Ухвала
від 13.02.2024 по справі 638/3607/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/3607/23

Провадження № 2/638/1061/24

УХВАЛА

Іменем України

13 лютого 2024 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Смирнова В.А.

за участю секретаря Каркан А.В.,

розглянувши клопотання представника відповідача, ОСОБА_1 , адвоката Мирошниченко Максима Петровича, про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, -

в с т а н о в и в:

01 травня 2023 року Ухвалою Дзержинського районного суду м.Харкова прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання спадкового договору недійсним, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Державний нотаріус Кривенець Алла Анатоліївна Сьомої Харківської міської державної нотаріальної контори, ОСОБА_3 .

10 січня 2024 року через електронний суд від представника відповідача, ОСОБА_1 , адвоката Мирошниченко Максима Петровича до суду надійшло клопотання про проведення судового засідання у даній справі, призначеного на 14 лютого 2024 року о 14 год. 00 хв. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою платформи «ЕаsyCon».

Відповідно до статті 7 Закону України«Про судоустрійі статуссуддів» від02червня2016року№1402-VIII кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним законом.

Доступність правосуддя для кожної особи забезпечується відповідно доКонституції Українита в порядку, встановленому законами України.

Положеннямистатті 212 ЦПК Українипередбачено, що суд за клопотанням сторони може постановити ухвалу про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Частиною третьоюстатті 212 ЦПК України встановлена можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

24 лютого 2022 року Указом Президента України № 64/2022введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який був неодноразово продовжений та діє по сьогоднішній день.

Статтею 64 Конституції Українипередбачена можливість введення в Україні воєнного або надзвичайного стану. При цьому можуть встановлюватися певні обмеження прав і свобод людини із зазначенням строку дії цих обмежень.

Згідно зістаттею 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

Відповідно достатті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»у період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також судів, органів прокуратури України, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність.

Згідно з положеннямистатті 122 цього законув умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначеніКонституцією Українита законами України. Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбаченіКонституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Положеннямистатті 3Конституції Українивизначено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Оскільки право на участь сторони у судовому засіданні в режимі відеоконференції передбаченоЦПК Українита виходячи з об`єктивних обставин непереборної сили, що зумовлено введенням воєнного стану в Україні, а відтак, існуючу загрозу життю та небезпеку для здоров`я, що за таких обставин унеможливлює безпосередню участь учасників справи у судовому засіданні, з метою забезпечення безпеки та уникнення загрози життю учасників судового процесу, суд вважає можливим провести судове засідання в режимі відеоконференції.

Враховуючи наявність технічної можливості, для забезпечення оперативності цивільного судочинства, дотримання розумних строків розгляду справи, клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції підлягає задоволенню..

На підставі викладеного, керуючись статтями 212, 258 - 260 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Клопотання клопотання представника відповідача, ОСОБА_1 , адвоката Мирошниченко Максима Петровича, про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання спадкового договору недійсним, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Державний нотаріус Кривенець Алла Анатоліївна Сьомої Харківської міської державної нотаріальної контори, ОСОБА_3 - задовольнити.

Підготовче засідання по цивільній справі позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання спадкового договору недійсним, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Державний нотаріус Кривенець Алла Анатоліївна Сьомої Харківської міської державної нотаріальної контори, ОСОБА_3 , призначене на 14 лютого 2024 року о 14 год. 00 хв., провести в режимі відеоконференції за допомогою системи відеоконференцзв`язку «ЕаsyCon» (https://easycon.com.ua/). за участю представника відповідача ОСОБА_1 , адвоката Мирошниченко Максима Петровича.

Проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити за допомогою системи відеоконференцзв`язку «ЕаsyCon» (https://easycon.com.ua/). Інструкція участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення «ЕаsyCon» знаходиться за веб - посиланням: https://easycon.com.ua/vkz_help_uk-ua.pdf.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду представнику відповідача необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

Роз`яснити представнику відповідача, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Попередити учасників справи, що відповідно до частини четвертоїстатті 212 ЦПК України, пункту 5 розділу І Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який надав відповідну заяву.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя В.А. Смирнов

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117034092
СудочинствоЦивільне
Сутьучасть у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду

Судовий реєстр по справі —638/3607/23

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні