Ухвала
від 15.02.2024 по справі 372/509/24
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/509/24

Провадження № 1-кп-163/24

ухвала

Іменем України

15 лютого 2024 року Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у приміщенні Обухівського районного суду Київської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023116230000466 від 12 вересня 2023 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Донецьк, громадянина України, неодруженого, не працевлаштованого, студента денної форми навчання ступеня вищої форми освіти «магістр» Київського інституту водного транспорту імені Гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного Державного університету інфраструктури та технології, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В :

До Обухівського районного суду Київської області надійшов обвинувальний акт відносно ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Згідно обвинувального акта: ОСОБА_4 14.11.2017 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_5 та її син ОСОБА_4 , будучи внутрішньо переміщеними особами із тимчасово окупованої російською федерацією території міста Донецьк, подавши заяву до Управління соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації Київської області, отримали довідки про взяття їх на облік внутрішньо переміщених осіб, із номерами: №0000403644 ОСОБА_4 та №0000403576 ОСОБА_5

11.05.2019 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_5 , маючи статус ВПО, перебуваючи в приміщенні Управління соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації Київської області, за адресою: Київська обл., м. Обухів, вул. Київська, буд. 24, подала заяву для призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг для себе та свого сина ОСОБА_4 , на підставі якої на розрахунковий рахунок АТ «ОщадБанк» м. Київ НОМЕР_2 , відкритий на ім`я ОСОБА_5 з державного бюджету, щомісячно з травня 2019 по липень 2023 перераховувались кошти, в якості допомоги переміщеним особам на проживання ОСОБА_5 та ОСОБА_4 .

У невстановлений досудовим розслідуванням час але не пізніше 10.10.2022 року, у ОСОБА_4 , який проживав спільним побутом із своєю матір`ю ОСОБА_5 у м. Українка Обухівського району Київської області, та достовірно знав про наявність у себе статусу ВПО з 2017 року, та отримання ОСОБА_5 на нього державну щомісячну допомогу, як переміщеним особам на проживання, виник злочинний корисливий умисел на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), а саме державними коштами, які нараховуються у вигляді державної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

З метою реалізації злочинного умислу, 10.10.2022 року, точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 , перебуваючи в межах Київської області, точне місце досудовим розслідуванням не встановлено, умисно, реалізуючи задумане та передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки у вигляді спричинення матеріальної шкоди державі і бажаючи їх настання, з метою отримання повторної допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, скориставшись раніше встановленим на належному йому смартфоні марки «Iphone Xr» мобільним додатком електронного порталу державних послуг «Дія» за допомогою Інтернету із увімкненою функцією геолокації, пройшов електронну ідентифікацію та автентифікацію з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, що дає змогу однозначного встановлення особи та через електронний портал державних послуг «Дія» в розділі «Оформлення допомоги ВПО», шляхом обману інформаційно-телекомунікаційних систем, що підключаються до Порталу «Дія», заповнив та подав електронну заяву №13235002012207816, на отримання щодо себе повторних, виплат передбачених для внутрішньо переміщених осіб та отримав можливість отримувати щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання ВПО.

У результаті вчинення вищевказаних протиправних шахрайських дій, ОСОБА_4 на власний банківський розрахунковий рахунок «єПідтримка» № НОМЕР_3 , відкритого в АТ «Універсал Банк», протиправно додатково отримав грошові кошти, як виплати для ВПО в сумі 2000 грн. за жовтень 2022 року, 2000 грн. за січень 2023 року, 2000 грн. за лютий 2023 року, 2000 грн. за березень 2023 року, 2000 грн. за квітень 2023 року, 2000 грн. за травень 2023 року, 2000 грн. за червень 2023 року та 2000 грн. за липень 2023 року, якими він незаконно заволодів та розпорядився на власний розсуд, чим завдав Управлінню соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації Київської області (тепер - Управлінню соціальної та ветеранської політики Обухівської районної державної адміністрації Київської області), майнової шкоди на загальну суму 16 000 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 обвинувачується у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

08.02.2024 року на адресу суду надійшло клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із його дійовим каяттям. Клопотання мотивоване тим, що він вчинив кримінальний проступок вперше, після вчинення щиро покаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, шкода відшкодована. Пояснив, що він повністю визнає свою винуватість у вчинені кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, зробив для себе належні висновки щодо недопущення у подальшому вчиненні кримінальних правопорушень.

08.02.2024 року від представника потерпілого Управління соціальноїта ветеранськоїполітики Обухівськоїрайонної державноїадміністрації Київськоїобласті ОСОБА_6 до суду надійшла заява, у якій остання просить розглядати кримінальне провадження без її участі, цивільний позов не заявляє, спричинена матеріальна шкода в розмірі 16 000 грн. відшкодована у повному обсязі, матеріальні претензії управління до ОСОБА_4 відсутні. Про закриття кримінальне провадження на підставі ст.ст. 44,45 КК України сторона потерпілого не заперечує.

Обвинувачений ОСОБА_4 підтримав подане клопотання.

Прокурор у судовому засіданні не заперечив щодо задоволення клопотання обвинувачеого.

Суд, вислухавши прокурора, обвинуваченого, дослідивши клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 із проханням про звільнення його від кримінальної відповідальності, документи, що характеризують особу обвинуваченого, надані прокурором, заяву представника потерпілого, вважає, що клопотання обвинуваченого підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.ст. 284, 314 КПК України кримінальне провадження закривається судом: 1) у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності. У підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення: 2) закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Згідно ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно примітки до ст. 45 КК України кримінальний проступок, передбачений ч. 1 ст. 190 КК України не віднесений до корупційного.

ОСОБА_4 раніше не судимий.

Дії ОСОБА_4 суд вважає правильно кваліфіковано за ч. 1 ст. 190 КК України заволодіння чужим майном шляхом обману.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України, відповідно до ст. 12 КК України відноситься до кримінального проступку.

Відповідно до п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Виняток можуть становити лише випадки вчинення злочину чи замаху на нього, внаслідок яких не заподіяна шкоду або не завдано збитки. Щире каяття характеризує суб`єктивне ставлення винної особи до вчиненого злочину, яке виявляється в тому, що вона визнає свою провину, висловлює жаль з приводу вчиненого та бажання виправити ситуацію, що склалася. Активним сприянням розкриттю злочину слід вважати надання особою органам досудового розслідування будь-якої допомоги в установленні невідомих їм обставин справи, передбачене у ст. 45 КК звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим.

ОСОБА_4 після вчинення кримінального правопорушення щиро покаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, добровільно усунув заподіяну шкоду. Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

За таких обставин суд вважає, що ОСОБА_4 має бути звільнений від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, кримінальне провадження закрити, оскільки наявні всі обставини, із якими законодавець пов`язує можливість звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 45 КК України.

Речові докази: документи та предмети визнані 07.12.2023 року речовими доказами у кримінальному провадженні, відповідно доп.7ч.9ст.100КПК України,суд залишаєу матеріалахкримінального провадженняпротягом усьогочасу їхзберігання.

Витрати на залучення експерта відсутні.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_4 не обирався.

Відповідно до ч. 2 ст. 371 КПК України у випадках, передбачених цим Кодексом, ухвала постановляється в нарадчій кімнаті складом суду, який здійснює судовий розгляд.

Враховуючи викладене, на підставі ст. 45 КК України, керуючись п. 1 ч. 2 ст. 284, ст. 288, п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 ,про звільненнявід кримінальноївідповідальності,- задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження №12023116230000466 від 12.09.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, - закрити.

Речові докази: документи та предмети визнані 07.12.2023 року речовими доказами у кримінальному провадженні, - залишити у матеріалах кримінального провадження протягом усього часу їх зберігання..

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Обухівський районний Київської протягом 7 (семи) днів з дня її проголошення.

Суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117041230
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Донецьк, громадянина України, неодруженого, не працевлаштованого, студента денної форми навчання ступеня вищої форми освіти «магістр» Київського інституту водного транспорту імені Гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного Державного університету інфраструктури та технології, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —372/509/24

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні