Рішення
від 15.02.2024 по справі 524/660/24
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/660/24

Провадження №2-о/524/71/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.02.2024 року Автозаводський районний суд м Кременчука в складі:

головуючого судді Предоляк О.С.

присяжних - Дяченко Н.М., Івка А.В.,

при секретарі судового засідання - Лапік К.В.,

за участю заявників - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представників виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області як орган опіки та піклування -Данильчук О.Г.

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області як орган опіки та піклування, Комунальне підприємство «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради», про усиновлення дітей,

В С Т А Н О В И В :

Заявники звернулися до суду із заявою про усиновлення малолітніх дітей, мотивуючи свої вимоги тим, що вони громадяни України, перебувають в зареєстрованому шлюбі, мають двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебувають на обліку кандидатами в усиновителі в службі у справах дітей Фастівської районної державної адміністрації за № 37 від 20.12.2022 року. Сім`я матеріально забезпечена, мають житло зі всіма зручностями та необхідними умовами для утримання і виховання дітей. Вони бажають усиновити дітей, позбавлених батьківського піклування та надати їм радість зростання у сім`ї, а також повноцінний розвиток. Заявники прийняли рішення усиновити малолітніх вихованців Кременчуцького обласного спеціалізованого будинку дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Малолітні перебувають на обліку дітей, які можуть бути усиновлені. Мати дітей - ОСОБА_7 , рішенням Крюківського районного суду м.Кременчука від 24.09.2020 року позбавлена батьківських прав. Відомості про батька внесені відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України. Рішенням виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області від 29.07.2019 № 1040 малолітнім ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Зі станом здоров`я, фізичним та розумовим розвитком дітей подружжя ознайомлено. Працюють, матеріально забезпечені і мають всі можливості для утримання усиновлених дітей. Мета усиновлення: забезпечити інтереси дітей, надати їм належне виховання, освіту, духовний та фізичний розвиток, забезпечити родинне тепло, затишок та батьківську любов. В той же час, заявники не мають жодних сумнівів щодо необхідності усиновлення, абсолютно впевнені у своєму ставленні до дітей і переконані, що зможуть належним чином виконувати батьківські обов`язки, психологічно готові до виховання усиновлених дітей. З історією розвитку, станом здоров`я дітей, правовими наслідками усиновлення, зазначеними у ст.ст. 207-242 Сімейного Кодексу України ознайомлені.

У судовому засіданні заявники - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , кожний окремо, підтримали заяву та просять задовольнити. Зазначать, що бажають стати батьками, розуміючи всю відповідальність усиновлення.

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області - Данильчук О.Г. у судовому засіданні підтримує висновок про доцільність усиновлення заявниками малолітніх дітей, оскільки це відповідає їх інтересам.

Представник заінтересованої особи - Комунального підприємства "Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради" - Лях Н.П. просить розглянути справу без їх участі.

Суд, вислухавши пояснення заявників, представника заінтересованої особи, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, вважає, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Згідно ст. 3 ч.4 СК України, сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Як регламентує ст. 207 ч.ч.1,2 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ст. 208 ч.1 СК України, усиновленою може бути дитина. Як роз`яснює ст. 6 СК України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

У силу ст. 211 СК України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті. Усиновлювачами не можуть бути особи однієї статі. Особи, які не перебувають у шлюбі між собою, не можуть усиновити одну і ту ж дитину. Якщо такі особи проживають однією сім`єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини. Якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі. Якщо дитина має лише батька, вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він не перебуває у шлюбі. Якщо такі особи проживають однією сім`єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини. Якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв`язку з усиновленням втрачають правовий зв`язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка. Кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, не обмежується.

Судом встановлено, що заявники ОСОБА_1 ,ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадяни України, перебувають у зареєстрованому шлюбі з 20.11.1993 року. Від зареєстрованого шлюбу мають неповнолітню доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та малолітню доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Подружжя перебуває на обліку в службі у справах дітей Фастівської районної державної адміністрації за № 37 від 20.12.2022 року.

Сім`я матеріально забезпечена. Відповідно до податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця, ОСОБА_1 веде діяльність з консультування з питань комерційної діяльності й керування, дослідження кон`юнктури ринку та виявлення громадської думки та має дохід за перше півріччя 2023 року, який становить 300 000 грн.

Відповідно до податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця, ОСОБА_2 веде діяльність посередників, що спеціалізуються в торгівлі іншими товарами та має дохід за 2022 календарний рік, який становить 822 335,54 грн.

Проживають у будинку за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належить ОСОБА_2 .Умови проживання відповідають санітарно-гігієнічним нормам. Для дітей створені належні умови.

Також, ОСОБА_2 відповідно до свідоцтва про право власності від 09.10.2013 року належить п`ятикімнатна квартира за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з медичними висновками від 21.07.2023 року заявники мають добрий загальний стан здоров`я.

За даними МВС України за автоматизованими обліками на території України до кримінальної відповідальності заявники не притягувались, не знятої чи не погашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають.

Заявники прийняли рішення усиновити малолітніх вихованців Комунального підприємства "Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради" - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Малолітні ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , мають правові підстави для їх усиновлення. Перебувають на обліку дітей, які можуть бути усиновлені. Мають статус дитини, позбавленої батьківського піклування, на підставі акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я від 29.05.2019 та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 СК України.

Рішенням виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області від 29.07.2019 № 1040 малолітнім ОСОБА_5 , ОСОБА_6 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Рішенням Крюківського районного суду м.Кременчука від 24.09.2020 року, мати малолітніх ОСОБА_5 та ОСОБА_6 - ОСОБА_7 позбавлено батьківських прав.

Відповідно до довідок про родичів дітей від 14.07.2023 № 01-32/818, № 01-32/817, наданих службою у справах дітей Крюківської районної адміністрації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, малолітні ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , мають сестру ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка проживає разом з матір`ю ОСОБА_7 та правових підстав для усиновлення не має.

Згідно довідок КП «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради» від 11.01.2024 № 35, № 36, під час перебування в комунальному підприємстві малолітніх ОСОБА_5 , ОСОБА_6 мати та інші родичі не відвідували, не телефонували, умовами життя і станом здоров`я не цікавилися.

Відповідно до довідки КП «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради» від 11.01.2021 № 33 та акту про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дітьми, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 особисто познайомилися з дітьми та встановили контакт.

У судовому засіданні ОСОБА_1 , ОСОБА_2 підтвердили, що зі станом здоров`я, фізичним та розумовим розвитком дітей подружжя ознайомлено.

Мета усиновлення: забезпечити інтереси дітей, надати їм належне виховання, освіту, духовний та фізичний розвиток, забезпечити родинне тепло, затишок та батьківську любов. Заявники не мають жодних сумнівів щодо необхідності усиновлення, абсолютно впевнені у своєму ставленні до дітей і переконані, що зможуть належним чином виконувати батьківські обов`язки, психологічно готові до виховання усиновлених дітей, що підтвердили у судовому засіданні. З історією розвитку, станом здоров`я дітей, правовими наслідками усиновлення, зазначеними у ст.ст. 207-242 Сімейного Кодексу України ознайомлені.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького районуПолтавської області про доцільність усиновлення малолітніх ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 від 16.01.2024 року за № 01-23/1, орган опіки та піклування виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького районуПолтавської області вважає усиновлення малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 доцільним та таким, що відповідає інтересам дітей.

Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається (ч.1ст.223 Сімейного Кодексу України).

Відповідно до частини першої статті 208 Сімейного Кодексу України, усиновленою може бути дитина.

Згідно зі статтею 6 Сімейного Кодексу України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

Частиною 3 ст. 218 Сімейного Кодексу України встановлено, що усиновлення проводиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 210 Сімейного Кодексу України якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз`єднані при їх усиновлені.

Усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони: позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється; протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу (п.п. 4, 5 ч.1 ст. 219 СК України ).

На підставі вищенаведеного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , як малолітні діти можуть бути усиновлені.

Суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, а саме: стан здоров`я та матеріальне становище осіб, які бажають усиновити дитину, їх сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких заявники бажають усиновити дитину; взаємовідповідність осіб, які бажають усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ці особи опікуються вже дитиною; особу дитини та стан їх здоров`я; ставлення дитини до осіб, які бажають її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини (ст. 224 Сімейного Кодексу України).

Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину.

Судом встановлено, що обставини, передбачені ст. 212 Сімейного Кодексу України, наявність яких виключала б для заявників можливість бути усиновлювачами малолітніх дітей - відсутні.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку, що дане усиновлення проводиться виключно в інтересах малолітніх дітей і, що заявники бажають їх усиновити, підстав, передбачених у сімейному законодавстві, які б перешкоджали цьому усиновленню, судом не встановлено, а тому заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Згідно ст.231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

Оскільки, позовні вимоги в частині усиновлення визнані судом такими, що підлягають задоволенню, а також враховуючи положення ст.ст.229, 231 СК України, вимоги про внесення змін до актових записів підлягають задоволенню.

Необхідно роз`яснити учасникам судового процесу, що згідно ч.2 ст. 223 СК України заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Усиновлення вважається здійсненим з дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, а у справах про усиновлення дітей іноземцями - також до уповноваженого органу виконавчої влади.

Керуючись ст. 259 Цивільного процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області як орган опіки та піклування, Комунальне підприємство «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради», про усиновлення дітей - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , усиновлювачами малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та малолітньої ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_1 записати батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_2 записати матір`ю ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Змінити прізвище ОСОБА_5 на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », місце народження на «ІНФОРМАЦІЯ_7», ім`я залишити « ІНФОРМАЦІЯ_7 », по-батькові залишити « ІНФОРМАЦІЯ_7 », дату народження залишити « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

Змінити прізвище ОСОБА_6 на « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ім`я на « ІНФОРМАЦІЯ_6 », місце народження на ІНФОРМАЦІЯ_6, по-батькові залишити « ІНФОРМАЦІЯ_6 », дату народження залишити « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Судові витрати покласти на заявників.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення через Автозаводський районний суд м.Кременчука.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його апеляційне оскарження або розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: О.С. Предоляк

Присяжні: Н.М. Дяченко

А.В. Івко

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117041346
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дітей

Судовий реєстр по справі —524/660/24

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні