Рішення
від 15.02.2024 по справі 502/1973/23
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 502/1973/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2024 року м. Кілія

Кілійський районний суд Одеської області

у складі: головуючого судді Масленикова О.А.,

за участю секретаря судового засідання Скрипкіної А.Ю.

розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом

ОСОБА_1

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог:

орган опіки і піклування в особі служби у справах дітей

Кілійської міської ради

до

ОСОБА_2

про

позбавлення батьківських прав

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення відповідача батьківських прав відносно їхнього неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В позовній заяві позивач вказала, що 29.10.2011 року між нею та ОСОБА_2 було укладено шлюб. В шлюбі ІНФОРМАЦІЯ_2 народився син - ОСОБА_3 . Рішенням Кілійського районного суду від 09.09.2014 року, справа 502/1204/14, шлюб між сторонами було розірвано. З огляду на це 22.04.2016 року, Кілійським районним судом було задоволено позовну заяву про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на утримання їхньої дитини в розмірі 600 гривень. Однак, аліменти Відповідач не сплачує взагалі, з часу припинення шлюбних відносин на утримання дитини не надіслав ні копійки, а ні в добровільному порядку, а ні в примусовому. Вихованням сина не займається, життям не цікавиться, не приїздить, не телефонує. З часу припинення шлюбних відносин, відповідач сина жодного разу не бачив, а син не бачив батька - відповідача, батьком своїм вважає її нинішнього чоловіка. У відповідача відсутні будь-які батьківські почуття до дитини та свої батьківські обов`язки виконувати він не збирається і в майбутньому. З метою найбільш повного та всебічного забезпечення прав та законних інтересів дитини, позивач просить позбавити відповідача ОСОБА_2 батьківських прав відносно їхнього неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач, надала заяву, в якій просила справу розглянути за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник органу опіки і піклування виконавчого комітету Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив, клопотання про відкладення судового засідання або проведення розгляду справи за його відсутності суду не надав.

Відповідач повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи відповідно до положень ст. ст. 128-130 ЦПК України, повторно в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив, клопотання про відкладення судового засідання або проведення розгляду справи за його відсутності суду не надав.

Враховуючи, що відповідач належним чином повідомлений про строк подання відзиву та не подав відзив, суд ухвалює заочне рішення по справі, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку, передбаченому ст. ст. 223, 247 ЦПК України.

Дослідивши надані докази по справі, судом встановлено наступні юридичні факти та відповідні їм правовідносини:

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 27.04.2012 р. у Виконавчому комітеті Шевченківської сільської ради Кілійського району Одеської області, запис акта про народження № 24 - ОСОБА_2 та ОСОБА_4 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Кілійського районного суду Одеської області № 502/1204/14-ц від 09.09.2014 р. шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 розірвано.

Згідно виконавчого листа виданого Кілійським районним судом Одеської області виданого 11.05.2016 р. по справі № 502/390/16-ц з ОСОБА_2 стягнуто на користь ОСОБА_4 , аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в твердій грошовій сумі в розмірі 600 грн., щомісячно, починаючи з 19.02.2016 року і до досягнення дитиною віку повноліття ІНФОРМАЦІЯ_3 .

З довідки Кілійського відділу ДВС в Ізмаїльському районі Одеської області № 21.10-24445 від 22.09.2023 р. вбачається, що станом на 22.09.2023 р. у ОСОБА_2 існує заборгованість по аліментам, яка не сплачувалась з моменту відкриття виконавчого провадження з 08.07.2016 р.

Згідно висновку затвердженого рішенням виконавчого комітету Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області № 455 від 21.11.2023 р., орган опіки та піклування виконавчого комітету Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стосовно вимог щодо позбавлення батьківських прав відносно неповнолітньої дитини, суд керується наступним:

Згідно ст.150 Сімейного кодексу батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч.1 ст. 164 СК України, батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини та протягом 6 місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування, якщо батьки ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Як зазначено в п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» - ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Обставини справи свідчать про те, що відповідач, який є батьком вищевказаної дитини, фактично самоусунувся від належного утримання та її виховання та не бажає змінити своє ставлення до її виховання, в зв`язку з чим суд приходить до висновку про свідоме нехтування ОСОБА_2 своїми батьківськими обов`язками та, відповідно, про необхідність позбавлення відповідача батьківських прав у відношенні його неповнолітньої дитини.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 207, 259, 263-265, 280-282 ЦПК, ст. ст. 150, 164 СК України, суд-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: орган опіки і піклування в особі служби у справах дітей Кілійської міської ради до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий 31.01.2009 р. Кілійським РВ ГУМВС України в Одеській області, зареєстрованого в АДРЕСА_1 батьківських прав відносно його неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 6 ст. 164 СК України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дітей.

Роз`яснити відповідачу про її право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав після зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Згідно ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Кілійського районного суду О. А. Маслеников

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117016096
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —502/1973/23

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні