Рішення
від 16.02.2024 по справі 473/7128/23
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/7128/23

РІШЕННЯ

іменем України

"16" лютого 2024 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючої - судді Ротар М.М.

при секретарі Ніколаєнко Г.О.

за участю заявниці ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вознесенську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Територіальна громада міста Вознесенськ в особі Вознесенської міської ради Миколаївської області про встановлення факту родинних відносин,

встановив

в грудні 2023 року заявник ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є її матір`ю.

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначила, що після смерті її матері відкрилася спадщина, до складу якої входить 3/10 частки житлового будинку АДРЕСА_1 .

Але при зверненні до нотаріальної контори з метою оформлення своїх спадкових прав, заявнику було відмовлено, оскільки не підтверджується факт родинних відносин, оскільки є розбіжності в написанні прізвища матері в свідоцтві про народження заявниці та в свідоцтві про смерті матері. З приводу цього заявнику було рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту родинних відносин.

Посилаючись на те, що в адміністративному порядку виправити помилки неможливо, заявник просив заяву задовольнити.

Ухвалою суду від 27 грудня 2023 року провадження по справі було відкрито та справа призначена до розгляду в порядку окремого провадження.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримала у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Територіальна громада міста Вознесенськ в особі Вознесенської міської ради Миколаївської області в судове засідання не з`явився, від нього на адресу суду надійшла заява в якій він просить розглядати справу у його відсутності, не заперечує проти задоволення заяви.

Суд, вислухавши пояснення заявниці, допитавши свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , дослідивши матеріали, які є у справі, вважає, що заява підлягає задоволенню.

В судовому засіданні було встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявниці ОСОБА_2 . (копія свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , виданого 28 січня 2014 року). Після її смерті відкрилась спадщина до складу якої входить майно - 3/10 частки житлового будинку АДРЕСА_1 .

Заявниця, як спадкоємиця за заповітом, який був посвідчений приватним нотаріусом Вознесенського міського та районного нотаріального округу Миколаївської області 02 жовтня 1997 року р.№1041, звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини в передбачений законом строк та на підставі її заяви було відкрито спадкову справу за № 170/2014 від 15.07.2014 року. (відповідь завідувача Арбузинської державної нотаріальної контори від 04.01.2024 року №4/01-09).

Проте при правовій експертизі наданих документів нотаріусом було роз`яснено про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину. Підставою відмови нотаріуса у вчиненні нотаріальних дій стала відсутність належних доказів, які підтверджують родинний зв`язок між заявницею та спадкодавицею, а саме, написання дошлюбного прізвища заявниці « ОСОБА_5 », не збігається з прізвищем спадкодавці - « ОСОБА_6 ».

В позасудовому порядку внести зміни до відповідних актових записів виявилось неможливим, про що свідчить відповідь-роз`яснення Вознесенського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вознесенському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 14.11.2023 року №561/23.7-85.

Так, відповідно до ч.1 ст.3, ст.293 ЦПК України, п.п.4,7 Постанови Пленуму Верховного Суду України за №5 від 31 березня 1995 р. „Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав за відсутності іншого порядку встановлення цих фактів.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема п.1 ч.1 вказаної статті передбачає встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Так, згідно долучених до заяви документів, вбачається, що померла ОСОБА_2 , при укладенні шлюбу 13 лютого 1959 року з ОСОБА_7 , змінила прізвище на ОСОБА_6 .

Після укладення шлюбу в них народилася донька та в свідоцтві про її народження серії НОМЕР_2 її прізвище зазначено ОСОБА_8 . Прізвища батьків вказані ОСОБА_7 та ОСОБА_2 .

Однак, той факт, що померла ОСОБА_2 була рідною матір`ю, заявниці підтверджується копією заповіту, який був зроблений ОСОБА_2 02 жовтня 1997 року та посвідчений приватним нотаріусом Вознесенського міського та районного нотаріального округу Миколаївської області за р.№1041, відповідно до якого вона заповідала все своє майно своїй дочці ОСОБА_1 (до укладення шлюбу ОСОБА_5 свідоцтво про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , видане 09 червня 1995 року) та показами свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Розумних сумнівів щодо достовірності даної обставини у суду немає. В судовому засіданні знайшла своє підтвердження та обставина, що заявник позбавлена можливості одержати або відновити документи, що посвідчують факт родинних відносин.

Встановлення факту родинних відносин має для заявника юридичне значення, оскільки дає їй можливість реалізувати спадкові права.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 89, 263-265, 273 ЦПК України, суд

ухвалив

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин задовольнити повністю.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя М.М. Ротар

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117026377
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —473/7128/23

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні