Ухвала
від 16.02.2024 по справі 501/341/24
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16 лютого 2024 року Єдиний унікальний № 501/341/24

УХВАЛА

Іменем України

14 лютого 2024 року м. Чорноморськ

Слідчий суддя Іллічівського міського суду Одеської області ОСОБА_1

секретар судових засідань - ОСОБА_2

номер справи № 501/341/24 провадження 1-кс/501/72/24

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу Акціонерного товариства «Укртелеком» в особі Одеської філії АТ «Укртелеком», діючого в особі представника ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад обставин скарги.

31 січня 2024 року представник АТ «Укртелеком» в особі Одеської філії АТ «Укртелеком» ОСОБА_3 звернувся до Іллічівського міського суду Одеської області на бездіяльність працівників СВ ВП № 1 ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань у порядку ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України.

На обґрунтування скарги зазначено, що 21 листопада 2023 року АТ «Укртелеком» в особі Одеської філії АТ «Укртелеком» звернулося із заявою про вчинення кримінального правопорушення, пов`язаного із викраденням його майна, а саме кабелю зв`язку за адресою: Одеська область, Одеський район, м. Чорноморськ, вул. Олександрійська, 22, на загальну вартість 26898,88 грн.

Скаржник зазначає, що у відповідно до ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України відомості посадовими особами ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області внесені не були, про що вони дізналися лише 25 січня 2024 року від т.в.о начальника ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області у зв`язку зі чим просить зобов`язати посадових осіб ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою, а також зобов`язати в строк 24 години надати відповідний витяг.

Позиція учасників судового процесу.

Скаржник та представник відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 ГУНП Одеській області про дату, час та місце розгляду скарги повідомлявся в установленому законом порядку, до судового засідання не з`явилися, що відповідно до ч.3ст.306Кримінального процесуальногокодексу України не перешкоджає розгляду даної скарги.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приймає рішення про таке.

Мотивувальна частина та застосовані судом правові норми.

Частиною 1 ст. 303Кримінального процесуальногокодексу України визначений вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування. У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст.214Кримінального процесуальногокодексу України бездіяльність слідчого, прокурора щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань є предметом оскарження в порядку ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України, полягає у невнесенні вказаними особами відповідних відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 год. після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно ч. 2 ст.214Кримінального процесуальногокодексу України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Положення ст. 214Кримінального процесуальногокодексу України перебувають у взаємозв`язку з ч. 1 ст. 2 Кримінального кодексу України, згідно з якою підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого цим Кодексом.

Відповідно до п. п. 2 п. 1 розділу II Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого наказом Генерального прокурора, від 30 червня 2020 року N 298 (далі Положення), відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини п`ятої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Крім того, згідно п. п. 7 п. 2 розділу II вказаного Положення до Реєстру підлягають внесенню відомості, які характеризують кримінальне правопорушення.

Аналіз вищезазначених положень закону України, а також Положення дає підстави для висновку, що чинні процесуальні норми законодавства не передбачають для слідчого чи прокурора іншої альтернативи, ніж невідкладне внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Згаданий обов`язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Наведене підтверджується імперативними положеннями ч. 4 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу, згідно з якою відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Положення ст. ст. 214,303Кримінального процесуальногокодексу України свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді є бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Встановлено, що 21 листопада 2023 року від представника АТ «Укртелеком» в особі Одеської філії АТ «Укртелеком» ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області було отримано про кримінальне правопорушення, в порядку ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Проте, відомості за заявою про вчинення кримінального правопорушення внесені до ЄРДР не було, тобто вимоги визначені ч. 1 ст. 214 Кримінального процесуальногокодексу України не виконані, що суперечить положенням національного законодавства.

Кожен, чиї права та свободи викладені у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, порушуються, має право на ефективний засіб правового захисту у відповідному національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинено особами, що діяли як офіційні особи (Рекомендація Rec (2004) 6 Комітету Міністрів Державам-членам СЕ, прийнята Комітетом Міністрів 12.05.2004 року).

Так, у заяві від 21 листопада 2023 року зазначено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення окремими особами, попередню правову кваліфікацію кримінальних правопорушень, тобто вказані відомості, які є достатніми для внесення відповідних відомостей до ЄРДР, що відповідає положенням ч. 5 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України

Висновки суду.

Беручи до уваги, що в порушення вимог ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення згідно із заявою представник АТ «Укртелеком» в особі Одеської філії АТ «Укртелеком» не були внесені, суд вважає необхідним задовольнити та зобов`язати уповноважену на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення особу ВП № 1 Одеського районного управління поліції № 2 ГУНП в Одеській області, зареєструвати заяву від 21 листопада 2023 року та внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення.

Вимоги скарги в частині зобов`язання посадових осіб ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань не підлягає задоволенню з підстав необґрунтованості клопотання в даній частині у відповідно до ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 303, 304, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу Акціонерного товариства «Укртелеком» в особі Одеської філії АТ «Укртелеком», діючого в особі представника ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити частково.

Зобов`язати посадових осіб ВП №2 ОРУП №2 ГУНП в Одеській області - внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за матеріалами, що зазначені в Журналі ЄО за № 14935 від 21 листопада 2023 року, а також провести повний і всебічний розгляд зазначеної заяви у відповідності з Кримінальним процесуальним кодексом України.

В іншій частині скарги відмовити.

Повний текст ухвали виготовлено 16 лютого 2024 року .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117042981
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —501/341/24

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 14.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 14.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні