Ухвала
від 14.02.2024 по справі 460/27579/23
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

14 лютого 2024 року м. Рівне№460/27579/23

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Поліщук О.В., розглянувши у письмовому провадженні заяву представника позивача про зміну предмета позову в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Вараського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Військової частини НОМЕР_1 , Військової частини НОМЕР_2 про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинення певних дій, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Рівненського окружного адміністративного суду з позовом до Вараського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Військової частини НОМЕР_1 , Військової частини НОМЕР_2 , у якому просить суд:

визнати протиправними дії Вараського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо призову ОСОБА_1 на військову службу під час мобілізації;

визнати протиправним та скасувати наказ начальника Вараського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки № 228 від 22.11.2023 в частині призову по мобілізації ОСОБА_1 та направлення для проходження військової служби до військової частини НОМЕР_1 ;

зобов`язати командира військової частини НОМЕР_1 звільнити з віськової служби солдата ОСОБА_1 та виключити його зі списків особового складу військової частини НОМЕР_1 ;

зобов`язати командира військової частини НОМЕР_2 звільнити з військової служби солдата ОСОБА_1 та виключити його зі списків особового складу військової частини НОМЕР_2 .

Ухвалою суду від 07.12.2023 позовну заяву залишено без руху та надано строк для усунення недоліків.

Ухвалою суду від 21.12.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження в адміністративній справі відповідно до статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

06.02.2024 на адресу суду від представника позивача надійшла заява про зміну предмета позову у якій він просить суд змінити предмет позову, зокрема:

визнати протиправними дії Вараського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо призову ОСОБА_1 на військову службу під час мобілізації;

визнати протиправним та скасувати наказ начальника Вараського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки № 229 від 23.11.2023 в частині призову по мобілізації ОСОБА_1 та направлення для проходження військової служби до військової частини НОМЕР_2 ;

зобов`язати командира військової частини НОМЕР_2 звільнити з військової служби солдата ОСОБА_1 та виключити його зі списків особового складу військової частини НОМЕР_2 .

Вирішуючи питання щодо можливості прийняття до розгляду заяви позивача про зміну предмета позову суд виходить з наступного.

Згідно з частиною першою статті 47 КАС України, крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Отже, процесуальним законом встановлено диспозитивне право позивача щодо розпорядження своїми вимогами, в тому числі і щодо зміни предмета позову. Таке право позивач може реалізувати у порядку та в строки, визначені статтею 47 КАС України.

Частиною другою статті 262 КАС України визначено, що розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи наведені положення процесуальних норм та те, що розгляд адміністративної справи № 460/27579/23 вже розпочався по суті 21.01.2024, суд приходить до висновку, що заява позивача про зміну предмета позову подана поза межами строку визначеного у частині 1 статті 47 КАС України, що є підставою для повернення такої заяви без розгляду.

Керуючись статтями 47, 166, 241, 248, 256, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В :

Клопотання представника позивача - адвоката Яреми Світлани Василівни про зміну предмета позову повернути заявнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали складений 14 лютого 2024 року.

Суддя Ольга ПОЛІЩУК

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117019811
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинення певних дій

Судовий реєстр по справі —460/27579/23

Рішення від 05.03.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

Ухвала від 14.02.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

Ухвала від 21.12.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

О.В. Поліщук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні