Ухвала
від 14.02.2024 по справі 905/2852/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

у справі про банкрутство

14.02.2024 Справа № 905/2852/16

Господарський суд Донецької області у складі судді М.О. Лейби, за участі секретаря судового засідання Ісмаілової М.Я., розглянувши у судовому засіданні

клопотання кредитора ТОВ "Холастис" про витребування доказів

та клопотання кредитора ТОВ "Холастис" про виключення вимог ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" та АТ "Міжнародний резервний банк" з реєстру вимог кредиторів ПрАТ "АВК" та зобов`язання розпорядника майна внести зміни до реєстру вимог кредиторів

у справі за заявою ініціюючого кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю "Русток", м.Донецьк

про банкрутство Приватного акціонерного товариства «АВК», м.Маріуполь, Донецька область (код ЄДРПОУ 30482582)

розпорядник майна - арбітражний керуючий Пічахчі С.В.

Представники:

від кредитора ПАТ Промінвестбанк: адвокат Гутник А. (в режимі відеоконференції)

від кредитора ТОВ ФК Холастис: адвокат Іваненко Є.О. (в режимі відеоконференції)

від боржника ПрАТ АВК: адвокат Дубовський П. (в режимі відеоконференції)

розпорядник майна - арбітражний керуючий Пічахчі С.В. (в режимі відеоконференції)

від кредитора АТ "Міжнародний резервний банк": адвокат Разумов М.А. (в режимі відеоконференції)

від кредитора ТОВ Русток: не з`явився

від кредитора АТ Райффайзен Банк: не з`явився

від кредитора ПАТ Державний ощадний банк України, м.Київ в особі філії Дніпропетровське обласне управління: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Донецької області на стадії процедури розпорядження майном боржника знаходиться справа про банкрутство Приватного акціонерного товариства АВК, повноваження розпорядника майна виконує арбітражний керуючий Пічахчі С.В.

15.01.2024 через систему "Електронний суд" до суду від кредитора ТОВ "Холастис" надійшло клопотання про виключення вимог ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" та АТ "Міжнародний резервний банк" з реєстру вимог кредиторів ПрАТ "АВК" та зобов`язання розпорядника майна внести зміни до реєстру вимог кредиторів.

Ухвалою від 18.01.2024 розгляд клопотання призначено в судовому засіданні 14.02.2024.

Всі учасники справи були своєчасно та належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання.

12.02.2024 через систему "Електронний суд" до суду від кредитора ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" надійшов відзив на клопотання про виключення вимог ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" та АТ "Міжнародний резервний банк" з реєстру вимог кредиторів ПрАТ "АВК" (з додатками).

13.02.2024 через систему "Електронний суд" надійшло клопотання боржника ПрАТ "АВК" про відкладення розгляду справи. У поданому клопотанні боржник просить суд відкласти розгляд питання щодо відсторонення ОСОБА_1 від виконання повноважень розпорядника майна ПрАТ "АВК" та призначення розпорядником майна арбітражного керуючого Гусара І.О. до моменту проведення інвентаризації майна у місті Дніпро інвентаризаційною комісією у складі ПрАТ "АВК", розпорядника майна Пічахчі С.В. та залучених спеціалістів.

При цьому присутній в судовому засіданні в режимі відеоконференції представник боржника зазначив про подання до суду клопотання про відкладення розгляду справи в цілому.

Розпорядник майна підтримав клопотання представника боржника про відкладення розгляду справи.

14.02.2024 через систему "Електронний суд" від кредитора ТОВ «Холастис» надійшло клопотання про витребування доказів (з додатками). У поданому клопотанні кредитор просить суд витребувати у ДП «Національний фонд інвестицій України»:

- виписку з рахунку у цінних паперах, на якому обліковуються прості іменні акції ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» станом на дату набуття права власності на такі акції;

- виписку з рахунку у цінних паперах, на якому обліковуються прості іменні акції АТ "Міжнародний резервний банк" станом на дату набуття права власності на такі акції;

- виписки з рахунків у цінних паперах, на яких обліковуються прості іменні акції АТ "Міжнародний резервний банк" та ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» станом на лютий 2024 року.

В обгрунтування клопотання кредитор посилається на необхідність встановлення обставин щодо переходу корпоративних прав ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк» до ДП «Національний фонд інвестицій України» та щодо дати набуття права власності на такі корпоративні права.

Представник ПАТ «Промінвестбанк» заперечив проти відкладення розгляду справи, а також щодо клопотань про виключення вимог Банку з реєстру вимог кредиторів ПрАТ "АВК" та про витребування доказів. Звернув увагу, що Правлінням Національного банку України було прийнято рішення від 25.02.2022 "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк". На підставі наведеного розпочато процедуру ліквідації Банку та з цієї дати припинені повноваження органів управління Банком. Зауважив на тому, що застосування до Банку спеціальних економічних санкцій, на чому наполягає у своєму клопотанні представник кредитора ТОВ «Холастис», є безпідставним, станом на теперішній час 99,772644 відсотків акцій Банку належить Державі Україна. Також представник Банку зауважив на тому, що станом на час прийняття комітетом кредиторів рішення про відсторонення арбітражного керуючого Пічахчі С.В. від виконання повноважень розпорядника майна, управління Банком здійснював Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Промінвестбанк".

Представник кредитора АТ "Міжнародний резервний банк" також заперечив проти задоволення клопотання про виключення вимог АТ "Міжнародний резервний банк" з реєстру вимог кредиторів ПрАТ "АВК" як такого, що є безпідставним. Представник кредитора зазначив про те, що Банк не має жодного відношення до держави агресора; після 24.02.2022 розпочато процедуру ліквідації Банку, власником акцій Банку є Держава Україна в особі Державного підприємства «Національний фонд інвестицій України».

Присутній у судовому засіданні 14.02.2024 представник кредитора ТОВ «Холастис» підтримав подані клопотання про виключення вимог ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" та АТ "Міжнародний резервний банк" з реєстру вимог кредиторів ПрАТ "АВК" та про витребування доказів, з підстав та мотивів, викладених у клопотаннях. Надав усні пояснення щодо змісту та вимог вказаних клопотань. Щодо клопотання представника боржника про відкладення розгляду справи, представник кредитора ТОВ «Холастис» зазначив про доцільність відкладення розгляду справи з огляду на заявлене ним клопотання про витребування доказів.

Також представник кредитора ТОВ «Холастис» заперечив проти доводів представника ПАТ «Промінвестбанк», в тому числі, викладених у відзиві на клопотання, зазначивши про відсутність доказів на підтвердження обставин, на які посилається у своїх поясненнях представник ПАТ «Промінвестбанк». Зауважуючи на тому, що передача корпоративних прав ДП «Національний фонд інвестицій України» підтверджується саме випискою з рахунка в цінних паперах депонента, а не інформацією, яка розміщене на веб-сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та даними розміщеними на веб-сайті Агентства розвитку інфраструктури фондового ринку України, про що зазначив представник банку.

Представник боржника підтримав позицію представника кредитора ТОВ «Холастис».

Дослідивши клопотання кредитора ТОВ «Холастис» про витребування доказів, суд дійшов висновку відмовити у його задоволенні з огляду на таке:

Частиною 1 статті 74 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (частина 1 статті 73 ГПК України).

У відповідності до частини 1 статті 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Клопотання про витребування доказів заявлено з метою дослідження та встановлення під час розгляду клопотання про відсторонення арбітражного керуючого Пічахчі С.В. та клопотання про виключення з реєстру вимог кредиторів ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк», наявності факту переходу корпоративних прав ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк» від держави агресора до Держави України в особі Державного підприємства «Національний фонд інвестицій України», а також дати набуття права власності на прості іменні акції ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк».

Суд зазначає, що відповідно до наявних в матеріалах справи доказів (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо юридичної особи АТ «Міжнародний резервний банк» станом на 10.01.2023, витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо юридичної особи ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» станом на 08.08.2023 та на 14.02.2014) на дату проведення засідання комітету кредиторів 08.08.2023, на якому прийнято рішення про відсторонення арбітражного керуючого Пічахчі С.В. від виконання повноважень розпорядника майна ПрАТ «АВК» та призначення розпорядником майна арбітражного керуючого Гусара І.О. власником контрольного пакету акцій ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк» є Держава Україна в особі Державного підприємства «Національний фонд інвестицій України».

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - витяг) - документ у паперовій або електронній формі, що сформований програмним забезпеченням Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за зазначеним заявником критерієм пошуку та містить відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які є актуальними на дату та час формування витягу або на дату та час, визначені у запиті, або інформацію про відсутність таких відомостей у цьому реєстрі.

Статтею 10 вказаного Закону встановлено, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Отже, враховуючи наявність в матеріалах справи вказаних доказів, суд не вбачає підстав для витребування додатково заявлених ТОВ «Холастис» доказів.

Дослідивши клопотання кредитора ТОВ «Холастис» про виключення вимог ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" та АТ "Міжнародний резервний банк" з реєстру вимог кредиторів ПрАТ "АВК" та зобов`язання розпорядника майна внести зміни до реєстру вимог кредиторів, заслухавши пояснення та доводи представників учасників справи, суд зазначає про таке:

Обґрунтовуючи заявлене клопотання кредитор ТОВ «Холастис» посилається на наявність підстав для виключення з реєстру вимог кредиторів ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" та АТ "Міжнародний резервний банк" оскільки за інформацією, розміщеною на офіційній веб-сторінці Національного банку України, структура власності ПАТ «Промінвестбанк», АТ «МР Банк» складається з осіб, до яких застосовано ст.ст.1, 4, 5 Закону України «Про санкції».

Кредитор ТОВ «Халастис» зазначає, що станом на 01.01.2022 в ПАТ «Промінвестбанк», власником істотної участі продовжує бути Державна корпорація розвитку "ВЕБ.РФ", Російська Федерація з часткою 99,772644 %.

Станом на 01.01.2022 в AT «МР Банк» (колишній АТ «СБЕРБАНК» власником істотної участі продовжує бути Публічне акціонерне товариство "Сбербанк Росії" з часткою 100,00%.

19.03.2021 Указом Президента України №107/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до наступних юридичних осіб: Акціонерне товариство «СБЕРБАНК» (наразі АТ «МР Банк»), ПАТ Промінвестбанк» строком на 3 роки, а саме «інші санкції, що відповідають принципам їх застосування), встановленим цим Законом (запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов`язаних з банком осіб)».

В подальшому, постановою Верховної Ради України від 23 лютого 2023 року № 2924-ІХ затверджено рішення Ради національної безпеки і оборони України від 22 лютого 2023 року «Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до фінансових установ Російської Федерації», яке введене в дію Указом Президента України від 22 лютого 2023 року № 89/2023 з подальшими змінами та доповненнями.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції» блокування активів - тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними.

Таким чином, на переконання кредитора ТОВ «Холастис» до ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «Сбербанк» (наразі АТ «МР Банк») застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), які передбачають блокування активів на підставі Указу Президента України №107/2021 та рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», що має наслідком виключення з реєстру кредиторів вказаних осіб.

Також, кредитор ТОВ «Холастис», зауважує на тому, що Указом Президента від 11 травня 2022 року № 326/2022 введено в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

У свою чергу, на думку кредитора ТОВ «Холастис», відповідно до вищезазначеного Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», Рада національної безпеки і оборони України примусово вилучила фінансові активи (у вигляді прав вимоги боргу) публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», акціонерного товариства «Міжнародний Резервний банк» до юридичних осіб.

Крім того, як зауважує кредитор ТОВ «Холастис», постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації» від 03.03.2022 №187 установлено мораторій (заборона), зокрема, на виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов`язань, кредиторами (стягувачами) за якими є російська федерація або особи, пов`язані з державою-агресором.

Враховуючи викладене, кредитор ТОВ «Холастис» вважає, що до ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк» застосовані санкцій - блокування активів, наслідком чого, з метою захисту прав інших учасників справи про банкрутство ПрАТ «АВК», є виключення з реєстру вимог кредиторів таких осіб.

У відзиві кредитор ПАТ «Промінвестбанк» просить відмовити у задоволенні клопотання ТОВ «Холастис» та зауважує на тому, що:

Частиною 1 статті 4 Закону України «Про санкції» встановлено конкретизований перелік видів санкцій, які можуть бути застосовані, що повністю спростовує твердження кредитора ТОВ «Холастис» про те, що законодавцем не конкретизується вичерпний перелік санкцій, які мають наслідком обмеження прав кредиторів.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке введене в дію Указом Президента України від 19 березня 2021 року №107/2021, до ПАТ «Промінвестбанк», код за ЄДРПОУ - 00039002, дата реєстрації - 26.08.1992 застосовано такий вид санкцій, як інші санкції, що відповідають принципам їх застосування), встановленим цим Законом (запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов`язаних з банком осіб), що передбачений пунктом 4) частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції».

Підставою для запровадження санкцій у виді запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов`язаних з банком осіб було те, що станом на дату прийняття Радою національної безпеки і оборони України вищевказаного рішення, Державна корпорація розвитку "ВЕБ.РФ" (місцезнаходження: Російська Федерація, 107996, м. Москва, просп. Академіка Сахарова, 9, реєстраційний номер - 1077711000102) володіла часткою у Статутному капіталі ПАТ «Промінвестбанк» у розмірі 99,772644 відсотка.

Метою застосування санкцій є недопущення виведення Державною корпорацією розвитку "ВЕБ.РФ" капіталів за межі України.

Тому, до ПАТ «Промінвестбанк» застосовано конкретний вид санкцій, а саме - запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов`язаних з банком осіб аби усунути контроль над Банком з боку резидента російської федерації.

ПАТ «Промінвестбанк» звертає увагу, що застосування до Банку санкцій у вигляді блокування активів не знаходить документального підтвердження.

Також, ПАТ «Промінвестбанк» звертає увагу на обставини, які пов`язані із Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», яке ведено в дію Указом Президента України від 11 травня 2022 року № 326/2022 про примусове вилучення фінансових активів (у вигляді прав вимоги боргу) Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово - інвестиційний банк» та Акціонерного товариства «міжнародний резервний банк». Проте, документи, які б вказували на вилучення у ПАТ «Промінвестбанк» прав вимоги до інших осіб відсутні і представник ТОВ «Холастис» таких документів не надає.

03.03.2022 Верховною Радою України прийнято Закон України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

Указом Президента України від 11.05.2022 № 326/2022 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11.05.2022 «Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», яким вирішено націоналізувати корпоративні права у розмірі 99,772644 відсотка майна ПАТ «Промінвестбанк», що належать Державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ» (Російська Федерація, 107996, м. Москва, проспект Академіка Сахарова, 9, № 1077711000102).

Кабінетом Міністрів України 13.09.2022 року видано Розпорядження «Про деякі питання проведення примусового вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», яким встановлено таке: передати державному підприємству «Національний фонд інвестицій України» на праві господарського відання об`єкти права власності Російської Федерації та її резидентів, примусово вилучені в Україні відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11.05.2022 «Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», введено в дію Указом Президента України від 11.05.2022 №326:

1) корпоративні права у розмірі 5 080 310 373 простих іменних акцій, що становлять 99,772644 відсотка статутного капіталу Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» (код ЄДРПОУ 00039002, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Малопідвальна, 8), що належать Державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ» (місцезнаходження: Російська Федерація, 107996, м. Москва, проспект Академіка Сахарова, 9, реєстраційний номер 1077711000102);

2) фінансові активи (у вигляді прав вимоги боргу) згідно з додатком, а саме: Право вимоги боргу Державної корпорації розвитку «ВЕБ.РФ» до ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» у сумі 934 874 265,36грн.

Інформація про передачу державному підприємству «Національний фонд інвестицій України» корпоративних права у розмірі 5 080 310 373 простих іменних акцій, що становлять 99,77% статутного капіталу ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», розміщена на офіційному веб сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Тобто, на даний час Державі Україна належить 99,772644 відсотка акцій ПАТ «Промінвестбанк» і Держава Україна в особі Державного підприємства «Національний фонд інвестицій України», є власником контрольного пакету акцій ПАТ «Промінвестбанк». Отже, Банк не є юридичною особою з російським капіталом, не належить російській федерації, не є дочірньою компанією російського банку.

Вищевказана інформація щодо власника корпоративних прав підтверджується даними розміщеними на веб сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (АРІФРУ) або Stock market infrastructure development agency of Ukraine (SMIDA).

Також, інформація про те, що Державі Україна належить 99,772644 відсотка акцій ПАТ «Промінвестбанк» підтверджується інформацією, яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Представник Банку стверджує про те, що ПАТ «Промінвестбанк» не є особою, пов`язаною із державою агресором в розумінні положень Постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв`язку із військовою агресією Російської Федерації» від 03.03.2022 № 187.

Також, за поясненнями представника Банку, ПАТ «Промінвестбанк» з 25.02.2022, керівництво ПАТ «Промінвестбанк» здійснювалось Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. А будь - які інші особи були позбавлені права приймати управлінські рішення та вчиняти від імені Банку будь - які дії без згоди на те, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Відповідно до письмових пояснень АТ «МР Банк», які містяться у клопотанні про зміну найменування кредитора, поданому до суду 03.07.2023, та згідно з усними поясненнями представника кредитора, наданими в судовому засіданні, відповідно до рішення Правління Національного банку України №91-рш/БТ від 25.02.2022 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ «Міжнародний резервний банк» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення №131 від 25.02.2022, «Про початок процедури ліквідації АТ «МР Банк» та делегування повноважень ліквідатора банку» 25.02.2022 року розпочато процедуру ліквідації АТ «МР Банк» строком на три роки з 25.02.2022 року до 24.02.2025 року включно.

Статтею 1 Закону України «Про затвердження Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року "Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів"» від 12.05.2022 року за № 2249-IX затверджено Указ Президента України від 11 травня 2022 року № 326 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року "Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів".

Так, кредитор зазначив, що згідно пункту 1 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року "Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів" примусово вилучено в Україні такі об`єкти права власності російської федерації та її резидентів:

а) корпоративні права у розмірі 100 відсотків майна акціонерного товариства "Міжнародний Резервний банк" (код згідно з ЄДРПОУ - 25959784, місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), що належать публічному акціонерному товариству "Сбєрбанк Росії" (місцезнаходження: російська федерація, 117997, м. москва, вул. Вавілова, 19, реєстраційний номер - 1027700132195).

Тобто, 100 відсотків корпоративних прав Банку вилучено в попередніх власників на користь Держави Україна.

На виконання вищезазначеного рішення РНБО та розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.09.2022 № 815-р «Деякі питання проведення примусового вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відповідні зміни в частині заміни складу засновників (учасників) юридичної особи, а саме: змінено кінцевого бенефіціарного власника АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» з Публічного акціонерного товариства «Сбєрбанк Росії» (місцезнаходження: Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19), якому належало 100 відсотків акцій банку, на нового кінцевого бенефіціарного власника - Держава Україна в особі Державного підприємства «Національний фонд інвестицій України».

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов до висновку, що клопотання кредитора ТОВ «Холастис» задоволенню не підлягає виходячи з такого:

19.03.2021 Указом Президента України №107/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» та застосовано до ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «Сбербанк» (наразі АТ «МР Банк») такий вид санкцій як санкції у виді інші санкції, що відповідають принципам їх застосування), встановленим цим Законом (запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов`язаних з банком осіб).

Підставою для запровадження санкцій у виді запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов`язаних з банком осіб було те, що станом на дату прийняття Радою національної безпеки і оборони України вищевказаного рішення, Державна корпорація розвитку "ВЕБ.РФ" (місцезнаходження: Російська Федерація, 107996, м. Москва, просп. Академіка Сахарова, 9, реєстраційний номер - 1077711000102) володіла часткою у Статутному капіталі ПАТ «Промінвестбанк» у розмірі 99,772644 відсотка, а корпоративні права у розмірі 100 відсотків майна акціонерного товариства "Міжнародний Резервний банк" (код згідно з ЄДРПОУ - 25959784, місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), належали публічному акціонерному товариству "Сбєрбанк Росії" (місцезнаходження: російська федерація, 117997, м. москва, вул. Вавілова, 19, реєстраційний номер - 1027700132195). Метою застосування санкцій є недопущення виведення Державною корпорацією розвитку "ВЕБ.РФ" та публічним акціонерним товариством "Сбєрбанк Росії" капіталів за межі України.

Частиною 3 статті 5 Закону України «Про санкції» визначено, що рішення щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій приймається Радою національної безпеки та оборони України та вводиться в дію указом Президента України. Відповідне рішення набирає чинності з моменту видання указу Президента України і є обов`язковим до виконання.

Отже, до ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «Сбербанк» (наразі АТ «МР Банк») застосовано відповідні санкції у встановленому Закону України «Про санкції» порядку.

Рішенням Правління Національного банку України від 25.02.2022 №90-рш/БТ «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Акціонерний комерційний промислово інвестиційний банк» та рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25.02.2022 №130 «Про початок процедури ліквідації Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» розпочато процедуру ліквідації ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» строком на три роки з 25.02.2022 до 24.02.2025 включно.

Рішення Правління Національного банку України від 25.02.2022 №91-рш/БТ «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ «Міжнародний резервний банк» та рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25.02.2022 №131 «Про початок процедури ліквідації АТ «МР Банк» розпочато процедуру ліквідації АТ «МР Банк» строком на три роки з 25.02.2022 року до 24.02.2025 року включно.

Указом Президента України від 11.05.2022 №326/2022 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11.05.2022 «Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», яким вирішено примусово вилучити в Україні такі об?єкти права власності Російської Федерації та її резидентів: а) корпоративні права:

у розмірі 99,772644 відсотка майна публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» (код згідно з ЄДРПОУ 00039002, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Малопідвальна, 8), що належать Державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ» (місцезнаходження: Російська Федерація, 107996, м. Москва, просп. Академіка Сахарова, 9, реєстраційний номер 1077711000102);

у розмірі 100 відсотків майна акціонерного товариства «Міжнародний Резервний банк» (код згідно з ЄДРПОУ 25959784, місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), що належать публічному акціонерному товариству «Сбєрбанк Росії» (місцезнаходження: Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, реєстраційний номер 1027700132195).

Кабінетом Міністрів України 13.09.2022 видано Розпорядження «Про деякі питання проведення примусового вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», яким встановлено передати державному підприємству Національний фонд інвестицій України на праві господарського відання такі об`єкти права власності Російської Федерації та її резидентів, примусово вилучені в Україні відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 р. Про примусове вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів, введеного в дію Указом Президента України від 11 травня 2022 р. № 326: 1) корпоративні права:

у розмірі 5080310373 простих іменних акцій, що становлять 99,772644 відсотка статутного капіталу публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк (код згідно з ЄДРПОУ 00039002, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Малопідвальна, 8), що належать Державній корпорації розвитку ВЕБ.РФ (місцезнаходження: Російська Федерація, 107996, м. Москва, просп. Академіка Сахарова, 9, реєстраційний номер 1077711000102);

у розмірі 24065460500 простих іменних акцій, що становлять 100 відсотків статутного капіталу акціонерного товариства Міжнародний Резервний банк (код згідно з ЄДРПОУ 25959784, місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), що належать публічному акціонерному товариству Сбєрбанк Росії (місцезнаходження: Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, реєстраційний номер 1027700132195).

Відповідно до наявних в матеріалах справи доказів (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо юридичної особи АТ «Міжнародний резервний банк» станом на 10.01.2023, витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо юридичної особи ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» станом на 08.08.2023 та на 14.02.2014) Державі Україна в особі Державного підприємства «Національний фонд інвестицій України» належить 100 відсотка акцій АТ «МР Банк» та 99,772644 відсотка акцій ПАТ «Промінвестбанк».

Таким чином, судом встановлено, що на дату проведення засідання комітету кредиторів 08.08.2023, на якому прийнято рішення про відсторонення арбітражного керуючого Пічахчі С.В. від виконання повноважень розпорядника майна ПрАТ «АВК» та призначення розпорядником майна арбітражного керуючого Гусара І.О. Державі Україна в особі Державного підприємства «Національний фонд інвестицій України» належало 100 відсотка акцій АТ «МР Банк» та 99,772644 відсотка акцій ПАТ «Промінвестбанк».

Щодо тверджень кредитора ТОВ «Холастис» про застосування до ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «Сбербанк» (наразі АТ «МР Банк») спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), які передбачають блокування активів на підставі Указу Президента України №107/2021 та рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» та має наслідком виключення з реєстру кредиторів вказаних осіб, суд зазначає наступне:

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону України «Про санкції» правову основу застосування санкцій становлять Конституція України, міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, закони України, нормативні акти Президента України, Кабінету Міністрів України, рішення Ради національної безпеки та оборони України, відповідні принципи та норми міжнародного права.

Частиною 1 ст.4 Закону України «Про санкції» встановлено конкретизований перелік видів санкцій згідно з цим Законом.

Пунктом 1 переліку визначено такий вид санкції як блокування активів - тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними.

Пунктом 4 переліку визначено такий вид санкції як запобігання виведенню капіталів за межі України.

Як встановлено судом, 19.03.2021 Указом Президента України №107/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» та застосовано до ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «Сбербанк» (наразі АТ «МР Банк») санкції у виді інші санкції, що відповідають принципам їх застосування), встановленим цим Законом (запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов`язаних з банком осіб).

Дослідивши приписи Закону України «Про санкції» суд дійшов висновку, що до ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «Сбербанк» (наразі АТ «МР Банк») застосовано саме санкцію встановлену п.4 переліку санкцій визначених ч.1 ст.4 Закону України «Про санкції» -запобігання виведенню капіталів за межі України, а не санкцію - блокування активів, встановлену п.1 переліку санкцій визначених ч.1 ст.4 вказаного Закону, як про це зазначає ТОВ «Холастис».

Таким чином, твердження кредитора ТОВ «Холастис» про застосування до кредиторів ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «Сбербанк» (наразі АТ «МР Банк») санкції у вигляді блокування активів, що має наслідком виключення останніх з реєстру вимог кредиторів ПрАТ «АВК» є хибними та такими, що не відповідають приписам Закону України «Про санкції» та обставинам справи.

Крім того, враховуючи вищенаведені висновки, суд зазначає, що кредитори ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк» не підпадають під дію абз.11 ч.1 ст.48 КУзПБ в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань провадження та застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану» яким визначено, що у разі застосування до кредитора або до заінтересованої особи стосовно кредитора спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), які передбачають блокування активів, такий кредитор з моменту застосування і на період застосування санкцій має право брати участь у зборах кредиторів лише з правом дорадчого голосу.

Інші доводи викладені під час розгляду даного питання судом до уваги не приймаються, оскільки спростовуються матеріалами справи та встановленими судом обставинами.

Враховуючи вищевикладене, суд не вбачає підстав для виключення вимог ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк» з реєстру вимог кредиторів ПрАТ «АВК» у справі про банкрутство.

Керуючись статтями 1, 2, 9, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 12, 73-74, 76-79, 86, 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання кредитора ТОВ "Холастис" про витребування доказів.

Відмовити у задоволенні клопотання кредитора ТОВ "Холастис" про виключення вимог ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" та АТ "Міжнародний резервний банк" з реєстру вимог кредиторів ПрАТ "АВК" та зобов`язання розпорядника майна внести зміни до реєстру вимог кредиторів.

Ухвала набрала законної сили 14.02.2024 та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду у строки передбачені ГПК України

У судовому засіданні 14.02.2024 оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано 16.02.2024.

Суддя М.О. Лейба

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117038697
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2852/16

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Постанова від 27.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Постанова від 27.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні