Рішення
від 16.02.2024 по справі 344/6799/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/6799/23

Провадження № 2/344/406/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2024 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Антоняка Т.М.,

секретаря Мрічко Н.І.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача Тугая І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Івано-Франківського міського суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства «МЕТАЛСПЕЦМОНТАЖ», фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 про зобов`язання здійснити запланований термін будівництва та введення в експлуатацію багатоповерхового будинку; зобов`язання здійснити роботи згідно умов договору, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до Приватного підприємства «МЕТАЛСПЕЦМОНТАЖ», фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 про зобов`язання здійснити запланований термін будівництва та введення в експлуатацію багатоповерхового будинку; зобов`язання здійснити роботи згідно умов договору, покликаючись на те, що 28 березня 2019 року між ОСОБА_1 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» (код ЄДРПОУ 35277725) укладено договір купівлі-продажу майнових прав, що стосується об`єкту капітального будівництва - багатоквартирного будинку з приміщеннями громадського призначення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно умов договору купівлі-продажу майнових прав № Н19-1/1 від 28.03.2019 року передбачено, що об`єктом, майнові права на який передаються за даним Договором, є двокімнатна квартира АДРЕСА_2 , проектною площею 70,58 кв.м. на 1 поверсі, що розташована в об`єкті капітального будівництва з наступними характеристиками: чорнова штукатурка стін; індивідуальне опалення: котел, підігрів підлоги, рушникосушка; електрична розводка по квартирі; стяжка підлоги; встановлені вхідні металеві двері; встановлені металопластикові вікна; монтаж стояків системи водопостачання та каналізації; підведення системи внутрішнього газопостачання, електроенергії, води до квартирних лічильників; монтаж лічильників обліку газу, електроенергії та води; благоустрій прилеглої території. Цей перелік є вичерпним та не підлягає розширеному тлумаченню. Окрім того, в об`єкті капітального будівництва повинні бути проведені опоряджувальні роботи сходових кліток, встановлений ліфт. До даного часу жодний благоустрій прилеглої території та опоряджувальні роботи не здійснено. Згідно п. 1.5. запланований термін будівництва та введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва - IV квартал 2019 року. Вартість майнових прав на об`єкт, що передаються Продавцем Покупцеві за даним Договором складає відповідно 24237,50 доларів США, що в еквіваленті гривні складає 656394,00 гривень.

Позивачка зазначає, що 28 березня 2019 року було укладено Договір № 1/1 ЯВВ виконання додаткових робіт між СПД ОСОБА_3 (Виконавець) та ОСОБА_1 (Замовник), згідно п. 1.1. якого Замовник доручає, а Виконавець проводить виконання наступних робіт: встановлення вхідних металевих дверей; встановлення вікон по периметру квартири; облаштування сходової площадки облицювальною плиткою; облаштування благоустрою території; чистова стяжка. Вартість виконаних додаткових робіт погоджується та встановлюється Сторонами протоколом погодження договірної ціни. Інформація при приміщення, в якому проводяться додаткові роботи; 1 поверх, двокімнатна квартира, загальною площею 70,58 кв.м. Адреса: багатоквартирний будинок з приміщеннями громадського призначення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Планований термін закінчення додаткових робіт у приміщенні- ІV квартал 2019 року. Згідно Протоколу погодження договірної ціни від 28 березня 2019 року п. 1.2. передбачено, що вартість угоди, виходячи з проектної площі, складає суму в національній валюті України, і становить 522960,43 гривень, що еквівалентно 19310,69 доларів США (по курсу НБУ в день укладання Договору).

Вказується на те, що 28 березня 2019 року між ОСОБА_1 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» (код ЄДРПОУ 35277725) також укладено договір купівлі-продажу майнових прав, що стосується об`єкту капітального будівництва - багатоквартирний будинок з приміщеннями громадського призначення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , згідно умов якого передбачено, що об`єктом, майнові права на який передаються за даним Договором, є приміщення № 2, проектною площею 24,96 кв.м. в цокольному поверсі, що розташоване в об`єкті капітального будівництва з наступними характеристиками: чорнова штукатурка стін; стяжка підлоги; встановлені ворота; підведення системи внутрішньої електроенергії; благоустрій прилеглої території. Цей перелік є вичерпним та не підлягає розширеному тлумаченню. Окрім того, в об`єкті капітального будівництва повинні бути проведені опоряджувальні роботи сходових кліток. До даного часу жодний благоустрій прилеглої території та опоряджувальні роботи не здійснено. Запланований термін будівництва та введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва - IV квартал 2019 року. Вартість майнових прав на об`єкт, що передаються Продавцем Покупцеві за даним Договором, складає відповідно 6912,42 доларів США, що в еквіваленті гривні складає 187200,00 гривень.

Крім того, 28 березня 2019 року було укладено Договір № НЦ-2 ЯВВ виконання додаткових робіт між СПД ОСОБА_3 (Виконавець) та ОСОБА_1 (Замовник). Згідно п. 1.1. Предмет Договору Замовник доручає, а Виконавець проводить виконання наступних робіт: встановлення вхідних металевих дверей; встановлення вікон по периметру квартири; облаштування сходової площадки облицювальною плиткою; чистова стяжка. Вартість виконаних додаткових робіт погоджується та встановлюється Сторонами протоколом погодження договірної ціни. Інформація про приміщення, в якому проводяться додаткові роботи: загальна площа 24,96 кв.м. Адреса: багатоквартирний будинок з приміщеннями громадського призначення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Планований термін закінчення додаткових робіт у приміщенні - IV квартал 2019 року. Вартість угоди, виходячи з проектної площі складає суму в національній валюті України, і становить 285973,21 гривень, що еквівалентно 10559,58 доларів СІЛА (по курсу НБУ в день укладання Договору). Оплата проведена у повному обсязі згідно квитанцій.

Зазначається, що 31.10.2019 року на адресу ОСОБА_1 приватним підприємством «Металспецмонтаж» та СПД ОСОБА_3 направлено письмове повідомлення № Н-1 (вих. №29), у яких зазначено, що фактична загальна площа квартири становить 73,3 кв.м., згідно обмірів ОБТІ. Загальна сума доплати складає 25296,00 гривень та доплати на виконання додаткових робіт складає 20153,76 гривень. Окрім того, у будинку була змінена нумерація квартир, тому належній позивачці квартирі присвоєно номер 1.

Також, 31.10.2019 року на адресу ОСОБА_1 приватним підприємством «Металспецмонтаж» направлено письмове повідомлення № НЦ-3 (вих.№ 56) про те, що фактична загальна площа гаражу становить 25,0 кв.м., згідно обмірів ОБТІ. Окрім того, у будинку була змінена нумерація гаражів, тому належному позивачці гаражу присвоєно номер 3.

Позивач зазначає, що дії відповідачів вказують на недобросовісну поведінку, а також вказують на недостовірні дані щодо завершення будівництва та направлення повідомлення органам державного архітектурно-будівельного контролю щодо введення в експлуатацію будинку. Однак Акт готовності об`єкта до експлуатації до даного часу не направлено. Станом на даний час ПП «МЕТАЛСПЕЦМОНТАЖ» повністю припинило здійснення будівельних робіт, так як грошові кошти припинили використовувати за цільовим призначенням та розпочали нову незаконну будівлю так звану господарську будівлю з допоміжними приміщеннями. Згідно відомостей про суб`єктів права власності на земельну ділянку наявна земельна ділянка площею 0,0187 га з кадастровим номером 2610100000:04:002:0300, цільове призначення: 02.01. для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), місце розташування: АДРЕСА_3 . Фактично, дана земельна ділянка була придбана для обслуговування та прибудинкової території будівлі по АДРЕСА_4 . Крім того, не завершивши будівництво по АДРЕСА_1 ( ОСОБА_4 ) багатоповерхового будинку, ПП «МЕТАЛСПЕЦМОНТАЖ» розпочало будівництво 3-поверхового будинку в дворі, який по документах зазначено як господарську будівлю з допоміжними приміщеннями на АДРЕСА_3 . Дане будівництво так званої господарської споруди будується з порушенням протипожежних норм, будівельних норм, та безпідставно забудовується прибудинкова територія багатоповерхового будинку по АДРЕСА_4 . Фактично, відстані від сходів багатоповерхового будинку по АДРЕСА_1 ( ОСОБА_4 ) становлять 5 метрів та так звана господарська будівля з допоміжними приміщеннями на АДРЕСА_4 будується впритул до гаражів. До інших споруд відстань складає менше 4 метрів. Тобто, повністю порушено всі наявні будівельні норми. У випадку завершення будівництва господарської будівлі з допоміжними приміщеннями буде не можливо здати в експлуатацію будинок, в якому придбано квартиру позивачем.

Відповідно до заяви про уточнення позовних вимог позивач просить:

зобов`язати Приватне підприємство «МЕТАЛСПЕЦМОНТАЖ» здійснити запланований термін будівництва та введення в експлуатацію багатоповерхового будинку по АДРЕСА_1 2023 року;

зобов`язати Приватне підприємство «МЕТАЛСПЕЦМОНТАЖ» здійснити згідно умов договору роботи в двокімнатній квартирі АДРЕСА_5 в II кварталі 2023 року згідно наступного переліку: індивідуальне опалення: котел змонтований, рушникосушка; стяжка підлоги; батареї в двох житлових кімнатах; монтаж стояків системи водопостачання та каналізації; підведення системи внутрішнього газопостачання, електроенергії, води до квартирних лічильників; монтаж лічильників обліку газу, електроенергії та води; благоустрій прилеглої території;

а також згідно умов договору здійснити роботи в цокольному приміщенні (гараж) №3 площею 25,0 кв.м. в будинку, що знаходиться за будівельною адресою: АДРЕСА_1 в II кварталі 2023 року згідно наступного переліку: чорнова штукатурка стін; встановлені ворота; підведення системи внутрішньої електроенергії; благоустрій прилеглої території;

зобов`язати ФОП ОСОБА_3 здійснити згідно умов договору роботи у двокімнатній квартирі АДРЕСА_6 в II кварталі 2023 року згідно наступного переліку: облаштування сходової площадки облицювальною плиткою; облаштування благоустрою території; чистова стяжка;

а також згідно умов договору здійснити роботи в цокольному приміщенні (гараж) № НОМЕР_1 площею 25,0 кв.м. в будинку, що знаходиться за будівельною адресою: АДРЕСА_1 в II кварталі 2023 року згідно наступного переліку: встановлення жалюзі; чистова стяжка;

Судові витрати покласти на відповідачів.

У судовому засіданні позивач та її представник позовні вимоги підтримали у повному обсязі, просять їх задовольнити.

Представник відповідача ПП «МЕТАЛСПЕЦМОНТАЖ» позовні вимоги визнав частково, зокрема в частині необхідності виконання зобов`язання.

Відповідач ФОП ОСОБА_3 не прибув у судове засідання, належно повідомлявся про розгляд справи.

В судовому засіданні допитано свідків: ОСОБА_1 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які повідомили про відомі їм обставини, що стосуються даної справи.

Допитана як свідок ОСОБА_1 повідомила, що 28.03.2019 нею укладено ряд договорів з ПП «МЕТАЛСПЕЦМОНТАЖ» та ФОП ОСОБА_3 , які поділили між собою виконання будівельних робіт. Оплата нею проведена у повному обсязі, однак роботи не проводяться, стяжка не залита, відсутні комунікації, не встановлено ліфт. За весь період часу не зроблено нічого.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні вказав, що відповідно до умов укладених договорів, його дружина ОСОБА_1 придбала двокімнатну квартиру та гараж у будинку АДРЕСА_1 . Будинок мали ввести в експлуатацію у 2019 році. За цей період більшість робіт не виконано.

Свідок ОСОБА_6 повідомив, що придбав квартиру у тому ж будинку, що і позивачка. Будинок на даний час не зданий, роботи не проведені. Були обіцянки кожного року, що буде проведена добудова будинку. У лютому 2023 забудівник почав будувати допоміжну споруду на території їхнього будинку без їхньої згоди, з порушенням будівельних норм.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею ч. 1 ст. 5 ЦПК України визначено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Заслухавши пояснення сторін, свідків, дослідивши письмові докази у справі, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Як слідує з матеріалів справи, 28 березня 2019 року між ОСОБА_1 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» (код ЄДРПОУ 35277725) укладено Договір № Н19-1/1 купівлі-продажу майнових прав, а саме двокімнатної квартири АДРЕСА_7 , 25 у м. Івано-Франківську, з наступними характеристиками: чорнова штукатурка стін; індивідуальне опалення: котел, підігрів підлоги; електрична розводка по квартирі; стяжка підлоги; батареї в двох житлових кімнатах; встановлені вхідні металеві двері; встановлені металопластикові вікна; монтаж стояків системи водопостачання та каналізації; підведення системи внутрішнього газопостачання, електроенергії, води до квартирних лічильників; монтаж лічильників обліку газу, електроенергії та води; благоустрій прилеглої території. Цей перелік є вичерпним та не підлягає розширеному тлумаченню.

Згідно з п. 1.5. запланований термін будівництва та введення в експлуатацію об`єкта будівництва - IV квартал 2019 року.

Введення будинку в експлуатацію підтверджується Декларацією про відповідність збудованого Об`єкту капітального будівництва проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил (п. 2.2.).

Вартість майнових прав на об`єкт, що передаються Продавцем Покупцеві за даним Договором складає відповідно 24237,50 доларів США, що в еквіваленті гривні складає 656394,00 гривень (п. 3.2).

28 березня 2019 року між СПД ОСОБА_3 (Виконавець) та ОСОБА_1 (Замовник) було укладено Договір № 1/1 ЯВВ виконання додаткових робіт.

Згідно п. 1.1. Договору Замовник доручає, а Виконавець проводить виконання наступних робіт: встановлення вхідних металевих дверей; встановлення вікон по периметру квартири; облаштування сходової площадки облицювальною плиткою; облаштування благоустрою території; чистова стяжка.

Пунктом 1.2. Договору визначено, що вартість виконаних додаткових робіт погоджується та встановлюється Сторонами протоколом погодження договірної ціни.

Інформація при приміщення, в якому проводяться додаткові роботи: 1 поверх, двокімнатна квартира, загальною площею 70,58 кв.м. Адреса: багатоквартирний будинок з приміщеннями громадського призначення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (п. 1.4.).

Пункт 1.5. Планований термін закінчення додаткових робіт у приміщенні - IV квартал 2019 року.

Згідно Протоколу погодження договірної ціни від 28 березня 2019 року передбачено, що вартість угоди, виходячи з проектної площі складає суму в національній валюті України, і становить 522960,43 гривень, що еквівалентно 19310,69 доларів США (по курсу НБУ в день укладання Договору).

28 березня 2019 року між ОСОБА_1 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» (код ЄДРПОУ 35277725) укладено Договір НЦ-2 купівлі-продажу майнових прав, що стосується об`єкту капітального будівництва - багатоквартирний будинок з приміщеннями громадського призначення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно п. 1.2. договору купівлі-продажу майнових прав № НЦ-2 від 28.03.2019 року передбачено, сторони домовились, що об`єктом, майнові права на який передаються за даним Договором, є приміщення № 2, проектною площею 24,96 кв.м. в цокольному поверсі, що розташоване в об`єкті капітального будівництва з наступними характеристиками: чорнова штукатурка стін; стяжка підлоги; встановлені ворота; підведення системи внутрішньої електроенергії; благоустрій прилеглої території. Цей перелік є вичерпним та не підлягає розширеному тлумаченню. Окрім того, в об`єкті капітального будівництва повинні бути проведені опоряджувальні роботи сходових кліток.

Пункт 1.5. Планований термін закінчення додаткових робіт у приміщенні - IV квартал 2019 року.

Пункт 3.2. Вартість майнових прав на об`єкт, що передаються Продавцем Покупцеві за даним Договором складає відповідно 6912,42 доларів США, що в еквіваленті гривні складає 187200,00 гривень.

28 березня 2019 року між СПД ОСОБА_3 (Виконавець) та ОСОБА_1 (Замовник) було укладено Договір № НЦ-2 ЯВВ виконання додаткових робіт.

Згідно п. 1.1. Договору Замовник доручає, а Виконавець проводить виконання наступних робіт: встановлення вхідних металевих дверей; встановлення вікон по периметру квартири; облаштування сходової площадки облицювальною плиткою; чистова стяжка.

Пункт 1.2. Вартість виконаних додаткових робіт погоджується та встановлюється Сторонами протоколом погодження договірної ціни.

Пункт 1.4. Інформація при приміщення, в якому проводяться додаткові роботи: загальна площа 24,96 кв.м.; адреса: багатоквартирний будинок з приміщеннями громадського призначення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Пункт 1.5. Планований термін закінчення додаткових робіт у приміщенні - IV квартал 2019 року.

Згідно Протоколу погодження договірної ціни від 28 березня 2019 року передбачено, що вартість угоди, виходячи з проектної площі складає суму в національній валюті України, і становить 285973,21 гривень, що еквівалентно 10559,58 доларів США (по курсу НБУ в день укладання Договору). Оплата проведена в повному обсязі згідно квитанцій.

31.10.2019 року приватним підприємством «Металспецмонтаж» на адресу ОСОБА_1 направлено письмове повідомлення № 29, у якому повідомлено, що фактична загальна площа квартири становить 73,3 кв.м., згідно обмірів ОБТІ. Загальна сума доплати складає 25296,00 гривень. Крім того повідомлено, що у будинку була змінена нумерація квартир, тому належній позивачу квартирі присвоєно номер 1.

Згідно повідомлення СПД ОСОБА_3 від 31.10.2019 року, ОСОБА_1 повідомлено, що фактична загальна площа квартири становить 73,3 кв.м., згідно обмірів ОБТІ. Загальна сума доплати на виконання додаткових робіт складає 20153,76 гривень. Окрім того повідомлено про зміну нумерація квартир, якій присвоєно номер 1.

31.10.2019 року на адресу ОСОБА_1 приватним підприємством «Металспецмонтаж» направлено письмове повідомлення № НЦ-3 (вих. № 56) стосовно зміни фактичної загальної площі гаражу становить 25,0 кв.м., згідно обмірів ОБТІ та зміну нумерація гаражів, тому належному позивачу гаражу присвоєно номер 3.

Відповідно до приписів ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Приписами ст. 530 ЦК України, зокрема, встановлено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

З урахуванням того, що відповідачі взяли на себе ряд зобов`язань на виконання робіт, які повністю оплачені позивачем, то відповідно в цій частині невиконаних робіт відповідачі порушили свої зобов`язання, а тому вимоги щодо зобов`язання ПП «Металоспецмонтаж» та фізичну особу-підприємця ОСОБА_3 здійснити умови Договорів: № Н-19-1/1 купівлі-продажу майнових прав від 28.03.2019; № НЦ-2 купівлі-продажу майнових прав від 28.03.2019; № 1/1 ЯВВ виконання додаткових робіт від 28.03.2019; № НЦ-2 ЯВВ виконання додаткових робіт від 28.03.2019, що укладені з позивачкою ОСОБА_1 , є повністю обгрунтованими.

Разом з тим, суд не може визначити термін виконання робіт, які вказано позивачем І квартал 2024 року, оскільки, як зазначено вище, строк виконання робіт був узгоджений стронами до кінця ІІІ кварталу 2020 року у вказаних договорах. Доказів того, що сторонни вносили зміни до договорів стосовно узгодження інших дат, матеріали справи не містять. Відтак, на даний час такі строки минули, а нові сторонами не вирішувалось у порядку виконання договірних зобов`язань.

Щодо позовної вимоги про зобов`язання ПП «Металоспецмонтаж» здійснити запланований термін будівництва та введення в експлуатацію багатоповерхового будинку по АДРЕСА_1 в І кварталі 2024 року, то слід зазначити таке.

Визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача, тоді як установлення належності відповідачів й обґрунтованості позову обов`язком суду, який він виконує під час розгляду справи (постанови ВП ВС від 13.03.2019 у справі № 757/39920/15-ц (пункт 31), від 27.03.2019 у справі № 520/17304/15-ц (пункт 63), від 01.04.2020 у справі № 520/13067/17 (пункт 71).

Разом з тим, інвестор-власник майнових прав, яким є позивач ОСОБА_7 , визначила свою вимогу - зобов`язати відповідача (як замовника будівництва чи забудівника) в конкретний термін ввести об`єкт в експлуатацію, проте суд зазначає, що введення в експлуатацію відбувається за визначеною законом процедурою і не на вимогу одного із інвесторів чи покупців квартир у багатоквартирних будинках.

Так, набуття фізичною або юридичною особою статусу замовника будівництва має місце за одночасного виконання таких умов: 1) перебування у власності або користуванні у такої особи земельної ділянки, на якій плануються або здійснюються будівельні роботи; 2) саме цей користувач або власник земельної ділянки має намір на здійснення будівельних робіт, про що свідчить подання у встановленому порядку відповідної заяви.

Системний аналіз положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", Закону України "Про архітектурну діяльність" дає підстави дійти висновку про те, що замовником будівництва є особа, яка має легітимний намір щодо здійснення нового будівництва (реконструкції, капітального ремонту існуючого об`єкта) на належній їй земельній ділянці (щодо належного їй об`єкта) та виразила такий намір шляхом подання відповідної заяви, та у встановленому Законом порядку отримала дозвільний документ.

У декларації про початок виконання будівельних робіт обов`язково зазначаються відомості про замовника та, у разі залучення замовником до виконання будівельних робіт іншого суб`єкта, інформація про такого суб`єкта, який у цьому разі набуває статусу генерального підрядника або підрядника. Законодавча вимога щодо зазначення в декларації про початок виконання будівельних робіт відомостей не тільки про замовника, але й, зокрема, про генерального підрядника (підрядника) зумовлена тим, що вказані особи є суб`єктами містобудівної діяльності, кожен з яких несе відповідальність за порушення містобудівного законодавства в порядку та з підстав, визначених Законом України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності", іншими законодавчими актами.

17 червня 2021 року Верховний у справі № 814/2523/16 зазначив, що право власника на забудову на своїй земельній ділянці здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм. При цьому будівельні роботи на певній земельній ділянці можуть виконуватися замовником об`єкта будівництва виключно за наявності документів, які підтверджують речове право цієї особи на земельну ділянку, на якій плануються відповідні будівельні роботи, про що зазначається в повідомленні про початок виконання будівельних робіт до органу державного архітектурно-будівельного контролю. Отже, подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт пов`язане саме з особою замовника цих робіт.

Однак, необхідність перевірки достовірності відомостей, наведених у декларації про введення об`єкта будівництва до експлуатації, регулюється відповідно до ст.ст. 41, 41-1 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності". Так, державний архітектурно-будівельний контроль - це сукупність заходів, спрямованих на дотримання замовниками, проектувальниками, підрядниками та експертними організаціями вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт. Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю відповідно до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Державний архітектурно-будівельний контроль замовників будівництва, які є фізичними особами, здійснюється відповідно до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" з урахуванням особливостей правового статусу таких осіб. Порядок здійснення архітектурно-будівельного контролю визначається Кабінетом Міністрів України. Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється на об`єктах будівництва у порядку проведення планових та позапланових перевірок за територіальним принципом.

Підготовчі та будівельні роботи, які не відповідають вимогам законодавства, будівельним нормам і правилам, містобудівним умовам та обмеженням, затвердженому проекту або будівельному паспорту забудови земельної ділянки, виконуються без набуття права на їх виконання, підлягають зупиненню до усунення порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності.

Орган державного архітектурно-будівельного контролю у своїй діяльності взаємодіє з органами виконавчої влади, що здійснюють контроль за дотриманням природоохоронних, санітарно-гігієнічних, протипожежних вимог, вимог у сфері охорони праці, енергозбереження та інших вимог, передбачених законом, а також з органами державної статистики, Національної поліції, прокуратури та іншими правоохоронними і контролюючими органами.

Державний архітектурно-будівельний нагляд - це сукупність заходів, спрямованих на дотримання уповноваженими органами містобудування та архітектури, структурними підрозділами Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та виконавчими органами сільських, селищних, міських рад з питань державного архітектурно-будівельного контролю, іншими органами, що здійснюють контроль у сфері містобудівної діяльності (далі - об`єкти нагляду), вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм і правил під час провадження ними містобудівної діяльності.

Державний архітектурно-будівельний нагляд здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, через головних інспекторів будівельного нагляду у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідність проєкту будівництва законодавству, містобудівним умовам та обмеженням забудови земельної ділянки перевіряється саме на етапі експертизи проєкту і його затвердження замовником. У разі ж, якщо проєктна та/або експертна організація здійснили передачу замовнику проєктної документації для виконання будівельних робіт на об`єкті будівництва, розробленої з порушенням вимог законодавства, містобудівної документації, вихідних даних для проєктування об`єктів містобудування, будівельних норм, державних стандартів і правил, вищезгадані суб`єкти містобудування несуть відповідальність, передбачену частиною першою статті 2 Закону України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності"

Суд погоджується з доводами сторони позивача про те, що слід ініціювати питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, однак таке питання відноситься до повноважень саме замовника будівництва перед відповідними органами.

Проведення перевірки стосовно особи, яка є замовником будівництва, складання припису та застосування до нього штрафних санкцій у разі наявного порушення у сфері містобудівної діяльності, у випадку встановленння такого, відбувається у порядку, визначеному законодавством.

У свою чергу прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, здійснюється шляхом реєстрації відповідним органом державного архітектурно- будівельного контролю поданої замовником декларації про готовність об`єкта до експлуатації протягом десяти робочих днів з дня реєстрації заяви.

Проаналізувавши наведені норми права суд дійшов висновку, що саме на замовника будівництва покладено обов`язок ініціювати питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів.

Також, авторський нагляд має здійснюватися відповідальною особою на всіх етапах будівництва. Виконанню вказаних обов`язків передує укладення між замовником та відповідальною особою договору про здійснення авторського нагляду. Безпосереднє виконання будівельних робіт не має вирішального значення при встановленні необхідності здійснення авторського нагляду на об`єкті будівництва, оскільки обов`язковість такого нагляду прямо передбачена законом після реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт.

10 серпня 2022 року Верховний Суд 2020 року у справі № 400/587/20 вказав, що об`єктом перевірки органу державного архітектурно-будівельного контролю є будівельний об`єкт, на якому проводиться перевірка (будівля, споруда тощо), проте предметом контролю з боку держави є дотримання вимог законодавства суб`єктом господарювання, виявлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

Отже, в аспекті відповідальності суб`єкта за в т.ч. можливого дотримання чи недотримання вимог закону під час будівництва слід розглядати правовідносини між контролюючим органом та відповідним суб`єктом містобудування (замовником, проєктувальником, підрядником та експертною організацією).

Слід додатково зазначити, що умовами договорів сторони також передбачили відповідальність та права, обовязки сторін договору. Так, покупець має право здійснювати контроль за ходом виконання умов договору та монтажно-будівельних робіт. Окрім того, за п.5.3 договору у випадку порушення строків введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва продавець (виконавець) зобов`язаний сплатити покупцю штраф у розмірі 0,01% від загальної суми сплаченої покупцем вартості майнових прав. Тому, позивач не позбавлений права захисту визначеними договором порушених своїх прав. Враховуючи викладене вище, дана вимога про зобов`язання ПП «Металоспецмонтаж» здійснити запланований термін будівництва та введення в експлуатацію багатоповерхового будинку по АДРЕСА_1 в І кварталі 2024 року, не підлягає до задоволення.

Згідно ст. ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судові витрати за вимогами ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому суд вважає, що з відповідачів на користь позивача слід стягнути витрати, понесені на оплату судового збору - по 1610 (одна тисяча шістсот десять) гривень 40 коп. з кожного.

На підставі наведенного, керуючись ст.ст. 12, 13, 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги задовольнити частково.

Зобов`язати приватне підприємство «Металоспецмонтаж» здійснити умови Договору № Н-19-1/1 купівлі-продажу майнових прав від 28.03.2019, укладеного між приватним підприємством «Металоспецмонтаж» та ОСОБА_1 .

Зобов`язати приватне підприємство «Металоспецмонтаж» здійснити умови Договору № НЦ-2 купівлі-продажу майнових прав від 28.03.2019, укладеного між приватним підприємством «Металоспецмонтаж» та ОСОБА_1 .

Зобов`язати фізичну особу-підприємця ОСОБА_3 здійснити умови Договору № 1/1 ЯВВ виконання додаткових робіт від 28.03.2019, укладеного між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 та ОСОБА_1 .

Зобов`язати фізичну особу-підприємця ОСОБА_3 здійснити умови Договору № НЦ-2 ЯВВ виконання додаткових робіт від 28.03.2019 укладеного між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 та ОСОБА_1 .

Стягнути з Приватного підприємства «Металоспецмонтаж» та фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі по 1610 (одна тисяча шістсот десять) гривень 40 коп.) з кожного.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Антоняк Т.М.

Повний текст рішення складено та підписано 16.02.2024 року.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117035556
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —344/6799/23

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Рішення від 06.02.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні