Ухвала
від 15.02.2024 по справі 552/415/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/415/24

Провадження №1-кс/552/371/24

У Х В А Л А

Іменем України

про тимчасовий доступ до речей і документів

15.02.2024 м. Полтава

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого детективаПідрозділу детективівТериторіального управлінняБюро економічноїбезпеки уПолтавській області ОСОБА_3 протимчасовий доступдо документів,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ), -

В С Т А Н О В И В:

Старший детектив Підрозділу детективів Територіального управління Бюро економічної безпеки у Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до судуз клопотанням,погодженим зпрокурором відділуПолтавської обласноїпрокуратури ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ додокументів,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ).

В судове засідання слідчий не з`явився, звернувшись до суду з заявою про розгляд клопотання за його відсутності. У заяві також зазначив, що клопотання підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання розглядається без повідомлення особи, у володінні якої перебувають речі і документи, доступ до яких просить надати слідчий.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Підрозділом детективів ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №42023170000000086 від 03.10.2023 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В межах кримінального провадження встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ) та у Харківській області (код НОМЕР_2 ) у змові з іншими службовими особами суб`єктів господарювання реального сектору економіки упродовж 2020-2023 років здійснили перерахування безготівкових коштів на розрахункові рахунки останніх за послуги з надання товарів, робіт, послуг у сфері будівництва та реконструкції інфраструктурних об`єктів, які фактично не надавались або надавались у неповному обсязі. У подальшому грошові кошти перераховувались на розрахункові рахунки підприємств транзитно конвертаційної спрямованості, з метою «конвертації» у готівкові та заволодіння ними на суму, яка у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що є тяжкими наслідками.

Так, упродовж 2020-2023 років службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 перераховано на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) понад 7,5 млрд. грн. за надані послуги з поточного ремонту автомобільних доріг.

Аналізом руху коштів по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » встановлено, що у листопаді грудні 2021 року за рахунків даного Товариства перераховано на розрахункові рахунки низки підприємств понад 448 млн. грн., а саме:

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) перераховано 34 млн. грн. з призначенням платежу «сплата за с/г продукцію зг дог поставки»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ) перераховано 165 млн. грн. з призначенням платежу «сплата за с/г продукцію зг дог поставки»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) перераховано 181 млн. грн. з призначенням платежу «сплата за с/г продукцію зг дог поставки»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ) перераховано 64 млн. грн. з призначенням платежу «сплата за с/г продукцію зг дог поставки».

В свою чергу, подальша реалізація придбаної ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » сільськогосподарської продукції не здійснювалась.

Згідно даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна у власності або користуванні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » немає жодної земельної ділянки або іншого об`єкта нерухомості.

Крім того, вказані Товариства в один день, а саме 04.01.2022 перереєстровані за різними юридичними адресами з м. Київ до м. Львів.

Тож, зазначені обставини можуть свідчити про те, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » мають ознаки «фіктивності» та створені з метою виведення грошових коштів в тіньовий обіг та обготівковування.

Також установлено, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у 2021 році здійснено придбання ТМЦ, асфальту, послуг будівельної техніки та вантажних перевезень від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ) на суму понад 3,1 млрд. грн.

В свою чергу, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » з метою «конвертації» грошових коштів з безготівкових у готівкові здійснюють фінансово господарські операції з підприємствами транзитно конвертаційної спрямованості, серед яких:

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) перераховано 217 млн. грн. з призначення платежу «сплата за с/г продукцію»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ) перераховано 76 млн. грн. з призначення платежу «сплата за с/г продукцію»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) перераховано 13 млн. грн. з призначення платежу «сплата за с/г продукцію»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ) перераховано 40 млн. грн. з призначення платежу «Грошові кошти (виручка) за продаж продукції Комітента Зг. Дог. комісії, Без ПДВ»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ) перераховано 140 млн. грн. з призначення платежу «Грошові кошти (виручка) за продаж продукції Комітента Зг. Дог. комісії, Без ПДВ»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ) перераховано 68 млн. грн. з призначення платежу «Грошові кошти (виручка) за продаж продукції Комітента Зг. Дог. комісії, Без ПДВ»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_12 ) перераховано 65 млн. грн. з призначення платежу «Грошові кошти (виручка) за продаж продукції Комітента Зг. Дог. комісії, Без ПДВ»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ) перераховано 67,5 млн. грн. з призначення платежу «Грошові кошти (виручка) за продаж продукції Комітента Зг. Дог. комісії, Без ПДВ»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_14 ) перераховано 30 млн. грн. з призначення платежу «Грошові кошти (виручка) за продаж продукції Комітента Зг. Дог. комісії, Без ПДВ»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код НОМЕР_15 ) перераховано 48,5 млн. грн. з призначення платежу «Грошові кошти (виручка) за продаж продукції Комітента Зг. Дог. комісії, Без ПДВ»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код НОМЕР_16 ) перераховано 40 млн. грн. з призначення платежу «сплата за с/г продукцію»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код НОМЕР_17 ) перераховано 123 млн. грн. з призначення платежу «сплата за с/г продукцію»;

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код НОМЕР_18 ) перераховано 81 млн. грн. з призначення платежу «сплата за с/г продукцію».

Отже, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » виконує роль транзитного СГД, а його діяльність спрямована виключно на маскування слідів злочину службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 ».

На даний час у кримінальному провадженні не встановлено осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, а документи фінансово-господарської діяльності ІНФОРМАЦІЯ_1 по взаємовідносинах із контрагентами відсутні.

Оскільки при вчинені злочину службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » використовувались первинні фінансово-господарські, які є предметом злочину, їх вилучення має вирішальне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та осіб, які причетні до цього, доведення їх винуватості.

Таким чином у слідства з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин, що стосуються даного кримінального провадження, виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частиною 7 ст. 163 КПК України також передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

В поданомудо судуслідчим клопотаннідоведено наявністьдостатніх підставвважати,що документи,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ), до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки необхідні для забезпечення проведення експертного дослідження.

Також поданими до суду матеріалами доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться у вказаних документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

З цих підстав клопотання підлягає задоволенню.

Строк дії даної ухвали необхідно встановити тридцять днів з дня її постановлення.

Виконання ухвали необхідно доручити слідчим (детективам) групи слідчих (групи детективів) у даному кримінальному провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.160,163 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та дозвіл на вилучення оригіналів документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) за період з 01.01.2020 по день виконання ухвали суду, а саме:

- оригінали документів стосовно підготовки, організації та проведення публічних закупівель;

- рішень уповноваженої особи, протоколів засідань комітету, протоколів розкриття тендерних пропозицій, інших документів по організації указаних процедур; документів, наданих (направлених) з метою організації та проведення закупівлі, протоколи затвердження технічного завдання з метою проведення закупівель, технічного завдання, у яких були доведені основні характеристики та вимоги до закупівлі, що стали підставами для складання тендерних вимог стосовно предмету закупівлі, листів стосовно доведеного розміру фінансування за бюджетною програмою; документів, на підставі яких здійснено розрахунок та визначення очікуваної вартості предмету закупівлі, у тому числі здійсненого аналізу меж та цін товарного ринку, визначення кола суб`єктів господарювання, цінових пропозицій (ціни та вартості), залучення експертів на договірних засадах, роздрукованої інформації щодо цін товарів/робіт, протоколів та інших документів, на підставі яких було визначено (проводилося обговорення) та приймалося рішення про визначення (розрахунок) очікуваної вартості предмету закупівлі, документів стосовно проведених ринкових консультацій та/або вивчення ринку (направлених запитів та отриманих відповідей від постачальників та виробників, прайс - листів), інших документів на підставі яких приймалися рішення та порівнювалися ціни;

- рахунки фактури та платіжні доручення стосовно проведення операцій з оплати за поставлені товари, роботи, послуги;

- оригінали (ксерокопії) сертифікатів про походження, паспортів якості, декларації виробника на указані ТМЦ;

- видаткові накладні, товарно-транспортні (вантажні) накладні на придбання та перевезення котлоагрегатів та генераторів, ТМЦ, шляхові листи з перевезення товарів;

- оборотно-сальдові відомості (картки аналітичного обліку), журнали ордери помісячно за субрахунками та у їх розрізі (із зазначенням залишків на початок та кінець періоду, номенклатури, руху за операціями у грошовому та кількісному показниках) у розгорнутому вигляді по рахункам бюджетного обліку стосовно операцій з вказаним СГД;

- акти проведених перевірок контролюючими органами ( ІНФОРМАЦІЯ_20 та її підрозділи, Рахункова палата та її підрозділи) та відділом внутрішнього аудиту;

- угоди (договорів, контрактів), додаткових угод, з додатками та специфікаціями; рахунків-фактур; видаткових накладних; податкових накладних; товарно-транспортних накладних, маршрутних листів; актів приймання передачі ТМЦ; сертифікатів відповідності, якісних свідоцтв, паспортів; довіреностей; документів, що підтверджують оплату поставленого товару (квитанцій до прибуткового касового ордеру, платіжних доручень, банківських виписок тощо);

- листування, переписка, чорнові записи, інформація у електронному вигляді, яка міститься у комп`ютерній техніці, флеш накопичувачах, оптичних дисках, інших електронних носіях інформації, які необхідні у якості зразків для проведення почеркознавчих експертиз, призначених за матеріалами кримінального провадження та мають значення у кримінальному провадженні,

які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Виконання ухвали доручити слідчим (детективам) групи слідчих (групи детективів) у даному кримінальному провадженні, в тому числі старшому детективу Підрозділу детективів Територіального управління Бюро економічної безпеки у Полтавській області: старшому детективу ОСОБА_3 , старшому детективу ОСОБА_5 , старшому детективу ОСОБА_6 , старшому детективу ОСОБА_7 , старшому детективу ОСОБА_8 , старшому детективу ОСОБА_9 , старшому детективу ОСОБА_10 , старшому детективу ОСОБА_11 , старшому детективу ОСОБА_12 , старшому детективу ОСОБА_13 , детективу ОСОБА_14 , детективу ОСОБА_15 , детективу ОСОБА_16 , детективу ОСОБА_17 та групі прокурорів по кримінальному провадженню: начальнику відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_18 , прокурорам Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , ОСОБА_19 та ОСОБА_20 .

Строк дії ухвали тридцять днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Роз`яснити, що у разі невиконання даної ухвали слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117011225
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/415/24

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні