за необхідне клопотання позивача задовольнити.

Керуючись ст. 81, 84 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Витребувати у державного нотаріуса Гайсинської державної нотаріальної контори Петух Наталії Петрівни (місцезнаходження: вул. Б.Хмельницького, 23, м. Гайсин, Гайсинський район, Вінницька область, 23700) оригінал спадкової справи № 64/2017 померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 для огляду в судовому засіданні та належно засвідчені її копії для долучення до матеріалів справи.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвалу для виконання направити до Гайсинської державної нотаріальної контори (місцезнаходження: вул. Б.Хмельницького, 23, м. Гайсин, Гайсинський район, Вінницька область, 23700; код ЄДРПОУ 02887131).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117006615
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання відмови у вчиненні нотаріальної дії протиправною та скасування постанови державного нотаріуса

Судовий реєстр по справі —129/612/24

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Бондар О. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Бондар О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні