Ухвала
від 15.02.2024 по справі 127/5702/23
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 127/5702/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 лютого 2024 року м. Корець

Корецький районний суд Рівненської області

в складі: головуючого судді Загородько Н.А.

секретар судового засіданні Миколайчук М.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Корець подання старшого державного виконавця Корецького відділу державної виконавчої служби в Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про розшук боржника ОСОБА_1 , -

в с т а н о в и в :

Старший державний виконавець Корецького відділу державної виконавчої служби в Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Богуш Р.Ю. звернувся до суду із поданням про розшук боржника ОСОБА_1 .

Свої вимоги державний виконавець обґрунтовував тим, що у провадженні Корецького відділу державної виконавчої служби перебуває виконавче провадження №72920829 з примусового виконання постанови Вінницького міського суду Вінницької області №127/5702/23, виданого 28 березня 2023 року. Боржником у постанові зазначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 . У зв`язку з конфіскацією транспортного засобу боржник неодноразово викликався, однак не з`являвся у визначений час, про причини неявки не повідомляв, хоча був належним чином сповіщений, про що складено акт державного виконавця. Враховуючи викладене, старший державний виконавець просить задоволити подання та винесення ухвалу про розшук боржника до Корецького відділу державної виконавчої служби в Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

В судове засідання державний виконавець не з`явився, до суду подав заяву про розгляд подання без його участі.

ОСОБА_1 та його представник адвокат Пінчук В.В. в судове засідання не з`явилися. До суду представником адвокатом Пінчук В.В. подано заяву, в якій адвокат просила відмовити у задоволенні подання, так як ОСОБА_2 від виконавчої служби не переховується і від явки до державного виконавця не ухиляється. За належного виклику, адресованого за місцем його реєстрації зобов`язався з`явитись до Корецького відділу ДВС. Крім того, вказала, що для дотримання закону щодо виконання рішення про конфіскацію транспортного засобу виконавець повинен вчинити розшук транспортного засобу, а не розшук боржника.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що подання не підлягає до задоволення з таких підстав.

Судом встановлено, що на виконанні Корецького відділу державної виконавчої служби в Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження №72920829 з примусового виконання постанови Вінницького міського суду Вінницької області №127/5702/23, виданого 28 березня 2023 року.

03 жовтня 2023 року старшим державним виконавцем була винесена постанова про відкриття виконавчого провадження № 72920829 з примусового виконання постанови Вінницького міського суду Вінницької області №127/5702/23, виданого 28 березня 2023 року. Згідно вказаної постанови до ОСОБА_1 застосовано адміністративне стягнення у вигляді конфіскації транспортного засобу.

ОСОБА_1 на виклик не з`явився, про що складено акт державного виконавця Богуша Р.Ю. від 09 жовтня 2023 року.

Згідно акта державного виконавця від 10 жовтня 2023 року здійснено виїзд за місцем проживання ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 . Транспортний засіб марки "Volkswagen Passat" на території господарства не знаходиться, зі слів батька ОСОБА_1 місце проживання останнього невідоме.

Згідно з ч. 1 ст. 438 ЦПК України розшук боржника або дитини, привід боржника оголошуються за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника або дитини чи місцезнаходженням їхнього майна, або за місцем проживання (перебування) стягувача.

Відповідно до ч. 1ст. 36 Закону України "Про виконавче провадження" у разі відсутності відомостей про місце проживання, перебування боржника, виконавець звертається до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника або дитини.

Згідно ч. 2 ст. 36 вказаного Закону розшук боржника, майна боржника організовує виконавець шляхом подання запитів до відповідних органів, установ або проведення перевірки інформації про майно чи доходи боржника, що міститься в базах даних і реєстрах, та перевірки майнового стану боржника за місцем проживання (перебування) або його місцезнаходженням.

Відповідно до вимог ст. 36 Закону України "Про виконавче провадження" та ст. 438 ЦПК України виконавцем надсилається подання в суд загальної юрисдикції про розшук боржника. До нього повинні долучатися копії матеріалів виконавчого провадження, а саме: копії постанови про відкриття виконавчого провадження та повідомлення про отримання поштового відправлення або копія конверту з відміткою про неотримання з вказівкою про причину його повернення, акт державного виконавця про встановлення факту відсутності даних про місце знаходження боржника, дані про належне майно боржнику, яке виявлялося чи було виявлене державним виконавцем.

З аналізу вищезазначених положень вбачається, що підставою для звернення виконавця до суду з поданням про розшук боржника є відсутність відомостей про місце перебування та проживання боржника-фізичної особи. Виконавцем здійснюється перевірка місця проживання боржника, місця реєстрації, якщо вони відрізняються. Перед зверненням до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника - фізичної особи, державний виконавець вживає заходів, спрямованих на встановлення фактичного місця знаходження боржника - фізичної особи або дитини, а саме: отримання відповіді на запит від відповідних територіальних органів МВС України щодо місця реєстрації особи; отримання інформації від учасників виконавчого провадження та інших осіб, у тому числі усно (в такому випадку отримана інформація відображається в акті державного виконавця), про можливі місця перебування боржника; перевірки наявності боржника за можливими місцями його перебування, встановленими під час проведення виконавчих дій; отримання інформації щодо місця роботи боржника; отримання інформації про боржника з інших джерел.

Оскільки, чинне законодавство не передбачає видачі ухвали про розшук боржника лише на підставі звернення державного виконавця, а передбачає розгляд цього подання судом, то підстави звернення державного виконавця до суду із поданням про розшук боржника повинні бути підтверджені відповідними документами. Такі документи повинні обґрунтувати наявність невиконаного виконавчого провадження з вини боржника та безрезультатність виконавчих дій щодо виявлення місцезнаходження боржника.

Тобто, перш, ніж звертатися до суду з поданням про оголошення розшуку боржника, державний виконавець самостійно вживає заходів щодо встановлення місця проживання /перебування боржника.

Матеріали подання містять посилання старшого державного виконавця на акт про виїзд державного виконавця за місцем проживання боржника та про відсутність його за цією адресою. При цьому до матеріалів подання не додано відомостей, що державний виконавець здійснював запит до органів УДМС/ЦНАП про можливе інше місце реєстрації/постійного проживання ОСОБА_1 .

Відповідно до ч.1 ст.28 Закону України «Про виконавче провадження» копії постанов виконавця та інші документи виконавчого провадження доводяться виконавцем до відома сторін та інших учасників виконавчого провадження, надсилаються адресатам простим поштовим відправленням або доставляються кур`єром, крім постанов про відкриття виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу, повідомлення стягувачу про повернення виконавчого документу без прийняття до виконання, постанов, передбачених пунктами 1-4 частини дев`ятої статті 71 цього Закону, які надсилаються рекомендованим поштовим відправленням. Боржник вважається повідомленим про початок примусового виконання рішень, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

Надаючи оцінку долученим до подання доказам, суд констатує, що державним виконавцем не надано доказів на підтвердження того, що боржнику було відомо про його обов`язок з`явитися до державного виконавця 06 жовтня 2023 року, оскільки підтвердження про направлення рекомендованого повідомлення про виклик ОСОБА_1 до суду не надано.

Крім того, суд бере до уваги стан здоров`я ОСОБА_1 , який хворіє, згідно виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого, а також виписки-епікризу із медичної картки стаціонарного хворого № 11430 КП "РОКЛ ім.Ю.Семенюка"РОР.

З вищевказаного слідує, що державним виконавцем не надано докази на підтвердження неявки боржника за викликом державного виконавця, а отже за таких обставин суд не вбачає достатніх підстав для оголошення розшуку ОСОБА_1 і приходить до висновку про відмову у задоволенні подання.

На підставі викладеного, керуючись, ст.28,36 Закону України "Про виконавче провадження", ст.438 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

У задоволенні подання старшого державного виконавця Корецького відділу державної виконавчої служби в Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про розшук боржника ОСОБА_1 - відмовити.

Ухвалу може бути оскаржено протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Рівненського апеляційного суду.

Суддя: Н.А. Загородько

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117011693
СудочинствоЦивільне
Сутьрозшук боржника ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —127/5702/23

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Постанова від 22.11.2023

Адмінправопорушення

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Волошин С. В.

Постанова від 16.11.2023

Адмінправопорушення

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Постанова від 28.03.2023

Адмінправопорушення

Вінницький міський суд Вінницької області

Курбатова І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні