Ухвала
від 15.02.2024 по справі 910/1622/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

15.02.2024Справа № 910/1622/24

Суддя господарського суду міста Києва Ломака В.С., розглянувши

позовну заяву Комунального підприємства Вінницької міської ради «Вінницятеплоенерго»

до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірми «Семпал Ко Лтд»

про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство Вінницької міської ради «Вінницятеплоенерго» (далі - позивач, Підприємство) звернувся до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірми «Семпал Ко Лтд» (далі - відповідач, Товариство) про зобов`язання вчинити дії по заміні непрацюючих теплолічильників S10H (СВТУ-11Т) в модифікації 11 Н RP відповідно до додатку 1 до позовної заяви (Перелік непрацюючих лічильників) у кількості 66 штук на ідентичні лічильники належної якості.

Дослідивши подану Підприємством позовну заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку про необхідність їх повернення, з огляду на таке.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до приписів статті 56 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що за правилами самопредставництва можлива участі юридичної особи у справі через її працівника. Однак він має бути уповноваженим діяти від імені цієї особи або за законом, або за статутом чи положенням, або за трудовим договором (контрактом).

Юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника (частина 3 статті 56 Господарського процесуального кодексу України).

Подана позовна заява сформована та подана за допомогою системи «Електронний суд» Яценко Діаною Юріївною, на підтвердження повноважень якої до позовної заяви долучено довіреність від 19.07.2023 (у порядку передоручення), виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також посадову інструкцію начальника юридичної служби, зі змістом якої 02.02.2022 року ознайомлена та отримала до виконання начальник юридичної служби Яценко Д.Ю.

Велика Палата Верховного Суду в ухвалі від 08.06.2022 у справі № 303/4297/20 зазначила, що, починаючи з 29 грудня 2019 року, самопредставництво юридичної особи допускає можливість вчинення у суді процесуальних дій від її імені не тільки керівником або членом виконавчого органу, але й будь-якою іншою особою, уповноваженою на такі дії за законом, статутом, положенням або трудовим договором (контрактом). Тому можливість участі у справі за правилами самопредставництва юридичної особи того, хто не є її керівником або членом її виконавчого органу, слід підтверджувати або приписом відповідного закону, або приписом статуту чи положення цієї особи, або умовами трудового договору (контракту), зокрема посадовою інструкцією (у разі, якщо такого договору у письмовій формі немає чи у ньому зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків працівника). Якщо інше не передбачено саме цими документами, уповноважений діяти у суді за правилами самопредставництва юридичної особи, має всі права відповідного учасника справи. Зазначене не виключає можливості додаткового подання до суду довіреності юридичної особи, проте самостійно вона не підтверджує повноваження діяти за правилами самопредставництва (пункт 18 ухвали).

Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника. Держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

Отже, з 29.12.2019 року самопредставництво юридичної особи, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування (в адміністративному судочинстві - також суб`єкта владних повноважень, який не є юридичною особою) у цивільному, господарському й адміністративному судочинствах можуть здійснювати будь-які фізичні особи, уповноважені на це саме відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту). У разі, якщо такого договору (контракту) у письмовій формі немає чи у ньому зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків працівника (наприклад, є посилання на посадову інструкцію), то поряд із підтвердженням наявності трудових відносин, такий працівник подає відповідний документ юридичної особи (зокрема, посадову інструкцію), у якому визначений його обов`язок представляти інтереси цієї особи в суді (діяти за правилами її самопредставництва), а за наявності - також обмеження відповідних повноважень.

При цьому, наявність або відсутність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань даних про такого працівника, який поряд із керівником має право вчиняти дії від імені юридичної особи, не впливає на обов`язок останньої підтвердити повноваження цього працівника діяти у судовому процесі на підставі закону, статуту, положення, трудового договору (контракту), зокрема обсяг цих повноважень (пункт 25 ухвали).

Відповідно до постанови Верховного Суду від 08.01.2024 у справі № 910/12070/22, для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, статуті, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи (або суб`єкта владних повноважень без права юридичної особи) без додаткового уповноваження (довіреності).

Враховуючи вищевказане, суд зазначає, що для визнання особи (Яценко Д.Ю.) такою, що діє в інтересах Підприємства, необхідно, щоб у відповідному положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначено її право діяти від імені такої юридичної особи, а у разі якщо відповідних документів у письмовій формі немає або в них зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків вказаного працівника, позивачу слід надати посадову інструкцію, у якій визначений обов`язок Яценко Д.Ю. представляти інтереси позивача в суді, а також обмеження відповідних повноважень (у разі наявності).

При цьому, долучені до матеріалів справи довіреність від 19.07.2023 у порядку передоручення та виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не є належними доказами наявності у Яценко Д.Ю. повноважень діяти від імені позивача в порядку самопредставництва.

Крім того, зі змісту пункту 3.5 долученої до позову посадової інструкції начальника юридичної служби Підприємства, зі змістом якої 02.02.2022 року ознайомлена та отримала до виконання Яценко Д.Ю., вбачається, що до повноважень начальника юридичної служби не входить претензійно-позовна робота, в тому числі представництво інтересів Підприємства в судах, по будь-яким спорам, що стосуються нарахувань, зобов`язань вчинити дії, а також стягнення дебіторської заборгованості за надані послуги з постачання, купівлі-продажу теплової енергії та гарячої води з фізичних та юридичних осіб.

Як зазначалось судом вище, Підприємство звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства про зобов`язання вчинити дії по заміні непрацюючих тепло лічильників S10H (СВТУ-11Т) в модифікації 11 Н RP відповідно до додатку 1 до позовної заяви (Перелік непрацюючих лічильників) в кількості 66 штук на ідентичні лічильники належної якості.

За таких обставин, оскільки Підприємство у відповідній посадовій інструкції обмежило повноваження начальника юридичної служби на здійснення претензійно-правової роботи, у томі числі представництва інтересів Підприємства у судах у спорах про зобов`язання вчинити дії, суд дійшов висновку про те, що позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати.

Пунктом 1 частини 5 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо: заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи викладене, позовна заява Підприємства та додані до неї документи підлягають поверненню.

Згідно з частинами 6, 7 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

При цьому, суд зауважує, що відповідно до частини 8 статті 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 56, 162, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Комунального підприємства Вінницької міської ради «Вінницятеплоенерго» та додані до неї документи повернути.

2. Згідно з положеннями статті 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили негайно після її підписання (15.02.2024 року) та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її складання.

Суддя В.С. Ломака

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117009167
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/1622/24

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні