Ухвала
від 15.02.2024 по справі 455/1058/18
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/1058/18

Провадження № 1-кп/452/48/2024

УХВАЛА

Іменем України

15 лютого 2024 року м. Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

в складі: головуючого - судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Самборі кримінальне провадження №12016140320000675 від 07.09.2016 року за обвинувальним актом стосовно,

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Воля Старосамбірського району Львівської області, громадянки України, яка зареєстрована та фактично проживає по АДРЕСА_1 , вдови, непрацюючої, раніше не судимої,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України,-

встановив:

В провадженні суду знаходиться кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 , згідно рішення № 1 від 20.04.2006 року першої сесії п`ятого демократичного скликання Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області обрана на посаду сільського голови Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області, яку обіймала до 2014 року.

Рішенням від 23.02.2001 року 13 сесії 3 демократичного скликання Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області сільському голові Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області ОСОБА_4 присвоєно 5 ранг посадової особи місцевого самоврядування, посада якого відноситься до 9 категорії класифікації посад, відповідно до ст.15 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

З обвинувального акту вбачається, що ОСОБА_4 , як на службову особу покладались функції представника органу місцевого самоврядування, а саме в організації та здійсненні землеустрою, що полягало у встановлені в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок; контроль за розробленням іншої землевпорядної документації, пов`язаної з використанням та охороною земель, здійснення контролю за впровадженням заходів, передбачених документацією із землеустрою; вирішення інших питань у сфері землеустрою відповідно до закону; виконання організаційно-розпорядчих функцій (організація виконання та контролю за здійснення робіт) у сфері встановлення в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок із вказанням місця розташування земельної ділянки та підписання державного акту про право власності на земельну ділянку, а також адміністративно-господарські функції, що полягали в розпорядженні комунальним майном, забезпечення контролю за цими операціями тощо.

10.08.2008 року відбулось засідання 11-ї сесії 5-го демократичного скликання Волянської сільської ради, на якій рішення про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки для передачі у власність для ведення особистого селянського господарства громадянину ОСОБА_5 не приймалось, водночас зазначене рішення не виносилось на голосування та не приймалось на засіданні 12 сесії 5 демократичного скликання Волянської сільської ради, яке мало місце 23.09.2008 року, проте ОСОБА_4 умисно зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, діючи в інтересах ОСОБА_5 виготовила, підписала та скріпила відтиском круглої гербової печатки Волянської сільської ради, рішення №15 від 22.08.2008 року «Про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки для передачі у власність для ведення особистого селянського господарства громадянину ОСОБА_5 », а саме на земельну ділянку площею 0,7505 га у с. Воля Старосамбірського району Львівської області для ведення особистого селянського господарства, незважаючи на те, що 22.08.2008 року сесії Волянської сільської ради не проводились, відповідно рішення не приймались.

Крім цього, 12.03.2009 року ОСОБА_4 , зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, діючи в інтересах ОСОБА_5 , зокрема, достовірно знаючи, що на засіданні 15-ї сесії 5-го демократичного скликання Волянської сільської ради, рішення «Про затвердження проекту відведення земельної ділянки для видачі державного акту на право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства по передачі її у власність громадянину ОСОБА_5 », не виносилось на голосування та не приймалось, оскільки в цей день насправді відбулося засідання 14-ї сесії 5-го демократичного скликання Волянської сільської ради, на якому вказане рішення також не розглядалося, підписала та скріпила відтиском гербової печатки Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області державний акт про право власності на земельну ділянку серії «ЯЗ № 229705», в якому підставою для його видачі зазначила вище вказане рішення (без номеру) 15-ї сесії 5-го демократичного скликання Волянської сільської ради від 23.01.2009 року, яке насправді на засіданнях вказаних сесій не приймалося та не розглядалося.

В подальшому ОСОБА_4 передала підроблений нею державний акт про право власності на земельну ділянку ОСОБА_5 , для незаконного викреслення (виокремлення) територіальними органами Центру державного земельного кадастру, земельної ділянки площею 0,7505 га для ведення особистого селянського господарства, загальною вартістю 420 723 грн., яку було неправомірно вилучено із земель запасу Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області та безкоштовно передано у власність ОСОБА_5 , чим завдано громадським інтересам шкоди на вказану суму, що у 250 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та є тяжкими наслідками.

Таким чином, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні зловживання службовим становищем, а саме у вчиненні умисного, з корисливих мотивів в інтересах третіх осіб, зловживання своїм службовим становищем всупереч інтересам служби, що заподіяло тяжких наслідків державним та громадським інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (в редакції статті 364 КК України згідно Закону №1111-V від 31.05.2007 року, із змінами, внесеними Законом № 270-VI від 15.04.2008 року).

Крім цього, ОСОБА_4 перебуваючи на посаді голови Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області, будучи службовою особою органу місцевого самоврядування, відповідно до рішення Волянської міської ради №1 демократичного скликання 1-ї сесії від 20.04.2006 року «Про підсумки виборів депутатів районної та сільської ради та сільського голови і визнання їх повноважень» та Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних та міських голів», з присвоєнням 5-го рангу 9-ї категорії посад, 22.08.2008 року, діючи умисно, всупереч інтересам служби, шляхом зловживання своїм службовим становищем, перебуваючи у приміщенні Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області, склала та видала завідомо неправдивий офіційний документ, а саме рішення № 15 від 22.08.2008 року «Про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки для передачі у власність для ведення особистого селянського господарства громадянину ОСОБА_5 », на земельну ділянку площею 0,7505 га у с.Воля Старосамбірського району Львівської області для ведення особистого селянського господарства, шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей про прийняття вищезазначеного рішення, проте таке на голосування не виносилось та депутатами Волянської сільської ради не приймалось. В подальшому на підставі зазначеного рішення ОСОБА_5 було виготовлено технічну документацію на земельну ділянку площею 0,7505 га у с. Воля Старосамбірського району Львіфвської області.

Продовжуючи свою протиправну діяльність, ОСОБА_4 перебуваючи на посаді голови Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області, будучи службовою особою органу місцевого самоврядування, відповідно до рішення Волянської міської ради № 1 демократичного скликання І-ї сесії від 20.04.2006 року «Про підсумки виборів депутатів районної та сільської ради та сільського голови і визнання їх повноважень» та Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних та міських голів», з присвоєнням 5-го рангу 9-ї категорії посад, 12.03.2009 року, діючи умисно, всупереч інтересам служби, шляхом зловживання своїм службовим становищем, підписала та скріпила відтиском гербової печатки Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області державний акт про право власності на земельну ділянку серії «ЯЗ № 229705» ОСОБА_5 , в якому зазначила завідомо неправдиві відомості щодо підстави його видачі, а саме рішення (без номеру) 15-ї сесії 5-го демократичного скликання Волянської сільської ради від 23.01.2009 року, яке насправді на вказаній сесії будь-якій іншій сесії чи на голосування не виносилось та депутатами Волянської сільської ради не приймалося.

В подальшому підроблений ОСОБА_4 державний акт про право власності на земельну ділянку ОСОБА_5 , в якому остання внесла завідомо неправдиві відомості, послужив підставою для викреслення (виокремлення) територіальними органами Центру державного земельного кадастру, земельної ділянки площею 0,7505 га для ведення особистого селянського господарства, загальною вартістю 420 723 грн., яку було неправомірно вилучено із земель запасу Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області та безкоштовно передано у власність ОСОБА_5 , чим завдано громадським інтересам шкоди на вказану суму, що у 250 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та є тяжкими наслідками.

Таким чином ОСОБА_4 обвинувачується у службовому підробленні тобто складанні, видачі та внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

В судовому засіданні ОСОБА_4 заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, проти чого не заперечував прокурор.

Заслухавши учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд вважає, що заявлене обвинуваченою клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно до п. 8 постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23.12.2005 року, особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ст. 49 КК України, якщо з дня вчинення нею злочину до набрання вироком законної сили минули певні строки давності і вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого.

Відповідно до ч.1 ст.12КК України кримінальні правопорушення, передбачені:

-ч. 2ст.364 КК України - відноситься до тяжких злочинів, за яке передбачено максимальне покарання у вигляді позбавленням волі на строк до шести років;

-ч.2 ст.366 КК України відноситься до нетяжких за яке передбачено максимальне покарання у вигляді позбавленням волі на строк до п`яти років.

Згідно положень п. 3) та п.4) ч.1 ст.49КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання чинності вироку сплинуло :

-п.3) - п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину,

-п.4) - десять років - у разі вчинення тяжкого злочину.

Ця норма кримінального закону є імперативною, тобто підлягає обов`язковому застосуванню судом за наявності встановлених законом умов, і розширеному тлумаченню не підлягає.

Відповідно невизнання особою вини не є перешкодою для звільнення її від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

Судом встановлено, що обвинуваченій ОСОБА_4 зрозумілі наслідки звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, передбачених ст. 49 КК України, вона підтримує заявлене клопотання та надає згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Враховуючи викладені обставини, а також те, що з дня скоєння обвинуваченою ОСОБА_4 інкримінованих їй кримінальних правопорушень, яке маломісце у2008 2009роках, минуло понад десять років, перебіг строків давності порушено не було, обвинуваченій відомі підстави звільнення від кримінальної відповідальності та їх наслідки, вона надала згоду на таке звільнення, суд вважає необхідним звільнити обвинувачену ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, закривши провадження у даній справі.

Заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувались, запобіжний захід обвинуваченій не обирався.

Частиною 1ст.126 КПК Українипередбачено, що суд вирішує питання щодо процесуальних витрат у вироку суду або ухвалою.

Так, у судовому рішенні від 17 червня 2020 року (у справі № 598/1781/17) Велика Палата Верховного Суду зазначила, щоКПКне обмежує процесуальну форму вирішення питання щодо розподілу процесуальних витрат виключно обвинувальним вироком. Суд повинен вирішити питання про розподіл процесуальних витрат у будь-якому рішенні, яким завершується розгляд кримінального провадження по суті, у тому числі й в ухвалі про закриття кримінального провадження у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до постанови ОП ВС від 12.09.2022 р. у справі №203/241/17 (провадження №51-4251кмо21), якщо особа звільняється від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності, то процесуальні витрати, понесені органом досудового розслідування та пов`язані зі здійсненням кримінального провадження, у тому числі витрати на проведення експертизи, не стягуються з особи, кримінальне провадження щодо якої закрито на цій підставі, а відносяться на рахунок держави, окрім витрат, пов`язаних зокрема із залученням експерта стороною захисту.

За таких обставин, з урахуванням вищенаведеного, суд прийшов до переконання, щопроцесуальні витрати на проведення судових експертиз в даному кримінальному провадженні на загальну суму 4 290 грн. 00 коп. слід віднести за рахунок держави.

Арешт на майно, а саме: земельну ділянку, площею 0,7505 га, кадастровий номер 4625181700:03:001:0025, яка знаходиться на території Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області, накладений згідно ухвали слідчого судді Старосамбірського районного суду Львівської області від 21.06.2018 р. (ухвала про виправлення описки від 22.06.2018) слід скасувати.

Долю речових доказів у кримінальному провадженні слід вирішити відповідно до вимог ст.100 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. 49 КК України, ст.ст. 284, 285, 286 КПК України, суд,-

постановив:

Клопотання ОСОБА_4 про звільнення від кримінальної відповідальності - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів,передбачених ч.2ст.364,ч.2ст.366КК України на підставі п.4) ч.1 ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження № 12016140320000675 від 07.09.2016 року відносно ОСОБА_4 за ч.2ст.364,ч.2ст.366КК України закрити на підставі п.1) ч.2 ст.284 КПК України у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Арешт на майно, а саме: земельну ділянку, площею 0,7505 га, кадастровий номер 4625181700:03:001:0025, яка знаходиться на території Волянської сільської ради Старосамбірського району Львівської області, накладений згідно ухвали слідчого судді Старосамбірського районного суду Львівської області від 21.06.2018 р. (ухвала про виправлення описки від 22.06.2018) скасувати.

Речові докази у кримінальному провадженні, які знаходяться при матеріалах кримінального провадження, а саме:

-проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки гр. ОСОБА_5 для ведення ОСГ площею 0,7505 га, розташованої в с.Воля Сстаросамбірського району Львівської області;

-протокол 11-ї сесії 5-го демократичного скликання Волянської с/р від 10.08.2008 року разом із рішеннями, які були прийняті під час даної сесії;

-протокол 12-ї сесії 5-го демократичного скликання Волянської с/р від 23.09.2008 року разом із рішеннями, які були прийняті під час даної сесії;

-протокол 14-ї сесії 5-го демократичного скликання Волянської с/р від 23.01.2009 року разом із ріщеннями, які були прийняті під час даної сесії;

-протокол 15-ї сесії 5-го демократичного скликання Волянської с/р від 24.06.2009 року разом із ріщеннями, які були прийняті під час даної сесії;

-державний акт про право власності на земельну ділянку серії «ЯЗ 229705», виданий на ім`я ОСОБА_5 , на підставі якого приватизовано земельну ділянку площею 0,7505 га з цільовим призначенням для ведення ОСГ розташована в с.Воля Сстаросамбірського району Львівської області,

повернути правонаступнику Волянської сільської ради Старосамбірського району Старосамбірській міській раді Самбірського району Львівської області.

Процесуальні витрати на залучення експертів в розмірі 4 290 (чотири тисячі двісті дев`яносто) гривень 00 копійок віднести на рахунок держави.

Ухваланабирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана сторонами кримінального провадження до Львівського апеляційного суду через Самбірський міськрайонний суд Львівської області протягом семи днів з дня оголошення ухвали суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117037832
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання владою або службовим становищем

Судовий реєстр по справі —455/1058/18

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Карнасевич Г. І.

Ухвала від 13.04.2022

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Карнасевич Г. І.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Карнасевич Г. І.

Ухвала від 11.01.2022

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Карнасевич Г. І.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Карнасевич Г. І.

Ухвала від 17.11.2021

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Карнасевич Г. І.

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Карнасевич Г. І.

Ухвала від 23.09.2021

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Карнасевич Г. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні