Рішення
від 07.02.2024 по справі 444/2368/23
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/2368/23

Провадження № 2-о/444/8/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2024 року Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Ясиновський Р. Б.

присяжних Павленчик Н.Ф., Бродик О.П.,

за участю секретаря судового засідання Садової І.З.

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Жовкві Львівської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Жовківської міської ради Львівського району Львівської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою, у якій просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Любеля, яка мешкає в АДРЕСА_1 , недієздатною, встановити опіку над нею і призначити її опікуном його, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який мешкає в АДРЕСА_1 .

Заяву обґрунтовує тим, що він, ОСОБА_1 , є двоюрідним племінником ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є двоюрідною сестрою його матері ОСОБА_4 .

Вказує, що його тітка ОСОБА_3 є особою з інвалідністю першої групи з дитинства, їй встановлено діагноз психічного захворювання, а саме шизофренія (проста форма).

Зазначає, що з 18 листопада 1996 року догляд за ОСОБА_3 здійснювала її мати ОСОБА_5 , яка, за станом свого здоров`я, з січня місяці 2023 року не може виконувати надалі обов`язки опікуна доньки. Все життя останні проживали по АДРЕСА_1 . ОСОБА_5 , яка є матір`ю ОСОБА_3 , є особою похилого віку, досягла 79 років, страждає на хронічні захворювання, що зараз значно загострилися та вплинули на її фізичний стан.

Вказує, що ОСОБА_3 страждає хронічним психічним захворюванням з дитинства, яке призводить до того, що вона має обмеження життєдіяльності, а саме до самообслуговування, орієнтації, спілкування та контролю за своєю поведінкою.

Стверджує, що ОСОБА_3 не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду, лікування, так і постійної сторонної допомоги та контролю у зв`язку із наявною у неї хворобою.

Зазначає, що з січня місяці 2023 року догляд за ОСОБА_3 здійснює він, ОСОБА_1 , так як у матері останньої, ОСОБА_5 , значно погіршився стан здоров`я.

Вказує, що він є здоровим, спиртними напоями не зловживає, на обліку у прихоневрологічному або наркологічному диспансері не перебуває.

Зазначає, що станом на сьогоднішній день, він є єдиною особою, яка здійснює догляд за ОСОБА_3 . Інших осіб, які б могли здійснювати такий догляд немає. У нього є можливості та бажання надалі здійснювати догляд за ОСОБА_3 та бути її опікуном. Жодних перешкод для цього немає.

Зважаючи на наведене ОСОБА_1 просить заяву задовольнити.

Ухвалою судді Жовківського районного суду Львівської області від 21 липня 2023 року заяву ОСОБА_1 залишено без руху.

На виконання вимог вищевказаної ухвали від 21 липня 2023, заявником усунуто недоліки, які стали підставою для залишення заяви без руху, про що подано 28 липня 2023 року відповідну заяву з додатками.

Ухвалою судді Жовківського районного суду Львівської області від 31 липня 2023 року відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження та призначено судове засідання на 27 вересня 2023 року.

Ухвалою Жовківського районного суду Львівської області від 27 вересня 2023 року призначено в справі судово-психіатричну експертизу, а також зупинено провадження у справі.

Ухвалою Жовківського районного суду Львівської області від 27 грудня 2023 року поновлено провадження у справі, судовий розгляд справи призначено на 07 лютого 2024 року.

Заявник та його представник в судовому засіданні вимоги заяви підтримали в повному обсязі з підстав, які у ній зазначені.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не прибув, однак від начальника відділу соціального захисту населення Жовківської міської ради Львівської області надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності представника відділу. Проти задоволення заяви не заперечив.

Суд приходить до висновку про можливість розгляду справи без участі представника заінтересованої особи, зважаючи на подане ним клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Заслухавши думку заявника та його представника, дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, а відтак, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Любеля Жовківського району Львівської області і його батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , що стверджується копією свідоцтва про його народження серія НОМЕР_1 та копією паспорт громадянина України серія НОМЕР_2 , виданого Жовківським РВ ГУМВС України у Львівській області 20 жовтня 2011 року. Зареєстроване місце проживання заявника в АДРЕСА_1.

ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Любеля Жовківського району Львівської області, що стверджується копією паспорта громадянина України НОМЕР_3 , виданого Жовківським РВ УМВС України у львівській області 4 липня 1995 року. Зареєстроване місце проживання ОСОБА_3 в АДРЕСА_1.

ОСОБА_3 отримує пенсію у зв`язку із тим, що вона є особою із інвалідністю першої групи, що стверджується копією посвідчення Серія НОМЕР_4 , виданого 15 січня 2008 року Жовківським районним відділом Пенсійного фонду України.

Із копії висновку про час настання інвалідності № 664 від 06 квітня 2010 року, виданого психіатричною МСЕК № 1, вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1., є особою із інваліднісю першої групи з дитинства.

Із копії довідки до акта огляду МСЕК Серія 10 ААА № 851320, виданої психіатричною МСЕК № 1 07.02.2012, вбачається, що ОСОБА_3 є особою із інвалідністю першої групи "Б" з дитинства безтерміново та потребує постійного стороннього догляду.

Із копії Витягу з медичної карти стаціонарного хворого, виданої 15 серпня 1996 року поліклінічним відділом Жовківська центральна районна лікарня, вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хворіє шизофренією (проста форма).

Із копії рішення виконавчого комітету Любельської сільської ради народних депутатів від 16.11.1996 "Про встановлення опікунства над інвалідом І групи дитинства ОСОБА_3 " вбачається, що над останньою встановлено опікунство з боку її матері ОСОБА_5 .

Суд враховує наведене заявником про те, що ОСОБА_5 , яка є матір`ю ОСОБА_3 , є особою похилого віку, досягла 79 років, стан її здоров`я погіршився, через що з січня місяці 2023 року вона не може виконувати надалі обов`язки опікуна доньки.

Із копій довідок № 352 від 03.08.2004 та № 818 від 26.12.2006, виданих поліклінічним відділом Жовківська центральна районна лікарня, вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1., є особою із інвалідністю першої групи, в якої встановлено параноїдальну форму з безперервним перетіком з вираженим апато-абулічним дефектом. ОСОБА_3 не здатна до самообслуговування, потребує стороннього догляду.

Із копії акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного місця проживання особи, виданого за № 08/182 19.05.2023, вбачається, що із заяником ОСОБА_1 фактично проживають у будинку по АДРЕСА_1 : ОСОБА_3 (тітка), ОСОБА_7 (тітка), ОСОБА_5 (тітка), ОСОБА_8 (дядько).

Відповідно до ч. 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

А тому заявник, як близький родич ОСОБА_3 , може бути заявником у справі про визнання фізичної особи недієздатною.

Із копії висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 291, виданого 17.05.2023 поліклінічним відділенням КНП "Жовківська лікарня", вбачається, що у хворої ОСОБА_3 , яка проживає разом із ОСОБА_1 в с. Любеля, обмежене самообслуговування та обмежена здатність контролювати свою поведінку.

З висновку судово-психіатричної експертизи № 1238, яка проведена головним судово-психіатричним експертом Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» Гуцалом В.Й. 17.11.2023 на виконання ухвали суду, вбачається, що на даний час ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає хронічним стійким психічним розладом - параноїдною шизофренією безперервно-прогредієнтного типу перебігу із стійким вираженим дефектом особистості в емоційно-вольовій сфері. За своїм психічним станом ОСОБА_3 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. ОСОБА_3 потребує встановлення над нею опіки. ОСОБА_3 за своїм психічним станом не може правильно сприймати обставини, які мають значення для справи та давати по них вірні покази.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 39 Цивільного кодексу України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Враховуючи встановлені судом обставини та досліджені докази, зокрема те, що ОСОБА_3 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд приходить до висновку, що є всі підстави для визнання її недієздатною та встановлення над нею опіки.

Враховуючи хронічний стійкий психічний розлад - параноїдну шизофренію безперервно-прогредієнтного типу перебігу із стійким вираженим дефектом особистості в емоційно-вольовій сфері у ОСОБА_3 , беручи до уваги те, що вона є особою з І групою інвалідності, внаслідок чого вона не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними, суд приходить до висновку, що є всі підстави для визнання її недієздатною на максимальний строк, встановлений ч. 6 ст. 300 ЦПК України, тобто на два роки з дати набрання рішенням суду законної сили.

Згідно з ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

На підставі ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна.

Частина 4 статті 63 ЦК України передбачає, що опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним з урахуванням особистих стосунків, можливості виконувати обов`язки піклувальника.

З висновку опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб,

які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Жовківської міської ради від 29.06.2023 про доцільність призначення гр. ОСОБА_1 опікуном над його тіткою гр. ОСОБА_3 , затвердженого рішенням виконавчого комітету Жовківської міської ради Львівського району Львівської області від 13.09.2023 № 7 "Про доцільність призначення опікуна для недієздатної особи (затвердження висновку опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Жовківської міської ради), вбачається, що, керуючись нормами Цивільного кодексу України, Правилами опіки та піклування, затвердженими Наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 р. за № 34/166/131/88, опікунська рада з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Жовківської міської ради визнає доцільним призначення гр. ОСОБА_1 опікуном над його тіткою ОСОБА_3 , в разі визнання останньої судом недієздатною.

Враховуючи те, що заявник проживає разом із тіткою, здійснює за нею догляд, висловив бажання бути її опікуном, беручи до уваги висновок опікунської ради про доцільність призначення його опікуном тітки, відсутність перешкод у заявника для того, щоб бути опікуном, встановлені судом обставини, суд приходить до висновку, що є всі підстави для призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 .

На підставі наведеного вище заява ОСОБА_1 про визнання його тітки ОСОБА_3 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення його її опікуном є обґрунтованою, законною, та такою, що підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат в цій справі суд зазначає, що згідно з ч. 2 ст. 299 Цивільного процесуального кодексу України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

В той же час, суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що відповідно до вимог ч. 7,8 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Керуючись ст. ст. 23, 141, 247, 258-259, 264-265, 315-319, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Любеля, яка мешкає в АДРЕСА_1 , недієздатною з часу набрання законної сили рішенням суду про визнання її недієздатною строком на 2 (два) роки.

Встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який мешкає в АДРЕСА_1 .

Строк дії даного рішення суд встановлює на 2 (два) роки, починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_2 , адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , тел. НОМЕР_6 )

Заінтересована особа: орган опіки та піклування Жовківської міської ради Львівського району Львівської області (адреса: площа Вічева, буд. 1, м. Жовква, Львівський район, Львівська область, 80300, код ЄДРПОУ 43998023, E-mail: vszmr_zhovkva@ukr.net)

Повне судове рішення складено 19 лютого 2024 року.

Суддя Ясиновський Р. Б.

присяжні: Павленчик Н.Ф.

Бродик О.П.

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117055112
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —444/2368/23

Рішення від 07.02.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Рішення від 07.02.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні