Ухвала
від 15.02.2024 по справі 757/5771/22-ц
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 757/5771/22-ц

Номер провадження 2/522/3345/24

УХВАЛА

15 лютого 2024 року суддя Приморського районного суду м. Одеси Шенцева О.П., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гулієв Груп» про визнання припиненими трудових відносин, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Печерського районного суду м. Києва із позовом до ТОВ «Гулієв Груп» про визнання припиненими трудових відносин.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 15.02.2022 року позов залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків.

Крім того, Печерським районним судом м. Києва на виконання ухвали від 12.05.2023 р. вказані матеріали позовної заяви були направлені Приморському районному суду м. Одеси.

Згідно ч. 2 ст. 27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Юридична особа - відповідач знаходиться за адресою: 65001, Одеська обл., м. Одеса, вул. Єврейська, буд. 24, що знаходиться у Приморському районі м. Одеси.

Відповідно до ч. 1ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються.

Згідно з ч. 2ст. 32 ЦПК Українисправа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд приходить до висновку, що позовну заяву потрібно залишити без руху.

Так, відповідно до ч. 3ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст. 175 ЦПК України, а також вимогам ст. 177 цього Кодексу.

Зокрема, відповідно до п. 2 ч. 3ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

З позовної заяви вбачається відсутність офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти сторін.

Згідно з п. 5 ч. 3ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з ч. 5ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачка з 30.07.2015 року прийнята на роботу до ТОВ «Боргова Агенція «Пристав» (код ЄДРПОУ 37079700). З 29.12.2019 року ТОВ «БА «Пристав» перейменовано в ТОВ «Гулієв Груп».

Разом з тим, з матеріалів наданих суду вбачається відсутність доказів, що підтверджують трудові відносини між позивачкою та ТОВ «БА «Пристав» (ТОВ «Гулієв Груп»» (код ЄДРПОУ 37079700), зокрема, наказу про прийняття працівника на роботу та Індивідуальні відомості про застраховану особу наявні в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування (Довідка ОК-5) за період з 30.07.2015 по теперішній час.

До того ж, в позовній заяві має міститись посилання на те, до кого пред`явлений позов; що саме вимагає позивач (предмет позову); обставини, на яких ґрунтується вимога (матеріально-правова підстава позову); докази, що підтверджують ці обставини.

Така ж позиція зазначена в п. 7Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12 червня 2009 року«Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», у позовній заяві повинні не лише міститися позовні вимоги, а й бути викладені обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази, що підтверджують кожну обставину.

Підстава позову - обставини (фактична підстава) і норми права (юридична підстава), які у своїй сукупності дають право особі звернутися до суду з позовними вимогами до відповідача.

Предмет позову - матеріально-правові вимоги позивача до відповідача.

Відповідно дост. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Ознайомившись із змістом та формою позовної заяви, судом встановлено, що вона подана без додержання вимог, викладених в ст.ст.175,177 ЦПК України, а саме в порушення вимогст. 175 ЦПК України, позовна заява не містить:

- в позовній заяві не викладено належним чином вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування;

- не наведено норми права, якими керується позивач, при зверненні до суду з позовом до відповідача;

- в порушення п. 10 ч. 3ст. 175 ЦПК України, в позовній заяві відсутнє підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до цього ж відповідача з тим самим предметом і з тих самих підстав.

З огляду на викладене позивач має чітко визначитися зі змістом та предметом позовних вимог, підставами звернення до суду та відповідно цьому, повно викласти обставини справи та обґрунтувати їх з посиланням на докази, що їх підтверджують.

Відповідно до ч.ч. 1, 2ст. 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

В поданій позовній заяві не викладені обставини, якими позивач обґрунтовує своє право вимоги відповідно до норм матеріального права, а тому не визначено характер позову та не окреслено його предмет, який би характеризував те, на що спрямований позов, тобто, які саме права позивача порушені відповідачем, який характер мають правовідносини, що виникли між сторонами з приводу даного спору, якими правовими нормами вони регулюються та яким чином передбачені шляхи їх поновлення, враховуючи, щост. 16 ЦК Українивизначений перелік способів захисту порушених прав та інтересів осіб, а право на звернення до суду відповідно дост. 4 ЦПК Українимає особа, яка звертається за захистом своїх порушених прав або охоронюваних законом інтересів.

Суд не може вийти за межі позовних вимог та в порушення принципу диспозитивності самостійно обирати правову підставу та предмет позову, а за вказаних обставин для судового розгляду позивачами не визначені ні суть позовних вимог, ні їх правові підстави, що позбавляє можливості з`ясувати предмет спору та межі доказування.

Оскільки суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають саме з правових відносин: цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових, а не з будь-яких суспільних зв`язків.

Також згідно з чинним законодавством зазначення доказів, на підтвердження кожної обставини позову щодо порушення прав позивача є обов`язковими для особи, яка пред`являє позов, оскільки без зазначення доказів, що підтверджують вимоги, суд не може здійснити підготовку справи до розгляду та належним чином провести судове засідання.

Згідно з частиною другою статті 95 ЦПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Частинами четвертою - шостою статті 95 ЦПК України встановлено, що копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу. Якщо оригінал письмового доказу не подано, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

Порядок засвідчення копій документів визначений пунктом 5.26 Національного стандарту ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», відповідно до якого відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

Проте всупереч вказаним нормам, копії документів, які додані до позовної заяви, надані без належного їх засвідчення та не містять відмітки «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії, а тому позивачці необхідно засвідчити належним чином копії документів, які додані до позовної заяви, на відповідність оригіналу, з урахуванням вимог ст. 95 ЦПК України.

Таким чином, всупереч вимогамст. 95 ЦПК Україникопії документів, додані до позовної заяви, не засвідчені належним чином, визначеним законом.

За викладених обставин, для усунення недоліків, позивачці необхідно засвідчити належним чином копії документів, які приєднані до позовної заяви в якості додатків.

Крім того, з вимог ч.4ст. 177 ЦПК Українивбачається, щодо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до пп. 2 п. 1 ч. 2 ст.4 Закону України «Про судовий збір»,за подання позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір, що становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1073,60 гривень на момент подання позовної заяви до суду.

Позивачка посилаєтьсяу позовнійзаяві наст.5ЗУ «Просудовий збір»,як напідставу звільненняїї відсплати судовогозбору,проте відсплати судовогозбору підчас розглядусправи вусіх судовихінстанціях звільняються: позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі. Однак вимога позивачки не пов`язана зі стягненням заробітної плати та поновленням на роботі, отже суд не вбачає підстав для звільнення позивачки від судового збору.

За таких обставин позовна заява не відповідає вимогам статті 175, 177 ЦПК України, і тому позивачу необхідно сплатити суму судового збору у розмірі 1073,60 гривень на розрахунковий рахунок:

Отримувач коштівГУК в Од.обл./Приморський р-н/22030101Код отримувача (код за ЄДРПОУ)37607526Банк отримувачаКазначейство України (ел. адм. подат.)Рахунок отримувачаUA268999980313111206000015758Код класифікації доходів бюджету22030101Призначення платежу101


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Приморський районний суд м. Одеси(назва суду, де розглядається справа)

Відповідно до ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Керуючись ст.ст.175,177,185ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гулієв Груп» про визнання припиненими трудових відносин, - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків, зазначених в цій ухвалі, протягом п`яти днів з дня її отримання.

Роз`яснити, якщо позивачем не будуть усунути недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали про залишення позову без руху надіслати позивачу.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя

15.02.2024

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117016592
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання припиненими трудових відносин

Судовий реєстр по справі —757/5771/22-ц

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні