Ухвала
від 14.02.2024 по справі 200/6773/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залучення другого відповідача

14 лютого 2024 року Справа №200/6773/23

справа №200/6773/23

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Зеленова А.С., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи питання щодо залучення другого відповідача за позовом Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Донецькій області до Управління Східного офісу Державної аудиторської служби в Донецькій області про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу,

В С Т А Н О В И В

24 листопада 2023 року засобами поштового зв`язку до Донецького окружного адміністративного суду надійшов позов Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Донецькій області щодо визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу Управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області від 07 листопада 2023 року UA 2021-10-04-006435-b про закупівлі робіт «ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва» ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт. Капітальний ремонт мосту на км 166+562 автомобільної дороги загального користування державного значення Н-20 Слов`янськ Донецьк Маріуполь, Донецька область.

Ухвалою суду від 14 грудня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою суду від 8 лютого 2024 року по даній справі залучено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРТРАНСМІСТ».

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне

Предметом оскарження по даній справі є висновок про результати моніторингу Управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області від 07 листопада 2023 року UA 2021-10-04-006435-b про закупівлі робіт «ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва» ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт. Капітальний ремонт мосту на км 166+562 автомобільної дороги загального користування державного значення Н-20 Слов`янськ Донецьк Маріуполь, Донецька область.

Разом з тим, відповідно до п. 1 «Примірного положення про управління офісів Держаудитслужби в областях», затвердженого Наказом Державної аудиторської служби України від 02.06.2016 № 23, управління офісів Держаудитслужби в області є їх структурними підрозділами, мають печатку зі своїм найменуванням, штампи і відповідні бланки.

Відповідно до п. 1 «Положення про Східний офіс Держаудитслужби», затвердженого Наказом Державної аудиторської служби України від 02.06.2016 № 23, у складі Офісу утворюються такі структурні підрозділи як управління в Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській областях (далі - управління).

Відповідно до п. 16 «Положення про Східний офіс Держаудитслужби», затвердженого Наказом Державної аудиторської служби України від 02.06.2016 № 23, офіс є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Казначейства, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, власні бланки.

З відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань вбачається, що Східний офіс Держаудитслужби зареєстрований у якості юридичної особи за кодом ЄДРПОУ 40477689, а Управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області, як відокремлений підрозділ, зареєстровано за кодом ЄДРПОУ ВП: 41127366.

Таким чином, Управління Східного офісу Державної аудиторської служби в Донецькій області не є юридичною особою, не має відкритих рахунків, не є розпорядником бюджетних коштів та не має бюджетних асигнувань.

Відповідно до частини 1 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

З огляду на те, що відповідачем по справі не виступають службові посадові особи Східного офісу Держаудитслужби, а є його структурний підрозділ, стягнення судових витрат за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта, що не є учасником адміністративної справи, є неможливим.

Тому, у разі задоволення позову сторони по цій справі, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті, не можуть бути стягнуті за рахунок бюджетних асигнувань Східного офісу Держаудитслужби , якщо він не буде виступати відповідачем по даній адміністративній справі. Що у свою чергу унеможливіть реалізацію судового рішення, у разі задоволення позову, в частині стягнення судових витрат.

Згідно ст.48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Згідно з нормами частини четвертої зазначеної статті якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави. Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

Згідно з нормами частини шостої статті 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

З огляду на те, що Управління Східного офісу Державної аудиторської служби в Донецькій області не є юридичною особою, не має відкритих рахунків, не є розпорядником бюджетних коштів та не має бюджетних асигнувань, і з метою забезпечення, у разі задоволення позову, виконання судового рішення в частині стягнення судових витрат, суд залучає у якості відповідача по вказаній справі Східний офіс Держаудитслужби.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 12, 19, 20, 26, 48, 160, 161, 172, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Залучити Східний офіс Держаудитслужби (код ЄДРПОУ 40477689) 49101, м. Дніпро, вул. Володимира Антоновича, 22 корпус 2, в якості другого відповідача по справі №. 200/6773/23.

Східному офісу Держаудитслужби направити копію позовної заяви з додатками.

Східний офіс Держаудитслужби має право подати заяву із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

Встановити Східному офісу Держаудитслужби п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали, для подання відзиву на позовну заяву, який повинен бути складений та поданий за правилами, встановленими статтею 162 КАС України.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи (частини 3, 4 статті 162 КАС України).

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив (ст.163 КАС України), а відповідач - заперечення (ст.164 КАС України) протягом п`ятиденного строку, відлік якого починається, відповідно: для позивача - з моменту отримання відзиву на позов, а для відповідача - з моменту отримання відповіді на відзив.

У разі подання відповіді на відзив або заперечення до них необхідно додати: докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються викладені у них заперечення, якщо такі докази не надані іншою стороною; документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив або заперечення і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до вимог статті 94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Повідомити учасників справи, що веб-адресою сторінки в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, є http://court.gov.ua/fair/sud0570.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала постановлена та підписана 14 лютого 2024 року.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя А.С. Зеленов

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117046576
СудочинствоАдміністративне
Сутьрезультати моніторингу

Судовий реєстр по справі —200/6773/23

Ухвала від 30.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 30.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 19.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 12.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 14.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 14.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 30.11.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні