Ухвала
від 16.02.2024 по справі 739/462/24
НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 739/462/24

Провадження № 1-кс/739/160/24

УХВАЛА

про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю

16 лютого 2024 року м. Новгород-Сіверський

Слідчий суддя Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області ОСОБА_1 ,

за участі:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши в судовому засіданні погоджене з прокурором клопотання про надання тимчасового доступу до речей та документів, внесене старшою слідчою слідчого відділення Новгород-Сіверського РВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 у рамках кримінального провадження №12023270320000084 від 08 лютого 2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старша слідча слідчого відділення Новгород-Сіверського РВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №12023270320000084, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статі 190 КК України (далі - КК України) звернулася до слідчого судді із клопотанням, яке погоджене з прокурором, про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, зокрема на тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та містять інформацію щодо руху коштів по розрахунковому рахунку НОМЕР_1 за період часу з 00 год. 00 хв. 01 січня 2024 року по 10 січня 2024 року.

Клопотання мотивованетим,що 08 лютого 2024 року на лінію «102» надійшло повідомлення з Дкп № НОМЕР_2 від ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканця АДРЕСА_1 про те, що 03 січня 2024 року приблизно о 13 год. 00 хв. йому зателефонувала невстановлена особа з номера телефону НОМЕР_3 та представилася працівником служби безпеки « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка повідомила, що його банківська карта з розрахунковим рахунком НОМЕР_1 заблокована. Після чого повідомила ОСОБА_4 , що зараз зателефонують з « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та йому необхідну натиснути підтвердження «1», що останній і зробив. В подальшому з банківськох картки з розрахунковим рахунком НОМЕР_1 було списано грошові кошти п`ятьма платежами на загальну суму 6 400 грн.

Для встановлення особи, яка вчинила шахрайські дії відносно потерпілого ОСОБА_4 , а також руху коштів по картці необхідно отримати тимчасовий доступ до інформації по розрахунковому рахунку НОМЕР_1 .

Таким чином, в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_2 ) код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 , знаходиться інформація, яка містить охоронювану законом (банківську) таємницю, щодо клієнта банку із розрахунковим рахунком.

Враховуючи вищевикладене, існують достатні підстави вважати, що в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО банку: НОМЕР_5 , ЄДРПОУ ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ): НОМЕР_4 , ліцензія НБУ: № 22 від 19.03.1992, юридична адреса: АДРЕСА_3 , знаходиться інформація, яка містить охоронювану законом (банківську) таємницю, щодо операцій по розрахунковому рахунку АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_1 .

Старша слідча зазначає, що отримавши вказану інформацію її можна буде використовувати як доказ по кримінальному провадженні, а також встановити особу, яка скоїла вказане кримінальне правопорушення.

У судове засідання старша слідча не з`явилася, при цьому подала заяву про розгляд клопотання без її участі, в якій зазначила, що клопотання підтримує та просить задовольнити його.

Зважаючи на доведеність наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, про тимчасовий доступ до яких вирішується питання, на підставі частини другої статті 163 Кримінально процесуального кодексу України (далі КПК України) слідчим суддею прийнято рішення про розгляд клопотання без виклику осіб, у володіння яких знаходяться відповідні документи.

Також, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому розгляді на підставі частини четвертої статті 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Вивчивши матеріали, додані до клопотання слідчий суддя приходить до наступних висновків.

08 лютого 2024 року Новгород-Сіверського РВП ГУНП в Чернігівській області було розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 190 КК України, за фактом шахрайських дій, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023270320000084.

Згідно обставин справи ОСОБА_4 , 03 січня 2024 року приблизно о 13 год. 00 хв. йому зателефонувала невстановлена особа з номера телефону НОМЕР_3 та представилася працівником служби безпеки « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка повідомила, що його банківська карта з розрахунковим рахунком НОМЕР_1 заблокована. Після чого повідомила ОСОБА_4 , що зараз зателефонують з « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та йому необхідну натиснути підтвердження «1», що останній і зробив. В подальшому з банківської картки з розрахунковим рахунком НОМЕР_1 було списано грошові кошти п`ятьма платежами на загальну суму 6 400 грн.

Для встановлення особи, яка вчинила шахрайські дії відносно потерпілого ОСОБА_4 , а також руху коштів по картці необхідно отримати тимчасовий доступ до інформації по розрахунковому рахунку НОМЕР_1 .

Таким чином, в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_2 ) код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 , знаходиться інформація, яка містить охоронювану законом (банківську) таємницю, щодо клієнта банку із розрахунковим рахунком НОМЕР_1 .

Відповідно до частини п`ятої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати відповідно у фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною шостою статті 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, які передбачаються довести за допомогою цих речей та документів.

Згідно частини сьомої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей та документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей та документів.

Відповідно до статті 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

У судовомузасіданні матеріалами,доданими доклопотання,підтверджено,що уАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » міститься інформація по розрахунковому рахунку НОМЕР_1 , яка має істотне значення для досудового розслідування, адже вона сама по собі або в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і може бути використана як доказ під час проведення окремих слідчих (розшукових) дій, а також може містити обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, у зв`язку з чим необхідно отримати тимчасовий доступ до неї та можливість її скопіювати.

Таким чином, старшій слідчій CВ Новгород-Сіверського РВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №12023270320000084 необхідно надати тимчасовий доступ до документів, зазначених у її клопотанні, з можливістю їх вилучення, у зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 3, 40, 159-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшої слідчої СВ Новгород-Сіверського РВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати у рамках кримінального провадження №12023270320000084 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, що знаходяться у АТ КБ ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО банку: НОМЕР_5 , ЄДРПОУ ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ): НОМЕР_4 , ліцензія НБУ: № 22 від 19.03.1992, юридична адреса: АДРЕСА_3 , та можливість вилучення слідчим слідчого відділення Новгород Сіверського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , а також оперуповноваженими сектору кримінальної поліції Новгород-Сіверського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 :

-інформації щодо руху коштів по розрахунковому рахунку НОМЕР_6 КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(або закриття рахунку) із зазначенням повної розшифровки контрагентів, сум платежів, дат і призначень платежів, повних номерів рахунків, номерів банківських карток, на які відбувалося перерахування грошових коштівв період часу з 00 год. 00 хв. 01 січня 2024 року по 10 січня 2024 року.

-інформації щодо IP-адрес використаних для авторизації та інших дійв Інтернет-банкінгу, платіжної системи (онлайн банкінгу), інформацією про МАС-адреси комп`ютерів чи мобільних пристроїв, з яких відбувалося з`єднання з системою, дати та часу за Київським часом в форматі: день, місяць, рік, години, хвилини, секунди таких з`єднань; параметри електронних пристроїв користувача: «secureelementid», унікальних електронних відбитків електронних пристроїв, що виконує роль ідентифікатора цих електронних пристроїв, до яких був під`єднаний розрахунковий рахунок НОМЕР_6 КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у період часу з 00 год. 00 хв. 01 січня 2024 року по 10 січня 2024 року.

-інформації щодо зміни фінансових номерів мобільних телефонів власника розрахункового рахунку НОМЕР_6 КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зокрема дату час та спосіб, яким проведено операцію по заміні фінансових номерів;

-будь-якої іншої наявної інформації щодо здійснення фінансових та технічних операцій за вказаним рахунком.

Визначити строк дії даної ухвали тривалістю в один місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити керівництву АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що у разіу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути поданні під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудНовгород-Сіверський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117029317
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —739/462/24

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Чепурко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні