Ухвала
від 16.02.2024 по справі 802/1378/15-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

16 лютого 2024 р. Справа № 802/1378/15-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Яремчука Костянтина Олександровича, розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну стягувача у виконавчому листі у справі за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Іллінецькому районі Вінницької області до сільськогосподарського виробничого кооперативу "Росошанський" про стягнення капіталізованих платежів,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Іллінецькому районі Вінницької області до сільськогосподарського виробничого кооперативу "Росошанський" про стягнення капіталізованих платежів.

Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 10 червня 2015 року позов відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Іллінецькому районі Вінницької області задоволено. Так, вирішено стягнути з сільськогосподарського виробничого кооперативу "Росошанський" (вул. К.Маркса, 40, с. Росоша, Липовецький район, Вінницька область, 22542, код ЄДРПОУ 03731419) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Іллінецькому районі (вул. К.Маркса, 5, м. Іллінці, Вінницька область, 22700, код ЄДРПОУ 25937618, р/р 37179001001002 в ГУДКСУ у Вінницькій області, МФО 802015) капіталізовані платежі в розмірі 166662 гривні 93 копійки.

24 липня 2015 року Вінницьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист № 802/1378/15-а.

11 січня 2024 року Головним управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькій області подано до суду заяву про заміну стягувача у виконавчому листі правонаступником.

Ухвалою суду від 15 січня 2024 року заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області призначено до розгляду на 24 січня 2024 року.

22 січня 2024 року представником Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області подано заяву, у якій просив розгляд заяви здійснювати без його участі.

Ухвалою від 24 січня 2024 року відкладено розгляд заяви на 15 лютого 2024 року.

В судове засідання, призначене на 15 лютого 2024 року, учасники справи не з`явилися, незважаючи на те, що про дату, час та місце розгляду заяви про заміну стягувача у виконавчому листі повідомлені належним чином.

При цьому 13 лютого 2024 року від представника Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області до суду надійшла заява, у якій просив розгляд заяви здійснювати за його відсутності.

З урахуванням частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд дійшов висновку розгляд заяви здійснювати у відсутності стягувача та боржника (в порядку письмового провадження).

Розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну стягувача у виконавчому листі правонаступником, суд зважає на таке.

Особливості розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження (заміну стягувача або боржника у виконавчому листі) визначені статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України.

Частиною 1 цієї статті передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно з частинами 1, 2, 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Так, судом встановлено, що згідно з виконавчим листом № 802/1378/15-а, виданим Вінницьким окружним адміністративним судом 24 липня 2015 року, стягувачем у ньому зазначено відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Іллінецькому районі Вінницької області.

Разом із тим 21 вересня 2022 року прийнято Закон України № 2620-IX "Про внесення змін до Закону України № 1105-ХIV "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон № 1105-ХIV), який набрав чинності з 01 січня 2023 року та яким Закон № 1105-ХIV викладено у новій редакції.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1105-ХIV припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

При цьому за змістом Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1105-ХIV стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

27 грудня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України", пунктом 1 якої з 01 січня 2023 року припинено шляхом приєднання до Пенсійного фонду України Фонд соціального страхування України, зокрема й управління виконавчої дирекції Фонду у Вінницькій області.

Частиною 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з частиною 4 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

З огляду на те, що стягувач в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Іллінецькому районі Вінницької області реорганізований шляхом приєднання до органів Пенсійного фонду України, а спірні правовідносини допускають правонаступництво, тому суд доходить висновку про наявність підстав для заміни стягувача у виконавчому листі правонаступником.

Керуючись статтями 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну стягувача у виконавчому листі правонаступником задовольнити.

Замінити у виконавчому листі № 802/1378/15-а, що виданий Вінницьким окружним адміністративним судом 24 липня 2015 року, стягувача в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Іллінецькому районі Вінницької області його правонаступником в особі Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 295 КАС України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Яремчук Костянтин Олександрович

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117045748
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення капіталізованих платежів

Судовий реєстр по справі —802/1378/15-а

Ухвала від 16.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Ухвала від 15.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Ухвала від 21.08.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 15.08.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 18.05.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні