Ухвала
від 15.02.2024 по справі 620/4579/21
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

15 лютого 2024 року ЧернігівСправа № 620/4579/21

Чернігівський окружний адміністративний суд, під головуванням судді Клопота С.Л., розглянувши у письмовому провадженні заяву ОСОБА_1 , в порядку статті 383 КАС України, про визнання протиправними дій, вчинених відповідачем на виконання рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 05.07.2021 у справі №620/4579/21 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою в порядку статті 383 Кодексу адміністративного судочинства України, в якій просить:

1.Визнати протиправними дії Головного управління державної фіскальної служби України в Чернігівській області на виконання рішення суду по справі № 620/4579/21 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області щодо виготовлення оновленої довідки про розмір грошового забезпечення ОСОБА_1 із зазначенням основних і додаткових видів грошового забезпечення та премії за посадою, яку я займав на момент звільнення , за формою, передбаченою додатком 2 до Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «про пенсійне забезпечення осіб, звільнених зх. військової служби, та деяких інших осіб», затвердженого постановою кабінету міністрів України від 30.08.2017 № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб».

2.Винести окрему ухвалу Головному управлінню Державній фіскальній службі України у Чернігівській області щодо невиконання рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 05.07.2021 № 620/4579/21.

3.Направити дану окрему ухвалу Державної фіскальної служби України для відповідного реагування: вжиття заходів для виконання рішення Чернігівського окружного адміністративною суду від 05.07.2021 № 620/4579/21.

Обґрунтовуючи вказану заяву, позивач у справі зазначає, що відповідачем на виконання рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 05.07.2021 у справі №620/4579/21 видано довідку про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії. Однак, вказана довідка від 11.08.2021 №71 містить не всі види грошового забезпечення.

Судом встановлено, що в провадженні Чернігівського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії.

05.07.2021 Чернігівським окружним адміністративним судом прийнято рішенням, згідно з яким вирішено позов ОСОБА_1 задовольнити повністю. Зокрема, зобов`язано Головне управління Державної фіскальної служби України у Чернігівській області виготовити та направити до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області оновлену довідку про розмір грошового забезпечення ОСОБА_1 із зазначенням основних і додаткових видів грошового забезпечення та премії за посадою, яку я займав на момент звільнення, за формою, передбаченою додатком 2 до Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 45 від 13.02.2008, з урахуванням змін в грошовому забезпеченні, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 704 Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб.

На виконання зазначеного рішення Головним управлінням ДФС в Чернігівській області видано довідку від 11.08.2021 №71 про розмір грошового забезпечення, що враховується для перерахунку пенсії.

Зазначена вище довідка містить розмір посадового окладу, окладу за військовим званням, відсоткову надбавку за вислугу років за нормами, чинними на 05.03.2019 за прирівняною (аналогічною) посадою.

Стаття 124 Конституції України, встановлює, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України. Суб`єктами, на яких поширюється обов`язковість судових рішень являються всі органи державної влади і органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, посадові чи службові особи та громадяни.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 14 Кодексу адміністративного судочинства України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Статтею 370 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 383 Кодексу адміністративного судочинства України особа-позивач, на користь якої ухвалено рішення суду, має право подати до суду першої інстанції заяву про визнання протиправними рішень, дій чи бездіяльності, вчинених суб`єктом владних повноважень - відповідачем на виконання такого рішення суду, або порушення прав позивача, підтверджених таким рішенням суду.

Суд зазначає, що під час ухвалення рішення у даній справі конкретні складові додаткових видів грошового забезпечення за відповідною посадою не були предметом дослідження та, як наслідок, резолютивна частина рішення Чернігівського окружного адміністративного суду не містить зобов`язання відповідача включити до оновленої довідки для перерахунку пенсії конкретно визначені складові додаткових видів грошового забезпечення, премії, тощо та їх розміру за відповідною посадою.

Слід зазначити, що вирішуючи питання щодо визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними, вчиненими на виконання рішення суду, суд не вправі вносити будь-які зміни в існуюче рішення, а тому процесуальна процедура вирішення питання протиправності дій/бездіяльності відповідача у справі суб`єкта владних повноважень вчинених на виконання рішення суду, виключає можливість будь-яким чином змінювати зміст цього судового рішення.

Частиною 6 ст. 383 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що за відсутності обставин протиправності відповідних рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень - відповідача та порушення ним прав, свобод, інтересів особи-позивача, суд залишає заяву без задоволення.

Таким чином, суд дійшов висновку про відсутність обставин протиправності відповідних рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень Головного управління Державної фіскальної служби в Чернігівській області та порушення ним прав, свобод, інтересів особи-позивача.

Щодо винесення окремої ухвали суд зазначає, що згідно статті 249 КАС України суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб`єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

Винесення окремої ухвали відноситься виключно до дискреційних повноважень суду і не містить в собі імперативного обов`язку. Крім того, необхідною умовою для застосування даних положень статті 249 є встановлення під час розгляду справи порушення закону.

З огляду на вказане, суд не вбачає підстав для винесення окремої ухвали.

Враховуючи все вищевикладене, суд приходить до висновку про залишення заяви позивача без задоволення.

Керуючись статтями 241, 242, 243, 248, 249, 382, 383 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання та може бути оскаржена в порядку, встановленому ст.ст. 294-297 КАС України.

Суддя Сергій КЛОПОТ

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117020651
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —620/4579/21

Постанова від 04.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Постанова від 04.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 15.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сергій КЛОПОТ

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

Ухвала від 31.08.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Ухвала від 02.06.2022

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Рішення від 05.07.2021

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Лобан Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні