Рішення
від 08.02.2024 по справі 592/15266/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/15266/23

Провадження №2/592/250/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2024 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі головуючого судді Костенка В.Г., з участю секретаря судового засідання Сидоренко Ю.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сумської міської ради про визнання права власності у порядку спадкування, треті особи Сумська міська державна нотаріальна контора, Автогаражний кооператив «Компрессор»,

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить визнати за нею право власності на гараж № НОМЕР_1 , який знаходиться в автогаражному кооперативі «Компресор» за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина, зокрема на гараж № НОМЕР_1 , який знаходиться в автогаражному кооперативі «Компресор» за адресою: м.Суми, пр-т Перемоги (Курський), 18 б. Позивач прийняла спадщину після померлого та у встановлений строк звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини. Оскільки у позивачки немає правовстановлюючих документів на гараж № НОМЕР_1 в автогаражному кооперативі «Компресор», які б підтверджували право власності її чоловіка на це нерухоме майно, то державний нотаріус не міг видати свідоцтво про право на спадщину за законом на вказане вище майно. При зверненні до управлінні «ЦНАП в м.Суми» Сумської міської ради з метою реєстрації за позивачкою спірного гаража їй було відмовлено. Тому позивач вимушена звернутися до суду за захистом своїх прав.

Позивач в судове засідання не з`явились, подала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала.

Представник відповідача СМР, надіслав відзив, в якому розгляд справи просив провести без участі представника СМР та прийняти законне та обгрунтоване рішення.

Від в.о. завідувача Сумської міської державної нотаріальної конторинадійшла заява про розгляд справи без участі їх представника, на виконання ухвали суду надано копію спадкової справи після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Дослідивши справу, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач з 28.12.1966 перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 .

Під час спільного проживання чоловік позивачки був прийнятий в члени автогаражного товариства «Компресор», повністю сплатив пайові внески, був власником земельної ділянки № НОМЕР_1 (кадастровий номер 5910136600:03:002:0242) загальною площею 0,0023 га, яка була надана для будівництва індивідуальних гаражів за адресою: м.Суми, автогаражний кооператив «Компресор». Спочатку на вказаній земельній ділянці ним був побудований металевий гараж, а потім в 1991 році на місці старого гаража він за грошові кошти подружжя побудував бетонний гараж з підвалом під номером НОМЕР_1 , площею - 23,5 кв. м, площа підвалу, який розташований під гаражем і складається з двох частин становить відповідно 6,7 кв. м та 4,4 кв. м, а всього площа гаража з підвалом - 34,6 кв. м.

Спірний гараж знаходиться на земельній ділянці № НОМЕР_1 загальною площею 0,0023 га, яка була надана для будівництва індивідуальних гаражів за адресою: АДРЕСА_1 .

За життя ОСОБА_2 приватизував вказану земельну ділянку під гаражем, яка була передана в його приватну власність.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер.

Право власності на гараж останнім не було оформлено у встановленому законом порядку і він не встиг отримати свідоцтво про право власності на вказане майно.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на все його майно і позивачка, як спадкоємиця першої черги за законом, прийняла спадщину у встановлений законом строк і отримала відповідні свідоцтва про право на спадщину за законом. Так, зокрема позивачка успадкувала земельну ділянку № НОМЕР_1 , кадастровий номер 5910136600:03:002:0242,загальною площею 0,0023 га, надану для будівництва індивідуальних гаражів за адресою: м.Суми, автогаражний кооператив «Компресор».

На вказаній земельній ділянці знаходиться капітальна забудова, відповідно до довідки від 21.09.2023 автогаражного кооперативу «Компресор».

Інших спадкоємців померлого, які б прийняли спадщину, немає.

Після смерті чоловіка, позивачка замість нього, була прийнята в члени автогаражного кооперативу «Компресор». Заборгованості по внескам у позивачки немає.

Вказані факти підтверджуються свідоцтвом про шлюб, державним актом на право приватної власності на землю, свідоцтвом про смерть, свідоцтвом про право на спадщину за законом, витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі, витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, довідкою автогаражного кооперативу «Компресор», технічним паспортом на гараж № НОМЕР_1 в автогаражному кооперативі «Компресор», виготовленим на замовлення позивачки, спадковою справою №1053/2018 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , копії яких містяться в матеріалах справи.

Згідно зі ст. 15 Закону України «Про власність», який діяв на час побудови гаража, член гаражного кооперативу, який повністю вніс свій пайовий внесок за гараж, наданий йому у користування, набуває право власності на це майно.

Як слідує з п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.06.1991 №5 «Про практику розгляду судами цивільних справ, пов`язаних з діяльністю гаражно-будівельних кооперативів», у справах про право на пай і на гараж судам належить виходити з того, що член ГБК, який повністю вніс свій пай за гараж, наданий йому у користування, набуває право власності на це майно і вправі розпоряджатись ним на свій розсуд - продавати, заповідати, здавати в оренду, обміняти, вчиняти відносно нього інші угоди, що не заборонені законом ( ст.15 Закону України «Про власність»),

Пунктом 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що у разі смерті члена житлово-будівельного, дачно- будівельного, гаражно-будівельного кооперативу, члена садівницького товариства, яким до дня смерті не були внесені повністю пайові внески, до складу спадщини входять частина внесеного ним паю та інші суми, які підлягають поверненню, а не квартира, дача, гараж, садовий будинок. Частка пайового внеску, що належала померлому, входить до складу спадщини на загальних підставах. Якщо спадкодавець повністю вніс пайовий внесок, то до складу спадщини включається відповідно квартира, дача, гараж, садовий будинок, інші будівлі та споруди.

Отже, діючий на той час Закон України «Про власність» не зобов`язував власників нерухомого майна проводити його державну реєстрацію, тому необхідною умовою набуття права власності на гараж станом на час виникнення спірних правовідносин була повна сплата пайових внесків членом гаражного кооперативу.

Вказана правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 19.09.2018 №534/1206/16.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Аналізуючи наведені положення закону та встановлені факти слід вважати, що ОСОБА_2 за життя набув права власності на спірний гараж.

За змістом ст.ст. 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавець), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

На підставі зазначених положень закону спірний гараж входить до складу спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч. 1 ст. 1278 ЦК Укрїни частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.

Позивач своєчасно звернулася з заявою про прийняття спадщини після смерті - ОСОБА_2 , однак не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину через відсутність правовстановлюючих документів на вказаний вище гараж.

Встановлені вище факти та наведені положення закону вказують на те, що позивач має право на набуття прав власності на зазначений гараж у порядку спадкування піся померлого чоловіка.

За наведених обставин суд вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню, що необхідно позивачу для реалізації прав на спадкування.

Керуючись ст.ст. 3, 10, 11, 76-81, 89, 141, 229, 258-259, 263-265, 273 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити повністю позов ОСОБА_1 (місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_2 ) до Сумської міської ради (місцезнаходження: м. Суми, майдан Незалежності, 2, код ЄДРПОУ 23823253) про визнання права власності у порядку спадкування, треті особи Сумська міська державна нотаріальна контора (місцезнаходження: м. Суми, просп. Тараса Шевченка, 3, код ЄДРПОУ 41854303), Автогаражний кооператив «Компрессор» (місцезнаходження: м. Суми, просп. Перемоги, 18 б код ЄДРПОУ 40844493).

Визнати за ОСОБА_1 (місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_2 ) право власності на гараж № НОМЕР_1 , який знаходиться в автогаражному кооперативі «Компресор» за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 16.02.2024.

Суддя В.Г. Костенко

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117027399
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —592/15266/23

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні